Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,4% στην Ελλάδα το 2024 και 2,2% το 2025 - Ευάλωτη σε νέα κρίση λόγω ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,4% στην Ελλάδα το 2024 και 2,2% το 2025 - Ευάλωτη σε νέα κρίση λόγω ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένει η Deutsche Bank για την επόμενη διετία, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αλλά θα παραμείνει μακριά από τον στόχο του 2%.
Συγκεκριμένα, στην επικαιροποιημένη έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, η γερμανική τράπεζα αναμένει το ΑΕΠ της Ελλάδας να αυξηθεί με ρυθμό 1,4% το 2024 και 2,2% το 2025 - από 2% το 2023.
Την ίδια στιγμή, προβλέπει μείωση του -ετήσιου- πληθωρισμού (σ.σ.: επιβράδυνση της αύξησης του ΔτΚ) στο 3,1% το τρέχον έτος και στο 2,4% το 2025 - από 4,2% το 2023.
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, θα κινηθεί εντός του στόχου, όπως αυτός ορίζεται και από τους ευρωπαϊκούς κανόνες: το 2024 θα κινηθεί στο -1,3% επί του ΑΕΠ και το 2025 στο -1%.
Όπως προκύπτει, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας.
Και αυτό καθότι ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, ιδίως σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει, σύμφωνα με την Deutsche Bank, υψηλό στο -6% το 2024, μειούμενο στο -5% το 2025.
φσαδφσδασαδφσαδφ.JPG
Όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ένα έλλειμμα του ισοζυγίου «που διατηρείται πάνω από 4% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα έρχεται σε σύγκρουση με τον έλεγχο των μακροοικονομικών ανισορροπιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κάτι που συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι και οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο πέραν της Ελλάδας (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία) αντιμετώπιζαν αυτό το ζήτημα.
Όπως έχει επισημάνει για την ελληνική κρίση του 2010: «Ξεκινήσαμε πολύ χαμηλά, ξεκινήσαμε από δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή έλλειμμα του κρατικού τομέα και έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 15% του ΑΕΠ, το οποίο μας έφερε στην κρίση.
Μην ξεχνάτε, είμαστε η μόνη χώρα που είχαμε δίδυμα ελλείμματα τότε, δηλαδή και έλλειμμα του δημόσιου τομέα και έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι άλλες χώρες που μπήκαν στα μνημόνια, μπήκαν μόνο με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ή με τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Εμάς ήταν καθαρά πρόβλημα του Δημοσίου και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας».
Τα δεδομένα δείχνουν τη μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές, ακόμα και για την εξαγωγική δραστηριότητα (π.χ. έσοδα από Τουρισμό).
Επίσης, καταδεικνύει την υστέρηση της εθνικής αποταμίευσης έναντι των επενδύσεων, λόγω κατανάλωσης - κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Το πρόβλημα λοιπόν ενός υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών είναι ότι φανερώνει ότι η χώρα είναι απολύτως εξαρτημένη από εισαγωγές και άρα, ως οικονομία, είναι εκτεθειμένη όχι μόνο σε μεγάλο εξωτερικό χρέος, αλλά και σε διεθνείς κρίσεις.

Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, «Αυξήσαμε την πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ για το 2024 κατά μισή μονάδα πάνω από τη συναίνεση, σε 0,9%.
Διατηρούμε την πρόβλεψη για το 2025 στο 1,5%.
Οι προοπτικές μας για τον πληθωρισμό παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες – σταθερές και με ανοδικούς κινδύνους το 2024, συγκλίνοντας στον στόχο το 2025».
Από απόψεως νομισματικής πολιτικής, βασικό σενάριο είναι οι δύο μειώσεις, με το μέγιστο επιτόκιο να διαμορφώνεται το 2026 στο εύρος 2% - 2,5%.
φσδαφσδαφσαδ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης