Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές - Οι Ευρωπαίοι τρέμουν ένα «φρένο» σε πράσινη μετάβαση και μετανάστευση

Scope: Άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές - Οι Ευρωπαίοι τρέμουν ένα «φρένο» σε πράσινη μετάβαση και μετανάστευση
Η έκθεση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης για τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024
Σημαντικά ενισχυμένοι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα βγουν οι πολιτικοί των ακροδεξιών κομμάτων, οι οποίοι θα δουν τα ποσοστά των παρατάξεών τους να αυξάνονται σημαντικά στην ΕΕ, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.
Μάλιστα, ενόψει και της -6μηνης-προεδρίας στο μπλοκ για την Ουγγαρία του Viktor Orban, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αποκλείεται να επιβραδύνει την ευρωπαϊκή ατζέντα για πράσινη μετάβαση, ενώ παράλληλα αναμένεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα κατά της μετανάστευσης.
Την ίδια στιγμή, δεδομένης της απροθυμίας των σοσιαλιστικών και φιλελεύθερων πολιτικών ομάδων να συνεργαστούν με ακροδεξιά κόμματα, η συμμαχία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και του Renew Europe, με πιθανή υποστήριξη από τους Πράσινους, είναι πιθανό να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ).
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, «αναμένουμε ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στην άμυνα και στην αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, ενδεχομένως εις βάρος της πράσινης ατζέντας, καθώς οι Πράσινοι είναι πιθανό να είναι το κόμμα που θα χάσει τις περισσότερες έδρες. Ένας βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ένωσης κεφαλαιαγορών για την κινητοποίηση ιδιωτικών αποταμιεύσεων για επενδύσεις για την αντιμετώπιση ενός εκτιμώμενου χρηματοδοτικού κενού ύψους 500 δισ. ευρώ ετησίως μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. (...)
Ωστόσο, η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Victor Orbán που θα ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιούλιο, θα επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραδύτερη πρόοδο στην πράσινη ατζέντα και μια πιο σκληρή στάση για τη μετανάστευση».
Η Scope συνεχίζει: «Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο αριθμό χωρών όπου τα ακροδεξιά κόμματα είτε είναι ήδη στην κυβέρνηση, υποστηρίζουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό, προηγούνται στις πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις ή είναι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις

Στρατηγικές προτεραιότητες η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της άμυνας

Οι εργασίες για την ενίσχυση της ένωση κεφαλαιαγορών θα αποτελέσουν σημαντικό επίκεντρο για την επόμενη ΕΚ. Το έργο έχει ισχυρή υποστήριξη από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Η έκθεση του Enrico Letta για το μέλλον της ενιαίας αγοράς και η αναμενόμενη έκθεση του Mario Draghi για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο η ΕΚ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας.
«Στο επίκεντρο είναι πώς να κινητοποιηθεί καλύτερα το ιδιωτικό κεφάλαιο και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ προωθώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ευκολία επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, έχοντας κατά νου τη χρηματοδότηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. (...)
Οι αυξημένες επενδύσεις στην ασφάλεια και την άμυνα θα αποτελέσουν επίσης προτεραιότητα λόγω της γεωπολιτικής προοπτικής. Μια ένδειξη αυτής της τάσης είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ στον κλάδο της ασφάλειας και της άμυνας. 

Αναιμική οικονομική ανάκαμψη

Εάν η νέα ΕΚ ενεργήσει αποφασιστικά για να ακολουθήσει τις στρατηγικές της προτεραιότητες, η ΕΕ θα είναι σε θέση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις διαρθρωτικές προκλήσεις της Ευρώπης, από την αργή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19 έως την αντιμετώπιση της γήρανσης και της μείωσης του πληθυσμού και τη μέτρια αύξηση της παραγωγικότητας.
Το ΑΕΠ στην ΕΕ των 27 έχει αυξηθεί κατά 3,9% από το 2019, αν και τα δύο μεγαλύτερα μέλη, η Γερμανία και η Γαλλία , έχουν αυξηθεί πιο αργά. Σε σύγκριση με άλλες μεγάλες, ανεπτυγμένες οικονομίες, η ΕΕ ξεπέρασε τις επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (+1,7 π.μ.) και της Ιαπωνίας (+2,5 π.μ.) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά υστερεί αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ (+8,7 π.μ.).
Τα δημογραφικά στοιχεία της Ευρώπης παραμένουν μια μεσοπρόθεσμη οικονομική πρόκληση. Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 4,7% στα 423 εκατομμύρια έως το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, με χειρότερες προοπτικές για την Ιταλία (-11,3%), την Ισπανία (-6,8%) και τη Γερμανία (-5,2%). Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η βελτίωση της κινητικότητας και των δεξιοτήτων, είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών των εργοδοτών και των μελλοντικών ελλείψεων. Εδώ, πιο ισχυρά ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολιτικές που περιορίζουν τη μετανάστευση, περιορίζοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.
Η παραγωγικότητα της ΕΕ αυξήθηκε ταχύτερα την τελευταία δεκαετία από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πιο αργά από ό,τι στην Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ. Η μείωση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο αντισταθμίστηκε από την αύξηση της πραγματικής παραγωγικότητας και απασχόλησης της εργασίας. Οι προτάσεις για τη μείωση του κατακερματισμού της αγοράς μεταξύ των κρατών μελών θα βοηθούσαν τις εταιρείες να επωφεληθούν περισσότερο από την κλίμακα της ενιαίας αγοράς, αντισταθμίζοντας εν μέρει τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, αυξάνοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης