Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS, Pimco, Sarasin δεν βλέπουν πολλές μειώσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ, αλλά η Commerzbank μετρά τα... «περιστέρια»

DBRS, Pimco, Sarasin δεν βλέπουν πολλές μειώσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ, αλλά η Commerzbank μετρά τα... «περιστέρια»
Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος τα αριθμητικά περισσότερα περιστέρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να αδράξουν την ευκαιρία και να πιέσουν για δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη της μείωση των επιτοκίων εδώ και οκτώ χρόνια την Πέμπτη.
Το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,25%, μείωση που ακολουθεί την Ελβετική Εθνική Τράπεζα και τη σουηδική Riksbank τον Μάρτιο και τον Μάιο, αντίστοιχα.
Εάν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα θα έχει προηγηθεί της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες και οι δύο συνεδριάζουν τον Ιούνιο.
Συνολικά, οι αγορές σήμερα τιμολογούν λιγότερο από 0,60 ποσοστιαίες μονάδες σε περικοπές το 2024, δηλαδή δύο κινήσεις με δυνατότητα τρίτης, σύμφωνα με την DBRS.
Αυτές οι εκτιμήσεις είναι χαμηλότερες από τον Απρίλιο, όταν οι αγορές ανέμεναν τρεις μειώσεις επιτοκίων, και από τον Ιανουάριο, όταν τουλάχιστον πέντε μειώσεις ήταν στο τραπέζι, σύμφωνα με το Reuters.
Η μείωση στις 6 Ιουνίου φαίνεται ότι έχει "κλειδώσει", αλλά οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα σοκάρει τις αγορές την Πέμπτη, λέει ο Michael Field, αναλυτής ευρωπαϊκής αγοράς στη Morningstar.

Αυξάνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Η αναμενόμενη περικοπή έρχεται παρά την πρόσφατη έξαρση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη.
Ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% της τράπεζας, αλλά τόσο ο μετρικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός για τον Μάιο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση του 2024.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση, από 2,4% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Eurostat στις 31 Μαΐου.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δείχνει τιμές χωρίς κόστος ενέργειας και τροφίμων, επίσης επιταχύνθηκε στο 2,9%, από 2,7% τον Απρίλιο.
1_700.JPG
Θα μειώσει ξανά η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούλιο;

Η ανακοίνωση των επιτοκίων της Πέμπτης θα παρακολουθείται στενά για τυχόν σημάδια για το τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο, με τις αγορές να προσβλέπουν τώρα στη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου.
«Είναι κατανοητό ότι η τράπεζα δεν θέλει να βιαστεί με μεγάλες μειώσεις επιτοκίων και δυνητικά πρέπει να αντιστρέψει την πορεία της εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί πολύ περισσότερο», λέει ο Field.
"Είτε ακολουθήσουν περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων φέτος είτε στις αρχές του επόμενου έτους, πιθανότατα δεν θα αλλάξει η πολιτική», ανέφερε.
Ο Konstantin Veit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco, αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα δώσει πολλές κατευθύνσεις την Πέμπτη και αναμένει ότι το συμβούλιο θα επιβεβαιώσει την προσέγγισή του κάθε συνεδρίαση και θα βασίζεται στα δεδομένα.
«Επομένως, πιστεύουμε ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να δεσμευτεί για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων», λέει.
Ωστόσο, η Pimco αναμένει μια προσεκτική προσέγγιση, με κινήσεις 0,25 ποσοστιαίας μονάδας.
Ο Marco Wagner της Commerzbank δήλωσε σε σημείωμα της 31ης Μαΐου: «Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος τα αριθμητικά περισσότερα περιστέρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να αδράξουν την ευκαιρία και να πιέσουν για δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο και τον Ιούνιο αποδειχθούν χαμηλά, αυτό δεν θα αποκλείεται.
2_504.JPG
Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική

"Τα περιστέρια θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι, παρά την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, τα πραγματικά επιτόκια είναι απίθανο να πέσουν λόγω της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού και ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ως εκ τούτου περιοριστική.
Ωστόσο, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο Εσθονός Madis Müller, έχουν μιλήσει τώρα ρητά κατά της ταχείας περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο Wagner.
"Άλλα μέλη... όπως ο Ισπανός Pablo Hernández de Cos... μίλησαν ότι θα προχωρήσουν με προσοχή μετά την κίνηση του Ιουνίου.
Επομένως, δεν αναμένουμε ακόμη μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο."
Σύμφωνα με οικονομολόγους της ελβετικής τράπεζας J. Safra Sarasin: «Οι τιμές της αγοράς δείχνουν αργό ρυθμό περίπου 1,5 ποσοστιαίας μονάδας σε περικοπές για το υπόλοιπο του έτους.
Δεν είναι πολύ, κατά την άποψή μας.
Ο πληθωρισμός παρουσιάζει πτωτική τάση και η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική μετά από δύο χρόνια στασιμότητας.
Η πολιτική είναι σαφώς περιοριστική και η ΕΚΤ έχει την πολυτέλεια να είναι λίγο πιο τολμηρή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης