Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε ανοδική τροχιά θα παραμείνει το χρέος των ΗΠΑ - Το δολάριο σώζει τη χώρα από τη χρεοκοπία

Fitch: Σε ανοδική τροχιά θα παραμείνει το χρέος των ΗΠΑ - Το δολάριο σώζει τη χώρα από τη χρεοκοπία
«Κλείνει το μάτι» σε νέα υποβάθμιση των ΗΠΑ ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Τα πρωτογενή ελλείμματα και το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης θα διατηρήσουν το βάρος του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ σε ανοδική τροχιά και μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, η οποία τον Αύγουστο του 2023 υποβάθμισε σε ΑΑ+ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
«Μια διχασμένη κυβέρνηση θα συνέχιζε να περιπλέκει τη διαμόρφωση της πολιτικής και πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μικρή πολιτική όρεξη για την αντιμετώπιση σημαντικών δημοσιονομικών προκλήσεων. Οι τάσεις στη δυναμική του δημόσιου χρέους και στη διακυβέρνηση, θα συνεχίσουν να καθορίζουν την αξιολόγηση των ΗΠΑ.
Τα δημοσιονομικά ζητήματα θα τεθούν στο επίκεντρο από την επόμενη κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι οι δαπάνες του οικονομικού έτους 2025 είναι πιθανό να παραμείνουν ανεπίλυτες μέχρι τις αρχές του 2025 και η αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους λήγει στο τέλος του έτους. Η σύνθεση του νέου Κογκρέσου θα είναι κρίσιμη για το πόσο γρήγορα και ομαλά επιλύονται αυτά τα ζητήματα.
Η ιστορία δείχνει ότι θα υπάρξει πίεση για παράταση των φορολογικών περικοπών ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Επομένως, βασική περίπτωση είναι ότι οι περισσότερες φορολογικές περικοπές του 2017 που λήγουν στο τέλος του 2025, παρατείνονται. Κανένας από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία δεν έχει υποστηρίξει ουσιαστική μεταρρύθμιση, ακόμη και με τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και Medicare που αναμένεται να εξαντληθούν έως το 2033 και το 2036, αντίστοιχα», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης. 
Η Fitch αναμένει μεσοπρόθεσμη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κοντά στο 3,7%, υπερβαίνοντας τα μέσα ονομαστικά πραγματικά επιτόκια (3,4%). Ωστόσο, τα υψηλά πρωτογενή ελλείμματα σημαίνουν ότι αυτό δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση στο δημόσιο χρέος.
«Η ευελιξία χρηματοδότησης είναι μια τεράστια δύναμη για το πιστωτικό προφίλ των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές λύσεις στο δολάριο ΗΠΑ ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο στο άμεσο μέλλον, αν και η αυξημένη χρήση δασμών ή κυρώσεων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον ρόλο του δολαρίου με την πάροδο του χρόνου, όπως και η εμφάνιση ανησυχιών μεταξύ ξένων επενδυτών για βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», καταλήγει. 
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-13_230005.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης