Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Οι κυβερνήσεις δεν λύνουν τα προβλήματα των ψηφοφόρων – Οι επιπτώσεις για τους επενδυτές θα είναι σοβαρές

BlackRock: Οι κυβερνήσεις δεν λύνουν τα προβλήματα των ψηφοφόρων – Οι επιπτώσεις για τους επενδυτές θα είναι σοβαρές
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι κυβερνήσεις και οι υποψήφιοι έχουν περιορισμένες λύσεις
Άλυτα παραμένουν τα ζητήματα τα οποία ταλαιπωρούν τους ανά τον κόσμο ψηφοφόρους, γεγονός που αναμένεται να έχει σφοδρές επιπτώσεις στις αγορές, δεδομένου ότι το 2024 είναι παγκόσμιο έτος εκλογών, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, την αμερικανική BlackRock.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αναλυτής του επενδυτικού οίκου, οι ψηφοφόροι δεν βρίσκουν λύσεις ούτε απαντήσεις σε βασικά ζητήματα, με τις κυβερνήσεις να αποτυγχάνουν να προβάλουν αξιόπιστες στρατηγικές και προτάσεις.
Κυρίως, «οι παγκόσμιοι ψηφοφόροι εκφράζουν απογοήτευση για πολλά ζητήματα, αλλά κυρίως για το αυξανόμενο κόστος ζωής».
Παράλληλα, μείζον παραμένει παγκοσμίως το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, κληρονομιά από την εποχή της Covid, που εντάθηκε λόγω της διεθνούς γεωπολιτικής αστάθειας.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η BlackRock, ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει, τα δημοσιονομικά ελλείμματα πρόκειται να παραμείνουν μεγάλα - ειδικά στις ΗΠΑ.
Capture_184.JPG
Στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Joe Biden θα αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο δανεισμός, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμά τους, θα εκτοξεύσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα – το έλλειμμα στα κρατικά έσοδα έναντι των δαπανών.
«Ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει, τα ελλείμματα πρόκειται να παραμείνουν ιστορικά υψηλά.
Αυτά τα ελλείμματα ενισχύουν τον επίμονο πληθωρισμό και την άποψή μας ότι η Federal Reserve θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πιστεύουμε ότι και οι αγορές που πρέπει να απορροφήσουν μεγάλες εκδόσεις ομολόγων θα ωθήσουν τους επενδυτές να ζητήσουν μεγαλύτερο premium ή αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ» σημειώνει η BlackRock.
Όσον αφορά το εμπόριο, ο Trump πρότεινε μια πιο προστατευτική στάση που θα επιβάλει γενικούς δασμούς 10% και δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα.
Ο Biden αναμένεται να διατηρήσει τις τρέχουσες προστατευτικές πολιτικές του, όπως υψηλότερους δασμούς για ορισμένους τομείς, βιομηχανικές πολιτικές που ευνοούν την εγχώρια παραγωγή και τη χρήση ελέγχων στις εξαγωγές.

Πληθωρισμός

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, επερχόμενες μεταβολές σε εμπόριο, μετανάστευση και ενεργειακή πολιτική θα αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικά για τις ΗΠΑ, τον κύριο φορέα εξαγωγής πληθωρισμού μεγάλες αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης κυβέρνησης Trump ή Biden θα είχαν επιπτώσεις στον πληθωρισμό καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.
Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και τα επενδυτικά κίνητρα μετάβασης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα βρίσκονται στο επίκεντρο.
Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγξουν το Κογκρέσο, ενδέχεται να αναθεωρήσουν ή να καταργήσουν τμήματα του IRA για να χρηματοδοτήσουν τις φορολογικές περικοπές.
Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός Mondi εξασφάλισε μια τρίτη θητεία για να ηγηθεί της κυβέρνησης, αλλά θα χρειαστεί την υποστήριξη του συνασπισμού αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις – αλλά δεν αλλάζει τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη συρροή μεγάλων δυνάμεων, όπως ο νέος πληθυσμός και η ψηφιοποίηση της οικονομίας.
Οι εκλογές στο Μεξικό είδαν τον κυβερνών συνασπισμό να σημειώνει μια ηχηρή νίκη που δείχνει τη συνέχεια. Βλέπουμε τόσο την Ινδία όσο και το Μεξικό να επωφελούνται από την ανασύνδεση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
Παρόλο που τα δεξιά και τα λαϊκιστικά κόμματα είχαν καλή απόδοση στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κεντρώα κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν τον συνολικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, η απόδοση των κυβερνητικών κομμάτων θα έχει επιπτώσεις, όπως ο Πρόεδρος Macron που προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη Γαλλία αφού το κόμμα του υπέστη μεγάλη απώλεια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πάει στις κάλπες στις αρχές Ιουλίου και όχι στα τέλη του 2024, όπως αναμενόταν αρχικά.
Μια αποφασιστική νίκη για ένα κόμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει τον πολιτικό χώρο για να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η ασθενής αύξηση της παραγωγικότητας.
Πέρα από πιθανές αλλαγές πολιτικής, οι εκλογές του Ιουλίου θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόλις τελειώσει – ένας λόγος για τον οποίο μας αρέσουν τα βρετανικά ομόλογα.

Συμπέρασμα

Σε αυτό το περιβάλλον, λέει η BlackRock, «Παραμένουμε overweight στις μετοχές των ΗΠΑ προς το παρόν και παρακολουθούμε τους βασικούς τομείς πολιτικής των προεδρικών εκλογών.
Σε έναν στρατηγικό ορίζοντα πέντε ετών και άνω, μας αρέσουν τα κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο με προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια».
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις για τους επενδυτές θα είναι σοβαρές...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης