Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε ΒΒΒ+ η αξιολόγηση της Κύπρου, θετικό παραμένει το outlook

tags :
S&P: Αναβαθμίζεται σε ΒΒΒ+ η αξιολόγηση της Κύπρου, θετικό παραμένει το outlook
H αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών
Σχετικά Άρθρα
Σε ΒΒΒ+ (από ΒΒΒ) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η S&P Global Ratings, διατηρώντας, μάλιστα, σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, εν μέσω ανθεκτικής ανάπτυξης. Η S&P προβλέπει ότι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ -60%- έως το 2027. Πέρυσι, το ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 3,1% του ΑΕΠ -πάνω από τις προσδοκίες- χάρη στα αυξανόμενα επίπεδα απασχόλησης, τον δυναμικό ιδιωτικό τομέα κατανάλωσης και τη συνεχιζόμενη σταδιακή εισαγωγή υψηλότερων ποσοστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Παρά τις πιέσεις στις δαπάνες, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να έχει κατά μέσο όρο ένα ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024-2027, την ισχυρότερη πρόβλεψή μας και στα 20 μέλη της ευρωζώνης», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2,5% το 2023, μόλις για δεύτερη φορά κάτω από 5% από το 2016. Η καθυστερημένη επίπτωση των κυρώσεων στη Ρωσία αποτέλεσε βασικό εμπόδιο στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου πέρυσι. Κατά τα άλλα, ο τουρισμός, ο άλλος τομέας με ιστορικούς δεσμούς προς τη Ρωσία, συνέχισε να ανακάμπτει, με τις συνολικές αφίξεις τουριστών κοντά σε επίπεδα ρεκόρ το 2023. Οι εξαγωγές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), ένας σχετικά νέος τομέας, συνέχισαν επίσης να αποτελούν βασική πηγή πραγματικής οικονομικής επέκτασης -με σχετικές μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων να έχουν επίσης θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακινήτων.
«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια και κατά μέσο όρο 3% την περίοδο 2024-2027. (...) Τα έργα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου είναι πιθανό να αυξηθούν κατά την περίοδο 2024-2025, υποστηρίζοντας την επενδυτική δραστηριότητα ενώ θα προκύψουν μόλις 200 εκατ. ευρώ σε πρόσθετο δημόσιο χρέος, καθώς το μερίδιο του λέοντος της χρηματοδότησης είναι μέσω επιχορηγήσεων της ΕΕ. (...)
Οι κυπριακές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση των προφίλ χρηματοδότησής τους τα τελευταία χρόνια, υποβοηθούμενες από την ισχυρή συγκέντρωση καταθέσεων και την απότομη απομόχλευση του ισολογισμού. Ωστόσο, οι καταθέσεις από μη κατοίκους εξακολουθούν να είναι σημαντικές και, κατά την άποψή μας, η θέση της χώρας ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για το τραπεζικό της σύστημα.
Ωστόσο, μέχρι τον Απρίλιο του 2024, το ποσοστό είχε μειωθεί στο 14,5% των συνολικών καταθέσεων, από περίπου 38% το 2012», σχολιάζει η S&P.
Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις για την Κύπρο:
θθθθθθ.png
κκκκκκκ.png
λλλλλλλλ.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης