Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νομισματικός πόλεμος - Ο σιωπηρός θάνατος του πετροδολαρίου θα οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία των ΗΠΑ

Νομισματικός πόλεμος -  Ο σιωπηρός θάνατος του πετροδολαρίου θα οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία των ΗΠΑ
Στις 9 Ιουνίου έληξε η συμφωνία των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία - Ποιες θα είναι οι συνέπειες
To πετροδολάριο πέθανε σιωπηρά την εβδομάδα που πέρασε, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στο παγκόσμιο νομισματικό status quo.
Αν και δεν κατέλαβε τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου, για ευνόητους λόγους ο θάνατος του πετροδολαρίου θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ που εξαρτάται από την κυριαρχία του δολαρίου για να υποστηρίξει τον δανεισμό και τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες της  - αλλά και την ίδια τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.
Το «πετροδολάριο» αναφέρεται στον ρόλο του δολαρίου στις συναλλαγές αργού πετρελαίου.
Στον απόηχο της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να διεξάγει όλες τις πετρελαϊκές συναλλαγές σε δολάρια και να επενδύει τα πλεονάσματα πετρελαίου της σε ομόλογα των ΗΠΑ με αντάλλαγμα τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ
Η συμφωνία προκάλεσε ένα όφελος για το δολάριο και ήταν καθοριστικής σημασίας για τη σταθεροποίησή του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Λόγω του εξέχοντος ρόλου της Σαουδικής Αραβίας στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, η συμφωνία είχε εκτεταμένες επιπτώσεις.
Ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλες οι παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου τιμολογήθηκαν σε δολάρια.
Αυτό εξασφάλισε μια συνεχή ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.
Κάθε χώρα χρειαζόταν δολάρια για να αγοράσει πετρέλαιο.
Αυτή η ζήτηση για δολάρια στήριξε τις δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ ώστε να μπορεί να διατηρεί τα τεράστια ελλείμματά της.
Στο μέτρο που ο κόσμος χρειαζόταν δολάρια για να προμηθεύεται πετρέλαιο, εξασφάλιζε τη ζήτηση για το δολάριο.
Αυτό σήμαινε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να τυπώσει περισσότερα δολάρια και να εκδώσει περισσότερα ομόλογα από ό,τι θα μπορούσε διαφορετικά. Όπως ανέφερε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nasdaq.com, η συμφωνία δημιούργησε μια «δέσμια αγορά» για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-15_150316.png
Πώς λειτούργησε η «δέσμια αγορά» του αμερικανικού χρέους

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στην παγκόσμια οικονομία των τελευταίων 50 ετών ήταν ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασιζόταν στο πετροδολάριο –  ένα οικονομικό καθεστώς όπου οι παραγωγοί πετρελαίου θα πουλούσαν τα αγαθά τους στις ΗΠΑ αποτιμημένα σε δολάρια, με τα οποία στη συνέχεια αγόραζαν περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε δολάρια και επένδυαν σε αυτά στηρίζοντας το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και στο πλαίσιο αυτή της διαδικασίας ανέδειξαν τη θέση των ΗΠΑ ως η αδιαμφισβήτητη οικονομική υπερδύναμη του κόσμου».
Στις 9 Ιουνίου έληξε η συμφωνία και δεν φαίνεται να υπάρχει επιθυμία από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να ανανεωθεί.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους Σαουδάραβες να πουλήσουν πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο.
Το τέλος της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία θα σταματήσει να δέχεται δολάρια για τη πώληση πετρέλαιο και υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί παίκτες στο μείγμα που πιθανότατα θα συνεχίσουν να βασίζονται στο δολάριο.
Όμως, η λήξη της συμφωνίας ανοίγει την πόρτα για πωλήσεις πετρελαίου σε άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γιουάν.
Και αν οι Σαουδάραβες απομακρυνθούν από το δολάριο, πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ειδήσεων Sputnik, «σχεδόν το 80% των παγκόσμιων πωλήσεων πετρελαίου διενεργούνται σε δολάρια.
Ωστόσο, η Ρωσία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και άλλοι στρέφονται όλο και περισσότερο στα τοπικά νομίσματα στο εμπόριο ενέργειας.
Το 2023, το 20 % του παγκόσμιου πετρελαίου τιμολογήθηκε σε άλλα νομίσματα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Η Κίνα πιέζει τη Σαουδική Αραβία να αποδεχθεί γιουάν για τις συναλλαγές όσον αφορά τα ενεργειακά προϊόντα και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να έχει εκφράσει την ανοιχτή της ιδέα.
Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στο μπλοκ BRICS, φέτος, πιθανότατα θα ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.
Οι BRICS είναι ένα μπλοκ οικονομικής συνεργασίας που αρχικά αποτελούνταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το μπλοκ επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και την Αιθιοπία.
Περισσότερα από 40 άλλα έθνη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στις BRICS.
Οι διευρυμένες BRICS έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι οικονομίες των χωρών BRICS αξίζουν πάνω από 28,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και εκπροσωπούν περίπου το 28% της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα κράτη της ομάδας αντιπροσωπεύουν επίσης περίπου το 42% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου.


Υπό διαρκή πίεση


Το πετροδολάριο πιεζόταν πριν από τη λήξη της συμφωνίας Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ.
Στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μετέτρεψαν τα τοπικά νομίσματα σε δολάρια για πρώτη φορά όταν το κορυφαίο διυλιστήριο της Ινδίας πλήρωσε το αργό σε ρουπίες.
Η Ινδία αγόρασε επίσης πετρέλαιο από τη Ρωσία χωρίς να χρησιμοποιήσει δολάρια.
Η Ινδία κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Όπως ανέφερε η India Today, «Αυτή η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας σηματοδοτεί την αρχή μιας σημαντικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομική δυναμική, αν και οι πλήρεις επιπτώσεις της στο διεθνές εμπόριο και τα οικονομικά μένει να φανούν».

Πιθανές συνέπειες της πτώσης του πετροδολαρίου

Το τέλος του πετροδολαρίου θα μπορούσε να επιταχύνει την παγκόσμια αποδολαριοποίηση και αυτό θα ήταν καταστροφή για την οικονομία των ΗΠΑ.
Αν και η τρέχουσα τάση αποδολαριοποίησης δεν απειλεί άμεσα τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος - ωστόσο - θα μπορούσε να προμηνύει μεγαλύτερα προβλήματα στο δρόμο, ειδικά εάν επιταχυνθεί.
Το δολάριο βρίσκεται ήδη σε ολισθηρό έδαφος
Πολλές χώρες αναζητούν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από το δολάριο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη χρήση του δολαρίου από την Αμερική ως όπλο εξωτερικής πολιτικής.
Μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Gita Gopinath προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να διαβρώσουν την κυριαρχία του δολαρίου ενθαρρύνοντας μικρότερα εμπορικά μπλοκ που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Αυτό ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει.
Χωρίς το πετροδολάριο θα ήταν δυνατό να επιταχυνθεί η αποδολαριοποίηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.
Ακόμη και εκείνοι που παραβλέπουν ηθελημένα οποιαδήποτε απειλή για το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος παραδέχονται ότι η λήξη της συμφωνίας για το πετροδολάριο θα μπορούσε να αποδυναμώσει το δολάριο μακροπρόθεσμα.
Αυτό θα μεταφερόταν στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην αγορά ομολόγων.
Θα οδηγούσε επίσης σε μεγαλύτερο πληθωρισμό για τους Αμερικανούς καταναλωτές
Εάν οι επενδυτές παγκοσμίως μειώσουν σημαντικά τη χρήση των δολαρίων , η ικανότητα των ΗΠΑ να εκδίδουν χρέος σε δολάρια και να μπορούν να έχουν εμπορικά ελλείμματα με συνέπεια η οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί.
Στην πραγματικότητα, εάν άλλα κράτη δεν χρειάζονται πλέον δολάρια για τη διεξαγωγή συναλλαγών, η ζήτηση για δολάρια θα μπορούσε να περιορισθεί σημαντικά.
Αυτό θα δημιουργούσε υπερβολική προσφορά του δολαρίου και μια ταχεία υποτίμησή του αμερικανικού νομίσματος.
Τα επιτόκια των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα εκτοξευθούν στα ύψη.
Αυτή θα ήταν μια καταστροφική κατάσταση για μια κυβέρνηση που πρέπει να εξυπηρετεί ένα τεράστιο χρέος άνω των 34,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι κλιμακωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve έχουν ήδη οδηγήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στα ύψη αυξάνοντας τη δημοσιονομική πίεση για όποιον ννέο πρόεδρο αναδειχθεί στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξοδεύει τώρα περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους παρά για την εθνική άμυνα ή το Medicare (το δημόσιο σύστημα Υγείας).

Με λίγα λόγια, ο θάνατος του πετροδολαρίου θα προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ η οποία αναμένεται να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης