Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Μικρή η γαλλική απειλή για το ευρώ - Τα spreads θα μειωθούν σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία

Capital Economics: Μικρή η γαλλική απειλή για το ευρώ - Τα spreads θα μειωθούν σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία
Η Capital Economics βλέπει περιθώρια για να υποχωρήσουν τελικά τα spreads μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία
Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία θα διατηρήσει ένα κατώτατο όριο στα spreads των κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμα, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης, εκτιμά σε ανάλυσή της η Capital Economics.
Πιο μακροπρόθεσμα, οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια για υποχώρηση των spreads στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δεδομένης της βελτίωσης της δημοσιονομικής δυναμικής.
«Σε πρόσφατο σημείωμά μας, συζητήσαμε την άνοδο του 10ετούς spread μεταξύ των γαλλικών ομολόγων και των γερμανικών Bunds από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Εν ολίγοις, το spread έχει αυξηθεί κατά περίπου 25 μ.β., στις 75 μ.β., και υποψιαζόμαστε ότι θα αυξηθεί λίγο περαιτέρω», εξηγούν οι αναλυτές.
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ρεαλιστικό σενάριο που οι επενδυτές θα καλωσόριζαν.

Τα σενάρια

Μια νίκη του ακροδεξιού Rassemblement National (RN) ή του αριστερού Nouveau Front Populaire (NFP) θα προκαλούσε ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, δεδομένων των δεσμεύσεων για σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών.
Τόσο το RN όσο και το NFP εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο υποχώρησης σε ορισμένες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του Macron (π.χ. τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος).
Επιπλέον, ακόμη και αν τα κόμματα του κέντρου αψηφούσαν τις προσδοκίες και κατάφερναν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, αυτή θα ήταν πιθανότατα ακόμη πιο αδύναμη από τη σημερινή και ακόμη λιγότερο ικανή να προωθήσει φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις, εκτιμά η Capital Economics.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ένα ακροδεξιό στέλεχος (πιθανότατα η Le Pen) θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Macron μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2027, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα, αν αποφάσιζε να παραιτηθεί.
Οι επενδυτές μπορεί ακόμη και να φοβούνται ότι το RN φτάνοντας στην εξουσία θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Γαλλίας στην ΕΕ ή το ευρώ.
Όπως πάντα με την ευρωζώνη, οι ανησυχίες για μια χώρα -ειδικά αν είναι μεγάλη- μεταδίδονται και σε άλλες.
Τα spreads έχουν αυξηθεί όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες που θεωρούνται ευάλωτες. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Υπάρχουν διάφοροι δίαυλοι μέσω των οποίων τα γεγονότα στη Γαλλία επηρέασαν τα spreads στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι οποιαδήποτε από αυτές τις ανησυχίες θα μειωθεί πολύ μετά τις επερχόμενες εκλογές. Έτσι, τα spreads στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία (τα οποία έχουν αυξηθεί σχεδόν όσο και εκείνα της Γαλλίας - βλ. και πάλι Διάγραμμα 1) ενδέχεται να μην υποχωρήσουν πολύ βραχυπρόθεσμα. (Βλέπε Διάγραμμα 2.)
Ωστόσο, τα spreads θα παραμείνουν αρκετά χαμηλά σε σχέση με τα πρότυπα του παρελθόντος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απειλές για την ΕΕ ή τη ζώνη του ευρώ είναι ακόμη μικρές και η ΕΚΤ έχει πλέον τη δυνατότητα να περιορίσει τους κινδύνους μετάδοσης χάρη στο μέσο προστασίας της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI).
«Βλέπουμε περιθώρια για να υποχωρήσουν τελικά τα spreads στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δεδομένων των προσπαθειών αυτών των χωρών να βελτιώσουν την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών τους - στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει πλέον μειωθεί πολύ κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν ακριβώς πριν από την πανδημία», καταλήγει η Capital Economics.

capital1_9.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης