Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επί τα χείρω αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2024, στο 3,2% - Τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν

Scope: Επί τα χείρω αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2024, στο 3,2% - Τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν
Παραμένει ωστόσο μία αισιόδοξη πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, προχώρησε η Scope Ratings, «βλέποντας» πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% (όσο και το 2023) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επίδοση 3,4%.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, η παγκόσμια οικονομία έχει επανειλημμένα αψηφήσει τις προβλέψεις ορισμένων για ύφεση.
«Οι κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να επιστρέψουν στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, εν μέρει λόγω μιας ανθεκτικής και σχετικά εύρωστης οικονομίας. Τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι όφελος για ορισμένους κλάδους, όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά παραμένουν πρόκληση για τους περισσότερους», σχολιάζεται στην έκθεση.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1% φέτος και 1,7% το 2025, με τη Γερμανία να καταγράφει επίδοση 0,2% το 2024 και 1,4% το 2025. 
Εκτός ΕΕ, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024.
Στις ΗΠΑ, προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 2,7% το 2024, ενώ στην Κίνα το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 5,2% για το έτος.
«Ο πιο επίμονος πληθωρισμός από το αναμενόμενο μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή/και ακόμη και να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε ένα δυσμενές σενάριο. Οι οικονομικές συνέπειες των γεωπολιτικών εντάσεων ενδέχεται να επιδεινωθούν απρόβλεπτα. Η χρηματοπιστωτική αστάθεια θα μπορούσε να επανεμφανιστεί», αναφέρει στην «προφητεία» της η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης