Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αρνητική έκπληξη από MSCI – Παραμένει εκτός λίστας για αναβάθμιση στις ώριμες αγορές το ελληνικό Χρηματιστήριο

Αρνητική έκπληξη από MSCI – Παραμένει εκτός λίστας για αναβάθμιση στις ώριμες αγορές το ελληνικό Χρηματιστήριο
Δεν μπήκε σε watchlist για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές το ελληνικό Χρηματιστήριο
Παραμένει στο «περίμενε» για την αναβάθμισή του στις ώριμες αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η MSCI κατά την Ετήσια Επισκόπηση Ταξινόμησης Αγορών για το 2024 διέψευσε τις προσδοκίες για την εισδοχή του στη σχετική watchlist... στις 20 Ιουνίου 2024.
Η αλήθεια είναι πως, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ένας σημαντικός σταθμός είναι η αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, η οποία όμως ενέχει σοβαρά ρίσκα λόγω της έλλειψης βάθους και σοβαρών επενδυτών.
Εύλογα λοιπόν, για ακόμη μία φορά εκφράζεται σκεπτικισμός για την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο, που αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση της MSCΙ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει το Bankingnews, τυχόν αναβάθμιση ως τον Μάρτιο του 2026 θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, καθώς τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι η μικρότερη αγορά μεταξύ των ανεπτυγμένων και με το μικρότερο ειδικό βάρος - ενώ μέχρι σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η μοναδική αναδυόμενη αγορά με αποτίμηση σε ευρώ.

Τι ανέφερε το BN

Όπως είχε αναφέρει το Bankingnews, «πρέπει να δούμε ψύχραιμα ορισμένα γεγονότα»

1)Τα υψηλά έτους για το 2024 ίσως τα έχουμε δει στις 1.500 μονάδες.
Η πρόσφατη διόρθωση δεν είναι σοβαρή διόρθωση και δεν πρέπει να λογίζεται ως διόρθωση εάν δεν φθάσει έως τις 1.300 μονάδες.
Θεωρούμε ότι εάν κρατήσουν οι 1.400 μονάδες κάθε άνοδος ευκαιρία για πωλήσεις.
Επίσης θεωρούμε ότι μια φυσιολογική διόρθωση έως τις 1.300 μονάδες και μια επιθετική διόρθωση με σκηνικό παγκόσμιου χάους τις 1.000 με 1.100 μονάδες.

2)Το ελληνικό χρηματιστήριο θα χάσει πολλά με την προσχεδιασμένη αναβάθμιση του σε ώριμη αγορά.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί Νοέμβριο 2025 ή Μάρτιο 2026.
Ας υποθέσουμε ότι θα φύγουν funds με επενδύσεις 8 με 9 δισεκ. και θα έρθουν funds για να επενδύσουν 10-12 δισεκ. την περίοδο της αναβάθμισης...
Οι τζίροι θα καταστούν τεράστιοι αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι ακραία περιθωριακή αγορά ως ώριμη.
Ότι φθάσαμε στις 1.500 μονάδες ως αναδυόμενη θα πρέπει να αποδοθεί στην ασφάλεια του ευρώ περισσότερο παρά στην κατασκευασμένη δυναμική της ελληνικής αγοράς.

3)Καλύτερα πρώτος στο χωρίο – αναδυόμενη αγορά – παρά τελευταίος στην πόλη – ώριμη αγορά –
Κάτι τέτοιο ή περίπου τέτοιο θα ισχύσει και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα αλλάξουν οι επενδυτές, θα έρθουν πιο μακροπρόθεσμοι σίγουρα αλλά και αυτή η εξέλιξη δεν διασφαλίζει την ανοδικότητα… θυμίζουμε ότι το χάος ξεκίνησε ως ώριμη αγορά για να υποβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε αναδυόμενη αγορά.

4)Το BN δεν είναι τόσο αρνητικό στην μετατροπή του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη όπως στην επενδυτική βαθμίδα… αλλά θεωρούμε ότι τα ρίσκα για το ελληνικό χρηματιστήριο ως ώριμη αγορά θα εκτιναχθούν, είναι τέτοια η υφή της κατηγορίας.
Προφανώς ούτε λόγω για τα ειδικά βάρη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, σε αυτό το σκέλος θα είμαστε παρωδία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης