Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz: Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν για νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη, λόγω Γαλλίας

Allianz: Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν για νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη, λόγω Γαλλίας
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχίες για νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη έχουν πυροδοτήσει οι εξελίξεις στη Γαλλία.
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι πρέπει να καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές ότι τα οικονομικά της χώρας είναι σε τάξη ή να διακινδυνεύσουν μια νέα έκρηξη στα spreads των ομολόγων, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Allianz Global Investors.
Οι διεθνείς επενδυτές κατέχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του γαλλικού κρατικού χρέους από ό,τι αλλού, και ορισμένοι φοβούνται ότι η τρέχουσα πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρωπαϊκή κρίση χρέους που θα μπορούσε να συναγωνιστεί εκείνη που παρατηρήθηκε πριν από μια δεκαετία, δήλωσε ο Gregor Hirt, το τμήμα του οποίου διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ (168 δισεκατομμυρίων δολαρίων). «Οποιαδήποτε υπενθύμιση της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους αποτελεί κόκκινη σημαία για πολλούς διεθνείς επενδυτές» επισημαίνει ο ίδιος.
Ο φόβος ότι μια νίκη της δεξιάς ή της αριστεράς θα επιδεινώσει τα διογκωμένα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας έχει τρομάξει τις αγορές και έχει προκαλέσει ένα ξεπούλημα του γαλλικού χρέους. Η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν τα 10ετή ομόλογα της χώρας αντί για εκείνα της Γερμανίας έφτασε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η ευρωζώνη βρισκόταν στα βάθη της τελευταίας κρίσης χρέους.
Ο Hirt βρισκόταν στην Ασία όταν ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, προκάλεσες αναταραχή στις αγορές ανακοινώνοντας τις πρόωρες εκλογές και είδε από πρώτο χέρι την αντίδραση των πελατών του. «Χρειαζόμαστε κάποια δράση από τη γαλλική κυβέρνηση, κάποια σταθεροποίηση, ώστε αυτοί οι μεγάλοι επενδυτές να καθησυχαστούν», δήλωσε.
Η Allianz συνεχίζει να διατηρεί θέση αγοράς σε 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Η διεύρυνση των spreads της ευρωζώνης εν μέσω του γαλλικού sell off δεν προσφέρει αρκετή επιπλέον απόδοση ώστε να καταστήσει το γαλλικό χρέος ευκαιρία αγοράς, δήλωσε.
«Ο κίνδυνος για τη Γαλλία είναι ότι το spread του χρέους της θα μπορούσε να συνεχίσει να διευρύνεται» επισημαίνει ο Hirt.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης