Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η Fed θα μειώσει κατά 0,25% τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2024

UBS: Η Fed θα μειώσει κατά 0,25% τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2024
Η πρόβλεψη υποδεικνύει πλέον μόνο μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, από τρεις τον Μάρτιο
Οι οικονομολόγοι της UBS επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα τις προοπτικές τους για ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, αναμένοντας ότι η Fed, θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Αν και υπήρξε ασυνήθιστη μεταβλητότητα στα οικονομικά στοιχεία από την έναρξη της πανδημίας, ορισμένες τάσεις φαίνεται πλέον να έχουν εδραιωθεί, σημείωσε η UBS.
Η αγορά εργασίας, η οποία ήταν σοβαρά υπερθερμασμένη πριν από δύο χρόνια, έχει επιστρέψει σε συνθήκες σχεδόν προ της πανδημίας, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αύξηση της προσφοράς εργασίας.
Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις και ο πληθωρισμός παρουσιάζουν επίσης σημάδια συγκράτησης.
Τον Μάιο, ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά μόλις 0,16% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2021.
Παρόλο που ο ετήσιος ρυθμός του δομικού πληθωρισμού τείνει να μειωθεί, παραμένει σημαντικά πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ευθυγραμμιζόμενη με τις προσδοκίες της αγοράς.
Η πρόβλεψη υποδεικνύει πλέον μόνο μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, από τρεις τον Μάρτιο, γεγονός που συνεπάγεται πιθανή συγκράτηση έως τον Δεκέμβριο.
Παρόλα αυτά, οι οικονομικές προβλέψεις της Fed παραμένουν ισχυρές σε σύγκριση με τις προσδοκίες, επισήμαναν οι οικονομολόγοι, υποστηρίζοντας την καθυστερημένη έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης