Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Στην κόψη του ξυραφιού οι επενδυτές – Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, είμαστε σε επικίνδυνη ζώνη

Morgan Stanley: Στην κόψη του ξυραφιού οι επενδυτές – Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, είμαστε σε επικίνδυνη ζώνη
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανησυχείτε πολύ για την αγορά..
Η αισιοδοξία φαίνεται πως περισσεύει τον τελευταίο καιρό στις αγορές… απότομα, με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να γράφει νέα ιστορικά υψηλά..., παρά τα υψηλά επιτόκια και την περιοριστική πολιτική παγκοσμίως.
Μάλλον, συνέβη το παροιμιώδες: οι επενδυτές ήταν τόσο bearish που τελικά έγιναν bullish…
Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley καλεί τους επενδυτές να μην εφησυχάζουν, διότι οι καιροί… ου μενετοί, διακρίνοντας μια σειρά από κινδύνους, που για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο έρχονται κυρίως από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Όπως επισημαίνει, πολλών και διαφόρων ειδών αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, δεδομένου ότι μετράμε ήδη αντίστροφα για τις αμερικανικές εκλογές, με τη φορολογική πολιτική, τη δασμολογική πολιτική και την πολιτική για τη μετανάστευση να είναι στο επίκεντρο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, επί μήνες τα δημοσκοπικά στοιχεία για τις προεδρικές εκλογές έδειχναν αδιέξοδο, αλλά πρόσφατα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φαίνεται να διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του κατεστημένου Δημοκρατικού.
Οι αγορές ομολόγων αντιδρούν σε αυτή τη μετατόπιση, καθώς η σιωπηρή αστάθεια των τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου (μετρούμενη από τον δείκτη ICE BofAML MOVE) αυξήθηκε μετά το προεδρικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου. Αντίθετα, οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να ανεβαίνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, υποδηλώνοντας τα χρηματιστήρια δεν αξιολογούν ιδιαίτερα τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Η Παγκόσμια Επιτροπή Επενδύσεων της Morgan Stanley, ωστόσο, πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν έχουν την πολυτέλεια να εφησυχάζουν, ειδικά σε μια εποχή που αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξακολουθεί να αναζητά αποδείξει ότι ο πληθωρισμός μειώνεται.
Επίσης, οι τρέχουσες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τρεις τομείς, εάν αυτοί επικρατήσουν στις προεδρικές εκλογές και στις εκλογές του Κογκρέσου του 2024.

Φορολογικές ελαφρύνσεις:
Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι (GOP) σαρώσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο νόμος για τις φορολογικές περικοπές και τις θέσεις εργασίας του 2017, ο οποίος μείωσε τους εταιρικούς και ατομικούς φορολογικούς συντελεστές και λήγει στα τέλη του 2025, ενδέχεται να παραταθεί.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν ότι η επέκταση του νόμου θα μπορούσε να αυξήσει κατά περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τα ομοσπονδιακά ελλείμματα την επόμενη δεκαετία.
Τα πρόσθετα ελλείμματα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα με τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του Δημοσίου τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Καθώς τα ομοσπονδιακά χρέη και τα ελλείμματα επεκτείνονται, τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια αυξάνονται, γεγονός που πιθανότατα θα ασκούσε πίεση στα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ και στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Δασμοί: Οι τρέχουσες προτάσεις του GOP περιλαμβάνουν ευρέος φάσματος εμπορικούς φραγμούς, δυνητικά εναντίον συμμάχων και εταίρων όπως το Μεξικό, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιστορικά, οι δασμοί προκάλεσαν ένα άλμα στις τιμές καθώς και διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που στρεβλώνουν την ανάπτυξη.
Ως αποτέλεσμα, οι δασμοί θα μπορούσαν να διακόψουν την πρόσφατη πρόοδο σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του πληθωρισμού, επιδεινώνοντας τον πόνο των καταναλωτών και αυξάνοντας την προοπτική του «στασιμοπληθωρισμού», δηλαδή του επίμονου πληθωρισμού εν μέσω στάσιμης ανάπτυξης.

Μετανάστευση: Η επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley Ellen Zentner και άλλοι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι η είσοδος περισσότερων από 3 εκατομμυρίων μεταναστών στις ΗΠΑ το 2022 και το 2023 είχε διπλά οικονομικά οφέλη: υψηλότερη πληθυσμιακή αύξηση και θετική προσφορά εργασίας.
Αυτό συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ, στη σταθεροποίηση των τιμών των κατοικιών και στο χαμηλότερο μισθολογικό κόστος, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση του πληθωρισμού.
Το κλείσιμο των συνόρων, όπως προτείνεται σε ορισμένες προτάσεις, θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του πληθυσμού, επιβαρύνοντας την οικονομία και αναζωπυρώνοντας τον πληθωρισμό με βάση τους μισθούς.

Επιπτώσεις χαρτοφυλακίου

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, ενδέχεται να απαιτούνται προσαρμογές χαρτοφυλακίου.
Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν να προσθέσουν ποιοι θα μπορούσαν να είναι ηγέτες σε ένα σενάριο σαρωτικής πολιτικής των Ρεπουμπλικανών, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Επίσης, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν τα χαρτοφυλάκια αμυντικά, με έμφαση σε επενδύσεις που προσφέρουν ανάπτυξη σε λογικές τιμές, σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι βιομηχανίες και η άμυνα, επιλεγμένες υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύου, χρηματοοικονομικά και επενδυτικά καταπιστεύματα οικιστικών ακινήτων (REITs).
Πρόσθετη έκθεση στην Ιαπωνία, τον χρυσό, τα hedge funds και τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας μπορεί επίσης να είναι επωφελής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης