Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 4 σημεία - «κλειδιά» για τις αγορές αν νικήσει ο Trump - Πάνω από 60% οι πιθανότητες νίκης

Τα 4 σημεία - «κλειδιά» για τις αγορές αν νικήσει ο Trump - Πάνω από 60% οι πιθανότητες νίκης
Πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε μία νέα προεδρία Trump
Τα πρόσφατα γεγονότα αύξησαν την πιθανότητα μιας νέας προεδρίας Trump και, στην πορεία, έδωσαν μια σαφέστερη κατεύθυνση για το πώς οι αγορές αναμένουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις βασικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τέσσερα βασικά σημεία ξεχωρίζουν, σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics:

Πρώτον, μεταξύ της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας αυτό το Σαββατοκύριακο και της κακής επίδοσης του νυν προέδρου Biden στο πρώτο ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου, οι πιθανότητες του Donald Trump να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ αργότερα φέτος έχουν βελτιωθεί αισθητά.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν μετατοπιστεί υπέρ του και ενδέχεται να κινηθούν περαιτέρω μετά την επίθεση της Παρασκευής- παρόμοια γεγονότα έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν τουλάχιστον μια βραχυπρόθεσμη ώθηση.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν ιστορικά δει δημοσκοπική ώθηση μετά το εθνικό τους συνέδριο - το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.
Οι αγορές στοιχημάτων τοποθετούν τώρα τις πιθανότητες νίκης του σε πάνω από 60%, σε σύγκριση με λιγότερο από 50% πριν από το ντιμπέιτ.
(Βλέπε Διάγραμμα 1)

capital_1.JPG

Δεύτερον, αυτές οι μετατοπίσεις στην προεκλογική εκστρατεία παρείχαν μια σαφέστερη ανάγνωση του τρόπου με τον οποίο οι επενδυτές θεωρούν ότι η αναμέτρηση επηρεάζει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (κάτι που ήταν προηγουμένως δύσκολο να εκτιμηθεί, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις και οι αποδόσεις των στοιχημάτων παρέμεναν περίπου σταθερές).
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το δολάριο αυξήθηκαν τις ημέρες μετά το ντιμπέιτ, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά προσπαθούσαν να αντιδράσουν στα γεγονότα του Σαββατοκύριακου.
Παρόλο που όλες αυτές οι κινήσεις ήταν σχετικά μικρές και έχουν εν μέρει αντιστραφεί, επιβεβαιώνουν αυτό που η Capital (και άλλοι αναλυτές) είχανθέσει ως βασική υπόθεση: οι επενδυτές θα εξετάσουν την πρώτη θητεία του Trump ως τον καλύτερο διαθέσιμο οδηγό για το τι να περιμένουν από μια πιθανή δεύτερη θητεία.
Υπό άλλες συνθήκες, αυτό υποδηλώνει κάπως υψηλότερες αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου, ισχυρότερο δολάριο και αξιοπρεπείς προοπτικές για τις αμερικανικές αγορές μετοχών (αλλά ίσως λιγότερο για τις μετοχές σε άλλα μέρη του κόσμου).

Οι κίνδυνοι

Τρίτον, ενώ αυτή η απλή ευρετική μέθοδος έχει πολύ νόημα, οι κίνδυνοι γύρω από μια δεύτερη θητεία του Trump είναι αναμφισβήτητα στρεβλoί προς αποτελέσματα στα οποία οι αποδόσεις του Δημοσίου και το δολάριο θα αυξηθούν απότομα, σε σημείο που θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών μετοχών.
Με το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ να ξεπερνά ήδη το 6% του ΑΕΠ (έναντι ~3% το 2016), ένας άλλος γύρος φορολογικών περικοπών το επόμενο έτος θα κινδύνευε με εξέγερση της αγοράς ομολόγων όπως οι πρόσφατες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη, οδηγώντας τα term premia σε υψηλότερα επίπεδα.
Ομοίως, οι δασμοί στην κλίμακα που έχει απειλήσει ο Trump θα ήταν σημαντικός αντίξοος άνεμος για την παγκόσμια ανάπτυξη (εάν εφαρμοστούν και δεν χρησιμοποιηθούν απλώς ως διαπραγματευτικό εργαλείο).
Άλλες πιθανές προτεραιότητες του Trump, όπως ο περιορισμός της μετανάστευσης και η επίθεση στην ανεξαρτησία της Fed με μεγαλύτερη σοβαρότητα από ό,τι στην πρώτη θητεία του, κινδυνεύουν επίσης να υπονομεύσουν το σημερινό ευνοϊκό περιβάλλον των γενικά χαμηλών ασφαλίστρων κινδύνου.

Τα στοιχεία στο επίκεντρο

Τέταρτον, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές θα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του εύρους ζώνης κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες περίπου, τα οικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα για τους επενδυτές.
Παρά τη βελτίωση των πιθανοτήτων του  Trump τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί καθαρά και το δολάριο έχει αποδυναμωθεί, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ έχουν επιβραδυνθεί. (Βλέπε Διάγραμμα 2.)
Εάν έχουμε δίκιο να πιστεύουμε ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και η FOMC θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της τον Σεπτέμβριο, αυτό θα συνεχίσει πιθανότατα να έχει μεγαλύτερη σημασία για τους συμμετέχοντες στην αγορά από ό,τι τα σκαμπανεβάσματα της προεκλογικής εκστρατείας, καταλήγει η Capital Economics.

capital2_4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης