Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βόμβα ΔΝΤ: Μνημόνιο… για ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές (5/11) – Ζητά μείωση δαπανών και χρέους στα επίπεδα προ πανδημίας

Βόμβα ΔΝΤ: Μνημόνιο… για ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές (5/11) – Ζητά μείωση δαπανών και χρέους στα επίπεδα προ πανδημίας
Σαφής προειδοποίηση του ΔΝΤ προς... τον κύριο μέτοχο, τις ΗΠΑ
Αναφορές που θυμίζουν εποχές ελληνικών μνημονίων χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση (Άρθρο 4) για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προειδοποιεί για το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας, μία συστημική απειλή για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, αν και η οικονομία των ΗΠΑ έχει σημειώσει ισχυρές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν από την απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού.
Ικανοποιητική ήταν η αύξηση αύξηση των θέσεων εργασίας από τα τέλη του 2020, ωστόσο ο νέος πλούτος παρουσιάζει άνιση κατανομή και η φτώχεια στη χώρα παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της υποστήριξης στην εποχή της πανδημίας COVID-19.
Σε ό,τι αφορά στο φλέγον θέμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, προβλέπεται να παραμείνουν πολύ πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα μεσοπρόθεσμα.
Συγκεκριμένα, το χρέος αναμένεται να αυξηθεί σταθερά και να ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ έως το 2032. Ομοίως, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
«Ο ρυθμός συρρίκνωσης του ισολογισμού της Federal Reserve έχει αρχίσει να μειώνεται. Ωστόσο, έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για τον μετριασμό των τρωτών σημείων του τραπεζικού συστήματος που ήρθαν στο φως το 2023. (...)
Αν και οι προοπτικές παραμένουν θετικές, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τόνισαν ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ.
Πρέπει να παρθούν αποφασιστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικών ανισορροπιών, τον πληθωρισμό, την αυξημένη ανισότητα και φτώχεια. (...)
Τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και η συνεχιζόμενη αύξηση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ εγκυμονούν κινδύνους όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
Υπάρχει ανάγκη για μια δημοσιονομική προσαρμογή, τόσο μέσω εσόδων όσο και δαπανών, αλλά και να ανακατευθύνει μέρος της δημοσιονομικής εξοικονόμησης σε προγράμματα για την ανακούφιση της φτώχειας», σχολιάζει το ΔΝΤ, ενώ χαιρετίζει τη μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων από το 2023.

Αναλυτικά, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τις ΗΠΑ:

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-18_172030.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης