Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H κυβέρνηση Biden χάνει τον ενεργειακό πόλεμο από τους Trump και Putin – Ξεσκεπάζεται η «πράσινη απάτη»

H κυβέρνηση Biden χάνει τον ενεργειακό πόλεμο από τους Trump και Putin – Ξεσκεπάζεται η «πράσινη απάτη»
Οι κυρώσεις, οι πιέσεις στις Big Oil και το σύνθημα Trump για ενεργειακή αυτονομία
Έναν πρωτοφανή «ενεργειακό πόλεμο» έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Biden εναντίον τόσο των εγχώριων Big Oil αλλά και εναντίον της Ρωσίας του Vladimir Putin η οποία εξακολουθεί να γεμίζει τα ταμεία της από τα αυξανόμενα ενεργειακά έσοδα.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας εξαπέλυσε επίθεση ενάντια σε μεγάλες πετρελαικές εταιρείες για ανάρμοστες επικοινωνίες με την ομάδα των πετρελαιοπαγωγών κρατών του OPEC+ ενώ οι ΗΠΑ αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να περιορίσουν τον σκιώδη στόλο που μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο ενώ αυστηροποιούνται οι κυρώσεις στο ρωσικό LNF.
Καθώς ο πρώην πρόεδρος Donald Trump αποδέχτηκε την υποψηφιότητά του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την Πέμπτη 18 Ιουλίου, δεν μάσησε τα λόγια για το πώς θα ήταν η ενεργειακή πολιτική σε μια δεύτερη προεδρία του.
«Δίνω αυτή τη δέσμευση στον μεγάλο λαό της Αμερικής, θα τερματίσω αμέσως την καταστροφική πληθωριστική κρίση, θα μειώσω τα επιτόκια και το κόστος της ενέργειας», διακήρυξε ο Trump στο πλήθος στο Fiserv Forum στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.
«Θα κάνουμε γεώτρηση, μωρό μου, φέρτε τα τρυπάνια», αναφώνησε ο Trump, συγκεντρώνοντας τις ηχηρές επευφημίες και τα χειροκροτήματα από το κοινό του RNC που άρχισαν να επεφημούν το σύνθημα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο Trump συνέχισε, ισχυριζόμενος ότι μια αυξημένη εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε «μεγάλη πτώση των τιμών» και πρόσθεσε: «Θα το κάνουμε σε επίπεδα που κανείς δεν έχει δει ποτέ πριν».

H πράσινη απάτη

Ο πρώην πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο την πίεση της κυβέρνησης Biden για περιβαλλοντική πολιτική και χλεύασε την Νέα Πράσινη Συμφωνία, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά από τη βουλευτή Alexandria Ocasio-Cortez και τον γερουσιαστή Edward Markey τον Φεβρουάριο του 2019.
«Έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια δολάρια σε πράγματα, που έχουν να κάνουν με την πράσινη νέα απάτη, αυτό είναι απάτη, και αυτό έχει προκαλέσει τρομερές πληθωριστικές πιέσεις, εκτός από το αυξημένος κόστος της ενέργειας», υποστήριξε.
Kατά τη διάρκεια της θητείας του Biden, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να παράγουν και να εξάγουν το περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα, ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 12,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των ΗΠΑ και το παγκόσμιο ρεκόρ των 12,3 εκατομμυρίων, που σημειώθηκε το 2019, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Καθ' όλη τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή, ο Trump ήταν κατηγορηματικός για τα σχέδιά του να διπλασιάσει την εξάρτηση τηε εγχώριας παραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα και να αντιστρέψει την ομοσπονδιακή πολιτική για το κλίμα.
«Ως Πρόεδρος, θα θέσω εθνικό στόχο να διασφαλίσω ότι η Αμερική έχει το Νο. 1 χαμηλότερο κόστος ενέργειας από οποιαδήποτε βιομηχανική χώρα οπουδήποτε στη Γη», επισήμανε o Τrump.
Στις 13 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Wildwood του New Jersey, υποσχέθηκε ότι θα σταματούσε τα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας «την πρώτη μέρα» εάν εκλεγόταν.
«Θα εκδώσω εκτελεστικό διάταγμα.
Θα τελειώσει την πρώτη μέρα», είπε.

Ποιοι φοβούνται το Project 2025

Ενόψει των εκλογών, αρκετοί πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump και συντηρητικοί ακτιβιστές δημοσίευσαν ένα «Προεδρικό Σχέδιο Μετάβασης» με τίτλο Project 2025 που απαριθμεί δράσειςγια τη νέα κυβερνηση εάν ο Trump αναλάμβανε τα καθήκοντά του.
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται σαρωτικές περικοπές στις πρωτοβουλίες για το κλίμα, λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα σταματήσει τον πόλεμο κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου»
Ο τερματισμός των επιδοτήσεων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, η απόσυρση της χώρας από πρωτοβουλίες για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η αποτροπή των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών να εξετάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των εκπομπών άνθρακα και η κατάργηση του Γραφείου Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Προγραμμάτων Δανείων του υπουργείου Ενέργειας, αναφέρονται στο Project 2025.
Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανώνέλαβε χώρα η επιλογή του υποψηφίου του Trump, του γερουσιαστή James David Vance από το Οχάιο, ο οποίος παρομοίως ακολούθησε πρωτοβουλίες για το κλίμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας αποδοχής του.
Ο Vance είπε ότι το έθνος χρειάζεται έναν ηγέτη που «απορρίπτει την Νέα Πράσινη Απάτη και αγωνίζεται για να επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία τα μεγάλα αμερικανικά εργοστάσια μας».
An image of Donald Trump with the following text:
"PLAN FOR TRUMP'S SECOND TERM"

Where various policy aims are listed such as reversing the president’s abortion decision, purging the government of disloyal staff, reducing healthcare costs, cutting social security, improving veteran and military benefits, reinstating the previous president's immigration policies, and more.
Η απίστευτη υπόθεση για... ανάρμοστές σχέσεις με τον OPEC

Τη ίδια ώρα σε μια πρωτοφανώς επιθετική κίνηση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου - Federal Trade Commission των ΗΠΑ διερευνά εάν στελέχη μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Hess Corp., Occidental Petroleum Corp. και Diamondback Energy Inc. επικοινώνησαν «ανάρμοστα» με αξιωματούχους του OPEC+.
Οι ερευνητές της ρυθμιστικής αρχής αναζητούν αποδεικτικά στοιχεία για τα στελέχη που προσπαθούν να συνεννοηθούν κάτω από το τραπέζι με αξιωματούχους του OPEC όσον αφορά τη δυναμική της αγοράς πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 20 Ιουλίου.
Τέτοιες επικοινωνίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις τιμές και την παραγωγή, θα μπορούσαν να είναι παράνομες σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς νόμους των ΗΠΑ.
Η FTC έχει ξεκινήσει πολλές σε βάθος αναθεωρήσεις συγχωνεύσεων εν μέσω μιας έκρηξης συμφωνιών μεταξύ εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στη λεκάνη Permian, το πλέον παραγωγικό κοίτασμα πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής.
Ως μέρος μιας από αυτές τις αναθεωρήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στο εάν μια συμφωνία θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό, οι αντιμονοπωλιακές αρχές ανακάλυψαν επικοινωνίες με αξιωματούχους του OPEC.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί για ακατάλληλες επικοινωνίες είναι αβάσιμοι και αβάσιμοι», σύμφωνα με τη Hess
Ο ΟΠΕΚ δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχολιασμό.
Η Occidental, η Diamondback και η FTC αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτή την ιστορία.
Οι μετοχές της Hess σημείωσαν απώλειες έως και 2,6%  μετά την δημοσιοποίηση της είδησης
Η Occidental και η Diamondback είχαν πτώση έως και 2,2%.

O έλεγχος των e-mail

Οι ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θεωρούν συχνά τις επικοινωνίες στελεχών ως μέρος των αναθεωρήσεων συμφωνιών.
Σε πρόσφατες συγχωνεύσεις πετρελαίου, η υπηρεσία έχει επιτραπεί να αναζητά κείμενα και email στελεχών για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά όπως «OPEC» ή «σχιστόλιθος», σύμφωνα με μια πηγή του δημοσιεύματος.
 Η υπηρεσία ψάχνει για ενδείξεις παράνομων πρακτικών για να μπορέσει να παραπέμψει μια υπόθεση καρτέλ στον τομέα σχιστολιθικού πετρελαίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η FTC επιβάλλει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και τους νόμους για την προστασία των καταναλωτών και πρέπει να παραπέμψει κάθε πιθανή εγκληματική δραστηριότητα που ανακαλύπτει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν υπόκειται στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ ως κυρίαρχη οντότητα, αλλά οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ υπόκεινται.
Η FTC απέκτησε πρόσβαση στις επικοινωνίες μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρακτορείου και των δικηγόρων της εταιρείας.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές επανέλαβαν τον Ιανουάριο ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να παραδίδουν τις επικοινωνίες που πραγματοποιούνται μέσω συνομιλιών και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Signal της Meta Platforms Inc., ως μέρος της κανονικής διαδικασίας ελέγχου της ρυθμιστικής αρχής.

Κατά των Big Oil

Η βιομηχανία πετρελαίου έχει επικρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές της κυβέρνησης Biden, παρόλο που η χώρα παράγει περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ.
Αλλά αυτή είναι μια από τις πιο επιθετικές κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση εναντίον του κλάδου λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Το ενδιαφέρον της FTC για μηνύματα από στελέχη των Hess, Occidental και Diamondback σχετίζεται με συμφωνίες τις οποίες επιδιώκει κάθε μία από τις εταιρείες.
Η Occidental ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη (18/7) ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει μια σημαντική εξαγορά τον επόμενο μήνα τώρα που έχει ολοκληρωθεί η επίσημη, 30ήμερη περίοδος αξιολόγησης της κυβέρνησης.
Η FTC διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει μέχρι το κλείσιμ της συμφωνίας, αν και σπάνια το κάνει.
Οι έρευνες έρχονται αφού η FTC ισχυρίστηκε τον Μάιο ότι εντοπισε εκατοντάδες επικοινωνίες μεταξύ του ιδρυτή της Pioneer Natural Resources Co. Scott Sheffield και αξιωματούχων του OPEC σχετικά με τις αγορές πετρελαίου.
Αυτά τα μηνύματα ήρθαν στο φως ως μέρος της ανασκόπησης του πρακτορείου για την αγορά 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Exxon Mobil Corp. της Pioneer.
Η FTC επέτρεψε να προχωρήσει η συμφωνία της Exxon υπό τον όρο ότι ο Sheffield θα αποκλειστεί από την ομάδα των μνηστήρων.
Ο Sheffield αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραξία εκ μέρους του και κατηγόρησε την FTC ότι «τον δυσφημεί δημόσια και αδικαιολόγητα».
Οι εκπρόσωποι του OPEC άρχισαν να αναπτύσσουν σχέσεις με στελέχη του αμερικανικού σχειστολιθικού κλάδου σε άτυπες συναντήσεις ήδη από το 2017 μετά από χρόνια όλο και πιο τεταμένου ανταγωνισμού.
Η εμφάνιση του κλάδου σχιστολιθυκού πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής είχε ανατρέψει την δεκαετίες κυριαρχία του καρτέλ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ωθώντας τους ηγέτες του OPEC να ακολουθήσουν μια στρατηγική άμβλυνσης των εντάσεων κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνατήσεων στο περιθώριο των βιομηχανικών συνεδρίων στο Χιούστον.

Η αποτυχία των κυρώσεων στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πολεμική μηχανή της Μόσχας εξακολουθεί να λειτουργεί με ενεργειακά έσοδα—παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που έριξαν λίγο, αλλά ελάχιστα χτυπημένες, την αγελάδα... μετρητών του Κρεμλίνου.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα συνεχίζουν με ταχύτητα με τις μεγαλύτερες αγορές τους στην Ασία, ιδιαίτερα την Κίνα και την Ινδία.
Ακόμη και η Ευρώπη, η οποία έχει εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή, αγοράζει κρυφά πολύ περισσότερες ποσότητες για να καλύψει το ενεργειακό της έλλειμμα και να μην προκληθεί μια απότομη αύξηση του κόστους όπως αυτή πριν από τη ρωσική εισβολή.
Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να εφαρμοσθούν οι κυρώσεις χωρίς να προκληθεί πόνος σιους παγκόσμιους καταναλωτές ενέργειας, υποστηρίζουν οι ειδικοί για την ενεργειακή αγορά του Ινστιτούτου Brookings Robin Brooks και Ben Harris.
Παραμένουν περίπου 100 πλοία χωρίς έγκριση στον κρατικό στόλο της Sovcomflot που πραγματοποιούν  μεγάλο μέρος από τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Οι στοχευμένες κυρώσεις σε μόλις 15 από τα πιο δραστήρια από αυτά τα δεξαμενόπλοια θα μείωναν σε ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου με μικρό αντίκτυπο στην αγορά.
«Με μια τέτοια διαδικασία σε εφαρμογή, αναμένουμε ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, αλλά υποψιαζόμαστε ότι η δράση θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας από το εμπόριο πετρελαίου», επισήμανε.
Αλλά δεν είναι μόνο το πετρέλαιο.
Ούτε οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου δεν έχουν πεθάνει ακόμη, παρά τον πολύ πόνο για την κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom και τις πολλές κραυγές στην Ευρώπη για να απογαλακτιστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτό που ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας, εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ποσότητες  ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνουν μέσω Ουκρανίας ή Τουρκίας, για λόγους που κυμαίνονται από γεωγραφικούς έως πολιτικούς.
Αυτό που είναι εκπληκτικό σχετικά με την απότομη μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την πρώην μεγαλύτερη αγορά για τη Ρωσία είναι ότι το ρωσικό φυσικό αέριο δεν υπόκειται καθόλου σε κυρώσεις στην Ευρώπη, ωστόσο έχει υποφέρει περισσότερο από όλες τις ενεργειακές ροές της Μόσχας.
Αλλά φέτος, το ρωσικό αέριο επιστρέφει κρυφά στην Ευρώπη σε υγροποιημένη μορφή, με δεξαμενόπλοια αντί να συμπιέζεται και να διοχετεύεται μέσω των αγωγών.
Οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με το περασμένο έτος, ειδικά σε μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.
Το μπλοκ αγοράζει το ήμισυ όλων των ρωσικών εξαγωγών LNG.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους —οι κύριοι προμηθευτές της Ισπανίας στη Βόρεια Αφρική έχουν τις δικές τους γεωπολιτικές διαμάχες που έχουν διαταράξει τις εξαγωγές, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία ουσιαστικά κλειδώνουν ορισμένους ευρωπαίους αγοραστές για χρόνια και το ρωσικό αέριο είναι κοντά και αρκετά φθηνό σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις— αλλά ο μεγαλύτερος λόγος είναι απλώς η ανησυχία για την ασφάλεια των προμηθειών.

«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις ακόμη και πέρυσι για την απαγόρευση των εισαγωγών LNG, αλλά τότε αυτό που επικράτησε ήταν οι φόβοι για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια του εφοδιασμού», δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, εμπειρογνώμονας φυσικού αερίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Columbia.
Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου που εξακολουθεί να εισέρχεται μέσω της Ουκρανίας θα σταματήσει αργότερα αυτό το έτος.
Η Τουρκία δύσκολα μπορεί να εξάγει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη, καθώς δεν είναι η ίδια παραγωγός φυσικού αερίου.
Και οι Ευρωπαίοι θυμούνται το σοκ και τον πόνο του πρώτου χειμώνα του πολέμου, όταν οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν στα ύψη λόγω των αναταραχών στην αγορά φυσικού αερίου.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το πρώτο της βήμα για να αντιμετωπίσει το ρωσικό LNG - όχι με την απαγόρευση της εισαγωγής του καυσίμου, αλλά με το να βεβαιωθεί ότι τα ευρωπαϊκά λιμάνια δεν θα είναι σταθμοί για τις ρωσικές εξαγωγές στην Ασία.
Αυτό το μέτρο δεν θα ξεκινήσει καν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους
. Και σίγουρα δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες της ΕΕ να στοχεύσει το ρωσικό φυσικό αέριο φέτος, με την Ουγγαρία στο τιμόνι της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
«Δεν απαγορεύουμε ουσιαστικά τις εισαγωγές, αλλά εμποδίζουμε άλλες χώρες να πάρουν ρωσικό LNG», είπε ο Corbeau.
«Κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τις εξαγωγές της Ρωσίας στην Ασία, αλλά δεν κάνει τίποτα για να κρατήσει το LNG έξω από την Ευρώπη
».

Το LNG δεν είναι τόσο πολύτιμο για τη ρωσική κυβέρνηση από άλλες πηγές ενέργειας.
Το πετρέλαιο πωλείται σε τεράστιους όγκους και φορολογείται
.
Το φυσικό αέριο το οποίο διακινείται μέσω αγαγών, επίσης, βοηθά στη στήριξη του ομοσπονδιακού προϋπολογισμο
ύ.
Αλλά το LNG έχει κάθε είδους φορολογικές ελαφρύνσεις που σημαίνει ότι πολύ λιγότερα από αυτά τα δυτικά χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στο μέτωπο της μάχης της Ουκρανίας.
Όσον αφορά τον τρόπο στόχευσης των ρωσικών ενεργειακών κερδών, ο Corbeau είπε, «πρώτα το πετρέλαιο, μετά το φυσικό αέριο που διακινείταο μέσω τον αγωγών και μετά το LNG».
Τα κακά νέα είναι ότι παρά τα χρόνια άνευ προηγουμένου κυρώσεων σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας στον κόσμο, η ταμειακή μηχανή της Ρωσίας εξακολουθεί να λειτουργεί αρκετά για να συνεχίσει να αναλαμβάνει τον πόλεμο.
Η σχετικά περιορισμένη επιτυχία στη μάχη κατά του ενεργειακού τομέα της χώρας αντικατοπτρίζεται από παρόμοιες αποτυχίες στην καταστολή του ρωσικού εμπορίου σε όλα τα άλλα πράγματα, από τα δυτικά μηχανήματα που δρομολογήθηκαν μέσω της Κεντρικής Ασίας μέχρι τα υψηλής τεχνολογίας κινεζικά εξαρτήματα που απαιτούνται για τον πόλεμο .

Ο ενεργειακός χάρτης αναμένεται να αλλάξει μετά την διπλή ήττα των δημοκρατιών ενάντια στον Donald Trump και τον Vladimir Putin

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης