Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Μόνο με ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί η ανισότητα και η αβεβαιότητα

ΔΝΤ: Μόνο με ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί η ανισότητα και η αβεβαιότητα
Ακόμη και σε περίπτωση ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης, είναι τουλάχιστον αμφίβολο ότι οι «καρποί» θα μοιραστούν δίκαια
Η παγκόσμια οικονομία έχει «κολλήσει» σε χαμηλές ταχύτητες, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σημαντικό πλήγμα στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, αναφέρει σε άρθρο της η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva.
«Οι G20 συγκεντρώνονται αυτήν την εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και αντιμετωπίζουν μια απογοητευτική προοπτική. Όπως δείχνει η τελευταία ενεκτίμηση ημέρωση του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 3,2% φέτος και το 3,3% το 2025, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 3,8% από την αλλαγή του αιώνα μέχρι την πανδημία. Εν τω μεταξύ, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη συνεχίζουν να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει ενθαρρυντική ανθεκτικότητα σε μια σειρά από κραδασμούς. Ο κόσμος δεν γλίστρησε στην ύφεση, όπως προέβλεψαν ορισμένοι όταν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, καθώς προχωράμε πέρα ​​από τα χρόνια της κρίσης της πανδημίας, πρέπει να αποτρέψουμε τον κόσμο από το να πέσει σε μια παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης που εδραιώνει τη φτώχεια και την ανισότητα.
Η πανδημία έχει ήδη καθυστερήσει αυτόν τον αγώνα. Η ακραία φτώχεια αυξήθηκε μετά από δεκαετίες πτώσης, ενώ η παγκόσμια πείνα αυξήθηκε και η μακροπρόθεσμη μείωση της ανισότητας μεταξύ των χωρών σταμάτησε», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει ότι νέα ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι οι περίοδοι στασιμότητας που διαρκούν τέσσερα ή περισσότερα χρόνια και τείνουν να αυξάνουν την εισοδηματική ανισότητα εντός των χωρών κατά σχεδόν 20%.
«Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο μένουμε κολλημένοι σε έναν κόσμο χαμηλής ανάπτυξης, τόσο πιο άνισος θα γινόταν αυτός ο κόσμος. Αυτό από μόνο του θα ήταν οπισθοδρόμηση στην πρόοδο που έχουμε σημειώσει τις τελευταίες δεκαετίες. Και όπως είδαμε, η αυξανόμενη ανισότητα μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια με την οικονομική ολοκλήρωση και τις τεχνολογικές εξελίξεις. (...)
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τον ρόλο που έπαιξε το ανοιχτό εμπόριο ως μοχλός ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. (...)
Επίσης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές υποστηρίζουν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης