Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι Rothschild κατά Trump και «δεξιάς στροφής» στην Ευρώπη - Τρέμουν ένα φρένο στην «πράσινη μετάβαση»

Οι Rothschild κατά Trump και «δεξιάς στροφής» στην Ευρώπη - Τρέμουν ένα φρένο στην «πράσινη μετάβαση»
Η Lynn Forester της γνωστής οικογένειας των Rothschild, αποθεώνει την Kamala Harris για τη σκληρή της στάση ως εισαγγελέας σε εταιρείες που μόλυναν το περιβάλλον

Στον χορό των προειδοποίησεων για μία νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, μπήκε η Lynn Forester της γνωστής οικογένειας των Rothschild, κάνοντας λόγο για αυξημένο κίνδυνο στην «πράσινη μετάβαση» και αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σε άρθρο της στο Project Sundicate, η επιχειρηματίας, CEO της «E.L. Rothschild» και επικεφαλής του «Council for Inclusive Capitalism», αναφέρει πως μία δεύτερη προεδρία του Donald Trump θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, διαγράφοντας την πρόοδο που σημειώθηκε υπό τον Joe Biden.
Παράλληλα, η Rothschild αποθεώνει την υποψήφια πρόεδρο Kamala Harris για τη σκληρή της στάση ως εισαγγελέας σε εταιρείες που μόλυναν το περιβάλλον.
Εν τω μεταξύ, συμπληρώνει, η «δεξιά στροφή» της Ευρώπης και επιβραδύνουν την παγκόσμια δράση για το κλίμα.
«Καθώς οι δυτικές δημοκρατίες παλεύουν με την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, μπορεί να εναπόκειται στις κεφαλαιαγορές να σώσουν τον πλανήτη», εκτιμά η Lynn Forester de Rothschild. «Εάν όλοι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεσμευθούν στη μείωση των εκπομπών CO2 και στην υποστήριξη μιας δίκαιης κλιματικής μετάβασης που προστατεύει τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τους καταναλωτές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη αξία και να προσφέρουν ευημερία για όλους.
Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι χωρίς ισχυρές πολιτικές για το κλίμα – όπως η τιμολόγηση του άνθρακα και η κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων για την ανακατανομή των κεφαλαίων προς την καθαρή ενέργεια – υπάρχουν λίγα κίνητρα για συλλογική δράση. Σε έναν κόσμο όπου η ρύπανση πληρώνει, οι επενδυτές θα μπουν στον πειρασμό να υποστηρίξουν εταιρείες με μη βιώσιμες πρακτικές, μεταθέτοντας το βάρος της ενεργειακής μετάβασης σε άλλους και τελικά αφήνοντας τους πάντες σε χειρότερη θέση».

Μια μετάβαση εγκυμονεί οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, καθώς και ευκαιρίες, δημιουργώντας νικητές και ηττημένους σε όλη την αλυσίδα αξίας των επενδύσεων

«Σε αντίθεση με τις ελπίδες των ακτιβιστών, η δράση για το κλίμα δεν είναι απαραίτητα μια νίκη για όλους», παραδέχεται η Lynn Forester de Rothschild, συμπληρώνοντας:
«Μια μετάβαση εγκυμονεί οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, καθώς και ευκαιρίες, δημιουργώντας νικητές και ηττημένους σε όλη την αλυσίδα αξίας των επενδύσεων.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να κατευθύνουν τις αγορές προς την επίτευξη στόχων για το κλίμα και να παράγουν επαρκείς οικονομικές αποδόσεις.
Η απάντηση είναι ναι, αλλά για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται τρεις μεγάλες στρατηγικές αλλαγές.

Οι επενδυτές πρέπει να συνεργάζονται με εταιρείες με υψηλές εκπομπές αντί απλώς να αποεπενδύονται από αυτές.
Οι εκστρατείες αποεπένδυσης συχνά πυροδοτούν κομματικές προσπάθειες για την προστασία της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ενώ η συνεργασία με εταιρείες υψηλών εκπομπών και η παρακολούθηση της προόδου τους προσφέρει απτά οφέλη για το κλίμα πέρα ​​από την απαλλαγή του χαρτοφυλακίου από άνθρακα.
(...) Οι επενδυτές πρέπει να επιδιώξουν ενεργά τη μείωση των εκπομπών αντί να επενδύουν παθητικά σε βιομηχανίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Όπως έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια, τα κεφάλαια που επικεντρώνονται σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές επενδύσεις και επενδύσεις διακυβέρνησης όχι μόνο υπολειτουργούν στην αγορά, αλλά επίσης αποτυγχάνουν να επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα.
Επιπλέον, έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι κολοσσιαίες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta (Facebook), η Apple, η Amazon, το Netflix και η Alphabet (Google) τείνουν να κυριαρχούν σε funds που στοχεύουν στη βιωσιμότητα.
Αν και αυτά τα κεφάλαια μπορεί να φαίνονται φιλικά προς το περιβάλλον με την πρώτη ματιά, η έρευνα δείχνει ότι διοχετεύοντας κεφάλαια μακριά από εταιρείες με υψηλές εκπομπές, έχουν στερήσει ακούσια από κρίσιμους τομείς τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουν στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. (...)
Σίγουρα, μια δεύτερη προεδρία Trump θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον νόμο - ορόσημο της κυβέρνησης Biden για τη μείωση του πληθωρισμού. (...)
Καθώς οι διαταραχές που σχετίζονται με το κλίμα εντείνονται, οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές βρίσκονται σε μοναδική θέση να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης, ενώ εξακολουθούν να παρέχουν οικονομικές αποδόσεις, φέρνοντάς μας έτσι πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων εκπομπών που τέθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Τώρα είναι η ώρα οι αγορές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τον καθοριστικό αγώνα της εποχής μας», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης