Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τα σύννεφα στις αγορές θα γίνουν τυφώνας – Η παγκόσμια τάξη ασφαλείας καταρρέει λόγω Μέσης Ανατολής

Rabobank: Τα σύννεφα στις αγορές θα γίνουν τυφώνας – Η παγκόσμια τάξη ασφαλείας καταρρέει λόγω Μέσης Ανατολής
Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu πάγωσε τα σχέδια για κατάπαυση πυρός 21 ημερών, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Hezbollah «με πλήρη δύναμη»
Σύννεφα συγκεντρώνεται στον ουρανό της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του κατά θέσεων της Hezbollah στο Νότιο Λίβανο… εξουδετερώνοντας ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu πάγωσε τα σχέδια για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Hezbollah «με πλήρη δύναμη» μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι του – μεταξύ αυτών η επιστροφή 500.000 Ισραηλινών που έμεναν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο…
Την ίδια στιγμή, ο Αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων διεμήνυσε στους στρατιώτες του ότι σύντομα θα «εισέλθουν σε εχθρικό έδαφος», γεγονός που αποτελεί προάγγελο χερσαίας εισβολής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Hezbollah έχει περάσει σε νέα φάση.
Από τη μεριά του, ο Netanyahu μπορεί να επιδιώκει κλιμάκωση, ωστόσο κάτι τέτοιο εγκυμονεί σημαντικός κινδύνους, όπως το να πυροδοτηθεί ευρεία περιφερειακή σύγκρουση.
Παρά τα βαρυσήμαντα γεωπολιτικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, οι κινήσεις του δείκτη δολαρίου του Bloomberg παραμένουν περιορισμένες ενώ οι τιμές του πετρελαίου Brent υποχώρησαν περαιτέρω τις τελευταίες 24 ώρες.
Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Brent τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 71,60 δολ./βαρέλι, λίγο πάνω από την προσφάτως αναθεωρημένη τιμή στόχο της Rabo Research για το δ’ τρίμηνο 2024 (71 δολ./βαρέλι).
Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του αργού αποδυναμώθηκαν μετά την είδηση πως η Σαουδική Αραβία αναμένεται να εγκαταλείψει τον ανεπίσημα δηλωθέντα στόχο για την τιμή του αργού (100 δολ.)
Επίσης, άλλα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να αντλήσουν περισσότερο αργό αρχής γενομένης από τις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις λήξει η συμφωνία για βραχυπρόθεσμες περικοπές παραγωγής.
Η Rabo Research βλέπει τώρα την αγορά αργού πετρελαίου σε υπερπροσφορά ύψους ~ 700.000 βαρελιών/ημέρα το 2025.

Καταιγίδα σε ΗΠΑ, Κίνα

Ο τυφώνας Helene έχει ενισχυθεί σε καταιγίδα κατηγορίας 4.
Έκτακτες προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους και ξαφνικές πλημμύρες έχουν εκδοθεί μέχρι τα βόρεια μέρη της Georgia, με τη σφοδρή κακοκαιρία να απειλεί τις καλλιέργειες στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής βαμβακιού των Ηνωμένων Πολιτειών…
Σημειωτέον, η συγκομιδή έχει προχωρήσει περίπου κατά 15%, ενώ τα αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή και τα φιστίκια θα επηρεαστούν αναπόφευκτα σε μεγάλο βαθμό.
Στο μεταξύ, μια διαφορετικής μορφής καταιγίδα ενδέχεται να δημιουργηθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μετά τις αλλαγές που εξήγγειλε PBOC, η Κίνα ανακοίνωσε νέα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης με στόχο τη στήριξη του προβληματικού τομέα ακινήτων.
Το Πολιτικό Γραφείο δεσμεύτηκε να σταματήσει την απότομη πτώση στις τιμές των κατοικιών, να μετριαστούν τα χρέη των δήμων και να τονωθεί η κατανάλωση, με την έκδοση ομολόγων περίπου 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν.
Σύμφωνα με τη Rabobank, ίσως οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν είναι ανεπαρκείς δεδομένων των υφιστάμενων προβλημάτων, αλλά το ουσιαστικό σημείο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι αυτή είναι η στιγμή του «ό,τι χρειαστεί».
Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι στα σχέδια του Πολιτικού Γραφείου περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, περιορισμοί στην κατασκευή νέων κατοικιών, καθώς η κεντρική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υπερπροσφορά στο απόθεμα κατοικιών που έχει συμβάλει στην πτώση των τιμών.
Εν προκειμένω, λέει η Rabobank, δεν μιλάμε για επέκταση του πραγματικού αποθέματος κεφαλαίου, αλλά για μέτρα που διασφαλίζουν ότι το εικονικό κεφάλαιο που συσσωρεύτηκε επί δεκαετίες δεν θα καταστραφεί από δυνάμεις της αγοράς που αναζητούν μια νέα ισορροπία.
Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής David Tepper είπε στο CNBC ότι αγοράζει «τα πάντα» από την Κίνα.

Αγορές

Παρά την ανακοινωθείσα πρόθεση του Πολιτικού Γραφείου να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην ανάπτυξη, η αγορά αγκάλιασε το θέμα της ευρείας κρατικής στήριξης σε σχέση με την προσφορά προϊόντων όπως το σιδηρομετάλλευμα, ο χαλκός και τα προθεσμιακά συμβόλαια χάλυβα.
Ο σίδηρος (SGX) έκλεισε με άνοδο άνω του 2% σημειώνοντας ράλι πέρα από το επίπεδο των $100/mt στις πρώτες συναλλαγές σήμερα το πρωί.
Γιατί, λοιπόν, κάνουμε λόγο για καταιγίδα; ρωτά ρητορικά η Rabobank, για να απαντήσει: «Επειδή η Κίνα ενεργοποίησε μπαζούκα τόνωσης 5 λεπτά αφότου η Fed ξεκίνησε νέο κύκλο χαλάρωσης με υπερμεγέθη μείωση επιτοκίων.
Ξαφνικά παρακολουθήσαμε ένα ράλι στις αγορές εμπορευμάτων (ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg έκλεισε υψηλότερα στις 12 από τις τελευταίες 15 συνεδριάσεις) ακριβώς τη στιγμή που η Fed κήρυξε το τέλος του πολέμου στον πληθωρισμό στρέφοντας την προσοχή της στην αγορά εργασίας.
Κατά άβολο τρόπο, το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β' τρίμηνο αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω από 2,9% σε 3% σε ετήσια βάση, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών φάνηκαν επίσης περισσότερο από αξιοσέβαστες (στο +0,5% M-o-M) έναντι των προσδοκιών (μόλις +0,1%).
Όπως λοιπόν επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα, η επιθετική νομισματική χαλάρωση (με την υπόσχεση πως θα γίνει ακόμα πιο επιθετική) ενώ η ανάπτυξη είναι ακόμα ισχυρή, η ανεργία χαμηλή και το δημοσιονομικό έλλειμμα ακόμα μεγάλο (σίγουρα θα διευρυνθεί) μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί ~ 15 μ.β. από τότε που η Fed μείωσε τα επιτόκια στις 18 Σεπτεμβρίου και ο χρυσός μόλις έγραψε νέο ιστορικό υψηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης