Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ - Οι 2 κλάδοι που θα εκτοξευθούν εάν νικήσει ο Trump, ενώ θα καταστραφούν εάν εκλεγεί η Harris

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ - Οι 2 κλάδοι που θα εκτοξευθούν εάν νικήσει ο Trump, ενώ θα καταστραφούν εάν εκλεγεί η Harris
Οι αναλυτές θεωρούν ότι μια νίκη του Trump είναι συνολικά ανοδική για τις μετοχές, ενώ μια νίκη της Harris είναι περισσότερο πτωτική
Σχετικά Άρθρα

Μια νίκη του Donald Trump τον Νοέμβριο θα μπορούσε να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τις μετοχές και κυρίως για δύο κλάδους, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα επισήμανε τις μετοχές των τομέων της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, τις οποίες οι πολιτικές του πρώην προέδρου υποστηρίζουν εδώ και καιρό. Αυτοί οι τομείς θα δουν τη μεγαλύτερη άνοδο από μια νίκη του Trump, ειδικά αν οι Ρεπουμπλικάνοι καταλάβουν τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο, λένε οι αναλυτές.
«Ορισμένες από τις παραδοσιακές συναλλαγές του Trump συνεχίζουν να εμφανίζονται στις εκτιμήσεις πολιτικής. Μεταξύ των Αμερικανών αναλυτών μας, η Ενέργεια και τα Χρηματοοικονομικά είχαν μερικές από τις πιο ανοδικές εκτιμήσεις σε ένα σενάριο σάρωσης των Ρεπουμπλικανών και μερικές από τις πιο πτωτικές σε ένα σενάριο σάρωσης των Δημοκρατικών», αναφέρουν οι αναλυτές στην έκθεση.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, αντλεί πληροφορίες από έρευνα αναλυτών της RBC. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μια επικράτηση των Δημοκρατικών θα ήταν πτωτική για την ενέργεια και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ενώ μια διάσπαση του Κογκρέσου και μια νίκη της αντιπροέδρου Kamala Harris θα ήταν πιο ουδέτερη.

Ενέργεια

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολιτικές του Trump ευνοούν την εγχώρια παραγωγή ορυκτών καυσίμων, καθώς στοχεύουν στη μείωση των ρυθμιστικών απαιτήσεων, γεγονός που θα μειώσει το κόστος. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, λένε συμπληρώνουν ότι οι λιγότερες ρυθμίσεις θα μετακινήσουν το κόστος των αγωγών σε χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που θα επιτρέψει την κατασκευή περισσότερων υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολιτικές της Harris για την ενέργεια θα μετατοπίσουν περισσότερα κίνητρα προς τα ηλεκτρικά οχήματα, δημιουργώντας καθοδικούς κινδύνους για τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου.
«Πιστεύουμε ότι η συμβατική σοφία ότι η Harris είναι πιο ευνοϊκός στην εναλλακτική ενέργεια από τον Trump και ότι ο Trump είναι πιο ευνοϊκός στην παραδοσιακή ενέργεια από τη Harris, είναι γενικά σωστή και ότι οι προκαταλήψεις τους εδώ είναι μία από τις μεγαλύτερες διαφορές από επενδυτική άποψη μεταξύ των δύο στην εσωτερική πολιτική», ανέφεραν οι αναλυτές. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η υπόσχεση της Harris να συνεχίσει να επιτρέπει το fracking είναι θετική για τη βιομηχανία.
«Η επιμονή της Harris ότι δεν θα απαγορεύσει το fracking την καθιστά λιγότερο επικίνδυνη για την παραδοσιακή Ενέργεια απ' ό,τι πίστευαν ορισμένοι», έγραψαν οι αναλυτές.
Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι ο αντίκτυπος του Trump στις ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές που έχουν επωφεληθεί από τον ΙΡΑ είναι «περίπλοκος» και ότι η εγχώρια παραγωγή έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα υπό τον Biden από ό,τι υπό τον Trump.

Χρηματοοικονομικές

Για τις χρηματοοικονομικές μετοχές, οι αναλυτές λένε ότι οι μειώσεις της εταιρικής φορολογίας του Trump είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τις ανοδικές τους προοπτικές.
Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Trump δήλωσε ότι θα πιέσει για τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο νόμος Tax Cuts and Jobs Act του 2017 μείωσε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 21%, μια μείωση από το 35%.
Εν τω μεταξύ, η Harris σχεδιάζει να αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από το 21% στο 28%.
Οι αναλυτές βλέπουν επίσης ότι ο Trump, και οι Ρεπουμπλικάνοι γενικότερα, θα δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον με λιγότερη εποπτεία για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
«Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι η ρυθμιστική διαδικασία έγκρισης για μεγαλύτερες τραπεζικές συμφωνίες θα είναι λιγότερο επαχθής και τα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να επιταχυνθούν, γεγονός που θα βοηθούσε στην τόνωση περισσότερων συγχωνεύσεων και εξαγορών σε όλο το χώρο μας», ανέφεραν οι αναλυτές περιφερειακών τραπεζών της RBC.
Ορισμένοι αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντι-ρυθμιστική στάση του Trump. Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν έκανε αρκετά για την προστασία της οικονομίας.
«Με απλά λόγια, δεν είχαμε κρίσιμα εργαλεία για να εντοπίσουμε και να βοηθήσουμε να ανταποκριθούμε στους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχασε χρηματοδότηση και προσωπικό κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump.

Μεγαλύτερη σταθερότητα

Συνολικά, οι αναλυτές λένε ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι απλώς το τέλος των εκλογών, το οποίο έχει προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις αγορές ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Νοεμβρίου.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας προσθέτουν στην αυξανόμενη πεποίθησή μας ότι αυτό που μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αμερικανικές μετοχές (για το 2024) είναι να ξεπεράσουμε το γεγονός, ώστε οι εταιρείες και οι επενδυτές να γνωρίζουν με τι έχουν να κάνουν», ανέφεραν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης