Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε BB- η αξιολόγηση της ΔΕΗ, σταθερό παραμένει το outlook - Κέρδη EBITDA 2,1 δισ. το 2026

S&P: Επιβεβαιώνεται σε BB- η αξιολόγηση της ΔΕΗ, σταθερό παραμένει το outlook - Κέρδη EBITDA 2,1 δισ. το 2026
Προβλέπεται το EBITDA να φτάσει τα 1,7 δισ. ευρώ το 2024
Σε ΒΒ- διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ η S&P Global Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει η ΔΕΗ να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στο στρατηγικό της σχέδιο, με σταθερή ρευστότητα, βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας και υψηλές επενδύσεις που θα ωθήσουν τον λόγο κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) / χρέος στο 14% και χρέος / EBITDA στο 5x την περίοδο 2024-2026.
Προβλέπεται το EBITDA να φτάσει θα αυξηθούν από 1,7 δισ. ευρώ το 2024 σε 2,1 δισ. ευρώ το 2026, υποστηριζόμενο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του EBITDA -από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023- ήτοι 927 εκατομμύρια ευρώ, οφείλεται στην ενσωμάτωση 350 εκατ. ευρώ των EBITDA από στοιχεία ενεργητικού στη Ρουμανία, προμήθειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αποκτήθηκαν από τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Enel τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η S&P αναφέρεται επίσης στα ισχυρά περιθώρια κέρδους της ΔΕΗ, η οποία προστατεύεται εν μέρει από την αστάθεια των τιμών εμπορευμάτων χάρη σε κάποια φυσική αντιστάθμιση μεταξύ των όγκων ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθησαν (9,4 τεραβατώρες) το πρώτο εξάμηνο του 2024 και πωλήθηκαν.
«Θεωρούμε την απόκτηση ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων από τον Όμιλο Evryo ως οριακά θετική για την αξιολόγηση του προφίλ της ΔΕΗ.
Θεωρούμε την επικείμενη εξαγορά από τη ΔΕΗ 629 μεγαβάτ (MW) ενεργητικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε λειτουργία και 145 MW σε αγωγούς για 700 εκατ. ευρώ (περίπου 7x EBITDA περίπου 90 εκατ. ευρώ-100 εκατ. ευρώ) ως σύμφωνη με τη στρατηγική της εταιρείας για ταχεία επέκταση ΑΠΕ στη Ρουμανία. Τον Σεπτέμβριο υπογράφηκε πρόσθετη συμφωνία με ελληνικές εταιρείες για την απόκτηση 67 MW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε λειτουργία και συνεργασία για την κατασκευή αγωγού έως 1,7 γιγαβάτ (GW) στην Ελλάδα.
Ο όμιλος έχει στόχο 5,5 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2026 από 1,5 GW σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2024», σημειώνεται στην έκθεση. (...)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης