Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Musk κλονίζει τα θεμέλια της Ουκρανίας - Μια κίνηση ματ καθορίζει οριστικά τον πόλεμο και τον στρατό - «Elon... πάτησε το»

Ο Musk κλονίζει τα θεμέλια της Ουκρανίας - Μια κίνηση ματ καθορίζει οριστικά τον πόλεμο και τον στρατό - «Elon... πάτησε το»
Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου του Starlink στις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης, τις επιχειρήσεις drone και την ανταλλαγή πληροφοριών, οποιαδήποτε διακοπή θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον ουκρανικό στρατό
Οι αναφορές για ενδεχόμενο κλείσιμο του Starlink στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, με αντικρουόμενους ισχυρισμούς από αξιωματούχους και ενδιαφερόμενους φορείς.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για το ουκρανικό μέτωπο... 
Ενώ βέβαια ορισμένες πηγές υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμένη πρόσβαση, η SpaceX και οι αρχές των ΗΠΑ έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια αποκοπής της Ουκρανίας.
Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου του Starlink στις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης, τις επιχειρήσεις drone και την ανταλλαγή πληροφοριών, οποιαδήποτε διακοπή θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, τα εναλλακτικά δορυφορικά δίκτυα παρέχουν κάποιο πλεονασμό.

Starlink

Το Starlink είναι ένα σύστημα επικοινωνίας που βασίζεται στο Διαδίκτυο που παρέχει υψηλό εύρος ζώνης, χαμηλό λανθάνοντα χρόνο, ανθεκτικό στην εμπλοκή και ασφαλή συνδεσιμότητα.
Τα παραδοσιακά δίκτυα επίγειας και δορυφορικής επικοινωνίας (SATCOM) δεν μπορούν να ταιριάζουν με το εύρος ζώνης που προσφέρει το Starlink. Επιπρόσθετα, τα περισσότερα συμβατικά συστήματα SATCOM βασίζονται σε γεωστατικούς δορυφόρους (τροχιά φωτός-γης), οι οποίοι εισάγουν υψηλότερο λανθάνοντα χρόνο, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο, όπως η απομακρυσμένη πλοήγηση UAV.
Το πιο σημαντικό, η δορυφορική αρχιτεκτονική χαμηλής τροχιάς (LEO) του Starlink τον καθιστά πιο ανθεκτικό στο μπλοκάρισμα και παρέχει ένα πιο ασφαλές κανάλι επικοινωνίας από τις παραδοσιακές λύσεις SATCOM.

Ρωσικές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου

Ο ρωσικός στρατός διαθέτει ολοκληρωμένες, πολυεπίπεδες και πολλαπλών τομέων δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου στον κόσμο, χρησιμοποιώντας μια σειρά συστημάτων μικρού, μεσαίου, μεγάλου και υπερμεγάλου βεληνεκούς για να ισχύσει καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τα σήματα Starlink από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μπορούν να δρομολογηθούν μέσω πολλών διαφορετικών εναλλακτικών δορυφορικών μονοπατιών.
Επιπλέον, το Starlink έχει αποδειχθεί ανθεκτικό λόγω των σημάτων στενής δέσμης, των κρυπτογραφημένων δεδομένων και των γρήγορων ενημερώσεων λογισμικού του SpaceX για την αντιμετώπιση των προσπαθειών παρεμβολής.
Η στρατηγική της Ρωσίας για την υποβάθμιση της επικοινωνίας Starlink βασίστηκε μέχρι στιγμής στην επίθεση στα τερματικά Starlink και όχι στην εμπλοκή τους.
Το ρωσικό σύστημα τακτικής EW Borshchevik σαρώνει για ραδιοσήματα που εκπέμπονται από τερματικά Starlink, τα οποία λειτουργούν σε συχνότητες Ku-band (12–18 GHz) για να επικοινωνούν με δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO).
Μπορεί να ανιχνεύσει τερματικά Starlink σε εμβέλεια έως και 10 χιλιομέτρων και να εντοπίσει τη θέση τους με ακρίβεια 5 έως 60 μέτρων (16 έως 196 πόδια).
Το Borshchevik είναι τοποθετημένο στο όχημα, τροφοδοτείται είτε από μια συμπαγή πηγή ενέργειας είτε από το ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος και διαθέτει μια σύγχρονη γραφική διεπαφή για επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, χαρτογράφηση και τοπογραφική ανάλυση.
Μόλις εντοπιστούν, τα τερματικά Starlink μπορούν να επιτεθούν χρησιμοποιώντας drones FPV ή άλλα πυρομαχικά ακριβείας.
Το σύστημα Tobol EW (ηλεκτρονικού πολέμου) της Ρωσίας, το οποίο μπορεί να μπλοκάρει δορυφορικές συνδέσεις ή σήματα GPS, συμπληρώνει την ικανότητα ανίχνευσης του Borshchevik.
Ως μέρος του συνεχιζόμενου ηλεκτρονικού πολέμου (EW) παιχνίδι γάτας και ποντικιού, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προσαρμοστεί θωρακίζοντας τα τερματικά Starlink σε κοιλώματα ή χρησιμοποιώντας μεταλλικό πλέγμα για να μειώσουν τους κινδύνους ανίχνευσης και εμπλοκής.
Ενώ η ακριβής αποτελεσματικότητα των συστημάτων EW της Ρωσίας παραμένει ασαφής, η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει ότι η εμπλοκή Starlink είχε αντίκτυπο.
Ο Ουκρανός υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Mykhailo Fedorov είπε στους New York Times ότι η Ρωσία αναπτύσσει πιο προηγμένες τεχνικές διακοπής, δηλώνοντας ότι «δοκιμάζουν διαφορετικούς μηχανισμούς για να διαταράξουν την ποιότητα των συνδέσεων Starlink επειδή είναι τόσο σημαντικό για εμάς».

Εξάρτηση Starlink της Ουκρανίας

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Starlink για:

Διαχείριση πεδίων μάχης Delta
Ασφαλείς επικοινωνίες
Επιχειρήσεις drone
Συντονισμός Πυροβολικού & Επιδρομές Ακριβείας
Κυβερνοασφάλεια & Κοινή χρήση Πληροφοριών
Δίκτυα Logistics & Command
Διαχείριση Πεδίου Μάχης

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βασίζονται κυρίως στο Σύστημα Διαχείρισης Πεδίου Μάχης Δέλτα (BMS) για τη διαφάνεια στο πεδίο της μάχης.
Το Delta είναι ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου (C2) που παρέχει επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο στις στρατιωτικές μονάδες. Ενσωματώνει πληροφορίες πληροφοριών, αναγνώρισης και επιχειρησιακά δεδομένα σε μια ενιαία πλατφόρμα.
Η Delta επιτρέπει στους διοικητές και τα στρατεύματα πρώτης γραμμής να δουν έναν ζωντανό, δυναμικό χάρτη του πεδίου της μάχης, εμφανίζοντας φιλικές και εχθρικές θέσεις. Το σύστημα ενσωματώνει δεδομένα από drones, μονάδες αναγνώρισης, δορυφόρους και πηγές ηλεκτρονικού πολέμου.
Η Delta βασίζεται στο Starlink και σε άλλους δορυφορικούς παρόχους Διαδικτύου για τη μετάδοση δεδομένων πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο.

Ασφαλής Επικοινωνία

Η κρυπτογράφηση ισχυρού σήματος του Starlink διευκολύνει την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ μονάδων πρώτης γραμμής, κέντρων διοίκησης και εγκαταστάσεων υποστήριξης υλικοτεχνικής υποστήριξης. Τα επίγεια και κυψελωτά δίκτυα υποβαθμίζονται ή καταστρέφονται πολύ πιο εύκολα από τα ρωσικά χτυπήματα.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί εκτενώς εναέρια drones για επιτήρηση, στόχευση πυροβολικού, ακόμη και αποστολές επίθεσης. Πολλά drones βασίζονται στο Starlink για έλεγχο και μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Οι επιχειρήσεις θαλάσσιων drone της Ουκρανίας εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το Starlink για επικοινωνία ροής βίντεο υψηλού εύρους ζώνης.

Ο ρόλος στους HIMARS...

Οι μονάδες πεδίου χρησιμοποιούν το Starlink για τη μετάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και την καθοδήγηση πυροβολικού ακριβείας και χτυπημάτων HIMARS.

Κυβερνοασφάλεια & Κοινή χρήση Πληροφοριών

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί το Starlink για να μοιράζεται πληροφορίες με δυτικούς συμμάχους και να συντονίζει τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο. Βοηθά επίσης στην ασφάλεια της ψηφιακής υποδομής έναντι των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

Δίκτυα Logistics & Command

Οι μετακινήσεις στρατευμάτων, οι αποστολές ανεφοδιασμού, ακόμη και οι ιατρικές εκκενώσεις βασίζονται στην ψηφιακή επικοινωνία, την οποία υποστηρίζει το Starlink.

Επιπτώσεις του τερματισμού Starlink

Το κλείσιμο του Starlink θα διακόψει τη λειτουργία των ουκρανικών δυνάμεων σε όλο το φάσμα.
Θα αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να βασίζονται σε πιο ευάλωτα δίκτυα ραδιοφώνου και κυψελοειδούς επικοινωνίας, τα οποία η Ρωσία μπορεί να παρεμποδίσει ή να υποκλέψει.
Οι επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας θα αποδυναμωθούν.
Πολλά ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλων και μεγάλης εμβέλειας βασίζονται αποκλειστικά στις επικοινωνίες Starlink. Τα υβριδικά drones, για παράδειγμα, πετούν αυτόνομα στην περιοχή στόχο τους όπως πύραυλοι κρουζ και στη συνέχεια μεταβαίνουν σε λειτουργία FPV (First Pilot View) για να διευκολύνουν την αναγνώριση στόχων και την επίθεση ακριβείας από έναν απομακρυσμένο άνθρωπο πιλότο.
Το drone Palianytsia είναι ένα παράδειγμα υβριδικού drone. Συνδυάζοντας τις αυτόνομες δυνατότητες κρουαζιέρας με τον χειροκίνητο έλεγχο FPV, μπορεί να παρακάμψει αποτελεσματικότερα τα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) καθ' οδόν από τα παραδοσιακά drones FPV.
Ο έλεγχος και η στόχευση FPV απαιτεί επικοινωνία ροής βίντεο υψηλού εύρους ζώνης
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους, μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής, ικανά να μεταφέρουν τερματικά Starlink για αναγνώριση πεδίου μάχης. Αυτά τα drones παρέχουν δεδομένα στόχευσης σε πραγματικό χρόνο για χτυπήματα ακριβείας, τα οποία θα γίνονταν πιο αργά και λιγότερο ακριβή χωρίς μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Η δυσκολία λήψης και μετάδοσης δεδομένων του πεδίου μάχης θα εμπόδιζε τον συντονισμό με το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους.
Οι επιχειρήσεις Sea (θαλάσσια) Drone μεγάλης εμβέλειας επέτρεψαν στην Ουκρανία να ασκήσει έλεγχο σε μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας παρά τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας (BSF). Η απειλή από τα ουκρανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμπόδισε τη ρωσική BSF να διακόψει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη Μαύρη Θάλασσα.
Χωρίς το Starlink, η Ουκρανία θα αναγκαζόταν να παραχωρήσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της στις δυτικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.

Διάφοροι παράγοντες καθιστούν το κλείσιμο μη πρακτικό:

Προσωπικό ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση πυραυλικών συστημάτων MIM-104 Patriot και εκτοξευτών HIMARS.
Σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης Delta – Τα αερομεταφερόμενα στοιχεία ISR των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ παρέχουν πληροφορίες στο Delta BMS, το οποίο βασίζεται στο Starlink για μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Εάν το Starlink έκλεινε, οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχαναν βασικά πλεονεκτήματα, αλλά θα παρέμεναν επιχειρησιακές λόγω εναλλακτικών συστημάτων επικοινωνίας που βασίζονται σε δορυφόρους. Ενώ ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός αλλά όχι ακρωτηριαστικός, ορισμένες δυνατότητες θα υποφέρουν περισσότερο από άλλες.

Οι πιο επηρεασμένες δυνατότητες της Ουκρανίας:

Επιθέσεις εναέριων drones μεγάλης εμβέλειας – Το Starlink επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και τη μετάδοση δεδομένων για UAV μεγάλης εμβέλειας.
Maritime Drone Strikes – Ουκρανικά ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν το Starlink για επιχειρήσεις εκτεταμένου βεληνεκούς στη Μαύρη Θάλασσα.
Ενώ ένα κλείσιμο θα πίεζε τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας, δεν θα ήταν αποφασιστικό πλήγμα για την πολεμική τους ικανότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης