Τελευταία Νέα
Chania
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η Γαλλία ολοταχώς προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω της άυξησης των αμυντικών δαπανών

Scope: Η Γαλλία ολοταχώς προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω της άυξησης των αμυντικών δαπανών
Οι αμυντικές δαπάνες ύψους 59,9 δισ. ευρώ φέτος υπερβαίνουν ήδη τα 54,2 δισ. ευρώ που δίνει η Γαλλία για τις πληρωμές τόκων του δημόσιου χρέους της,
Η Γαλλία οδεύει προς δύσκολoυς δημοσιονομικούς συμβιβασμούς στην προσπάθεια της να υλοποιήσει τη δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με παράλληλη αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας στον πόλεμο που διεξάγει το ΝΑΤΟ ενάντιαστη Ρωσία, σύμφωνα με τον Scope Ratings.
Όπως αναφέρει σε ανάλυση του τη Δευτέρα ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, εάν η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ ή περισσότερο δεν αντισταθμιστεί από αυστηρότερες δημοσιονομικές προσπάθειες ή/και από τον επιμερισμό των βαρών σε επίπεδο ΕΕ, το έλλειμμα της Γαλλίας (αξιολόγηση ΑΑ-/σταθερό) είναι πιθανό να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ έως το 2029 και, κατά συνέπεια, το χρέος της γενικής Κυβέρνησης θα αυξηθεί πάνω από το 120% του ΑΕΠ.
«Αυτό είναι περίπου διπλάσιο από την πρόβλεψή μας για την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της Γερμανίας (ΑΑΑ/σταθερό), η οποία ανέρχεται σε περίπου 60-65% του ΑΕΠ έως το 2029», υπογραμμίζει.
Επικαλούμενος τον στρατιωτικό σχεδιασμό του 2023 της χώρας, ο Scope Ratings αναφέρει ότι η Γαλλία είχε ως στόχο να αυξήσει, σταδιακά, τις αμυντικές δαπάνες προς το 2% του ΑΕΠ μεταξύ 2025 και 2027, στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ στις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και ως μοναδική πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Με τις αμυντικές δαπάνες να έχουν ήδη ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, πάνω από τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η συνέχιση της τρέχουσας τάσης θα αυξήσει τις δαπάνες σε σχεδόν 2,5% του ΑΕΠ έως το 2029, προσθέτει.
Επίσης, ο γερμανικός οίκος αναφέρει ότι η επίτευξη του πιθανώς αναθεωρημένου στόχου του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ θα τοποθετούσε τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες στα 100 δισ. ευρώ έως το 2029, διπλασιάζοντας σχεδόν το επίπεδο του 2023, γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητες του γαλλικού προϋπολογισμού.
Προσθέτει ότι οι αμυντικές δαπάνες ύψους 59,9 δισ. ευρώ φέτος υπερβαίνουν ήδη τα 54,2 δισ. ευρώ που δίνει η Γαλλία για τις πληρωμές τόκων του δημόσιου χρέους της, αλλά παραμένουν κάτω από τα 69,4 δισ. ευρώ που διατίθενται για πληρωμές συντάξεων και κάτω από τα 88,6 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση.

Σταδιακή μείωση του ελλείμματος, ανοδικές πιέσεις στο χρέος προς ΑΕΠ

Σύμφωνα με τον Scope, οι προσπάθειες της Γαλλίας να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και την αύξηση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ είναι πιθανό να αποδειχθούν σταδιακές, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν όρια στο πόσο μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω οι αμυντικές δαπάνες βραχυπρόθεσμα.
Αναφέρει ότι η περιορισμένη δυνατότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων της Γαλλίας υποδηλώνουν ότι «η τήρηση οποιασδήποτε αναθεωρημένης προς τα πάνω δέσμευσης του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες θα είναι μια πολυετής διαδικασία».
Συνολικά, σύμφωνα με τον οίκο, ο αντίκτυπος των υψηλότερων αμυντικών δαπανών στις δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη δημοσιονομική στρατηγική της Κυβέρνησης και τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως με τη Γερμανία, όπου μια νέα Κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να υποστηρίξει κάποια από κοινού χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών, και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τη μόνη άλλη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης.
Σημειώνει ότι η επόμενη αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας είναι η 4η Απριλίου 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης