
Σε τι μπορεί να οδηγήσουν οι μεγάλες διαδηλώσεις στην Τουρκία; Σε ένα μεγάλης κλίμακας τουρκικό «Maidan» (Ουκρανία 2014), ή σε μια σύρραξη με την Ελλάδα; - Τα δύο διλήμματα που απασχολούν τους αναλυτές διεθνώς οι οποίοι θεωρούν κρίσιμη την Κυριακή 23/3
Από σήμερα, 23 Μαρτίου, η αντιπολίτευση έχει εξαγγείλει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεών της και φουντώνει η ανησυχία πως...
...Σχεδιάζεται μεγάλης κλίμακας «Μαϊντάν».
Η επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και απειλεί την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της, η οποία θα μπορούσε να έχει συνέπειες για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Tα «κροκοδείλια δάκρυα» και η φωνή του Imamoglu
Ο 53χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, του οποίου οι δημοσκοπήσεις ανέβαιναν ραγδαία και θα μπορούσε να νικήσει τον 71χρονο Erdogan, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερες από δύο δεκαετίες, στις επερχόμενες εκλογές, συνελήφθη λίγο πριν από την προγραμματισμένη υποψηφιότητά του ως προεδρικός υποψήφιος στις 23 Μαρτίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Imamoglu βρίσκεται ουσιαστικά σε πλήρη εκστρατεία για τις εκλογές.
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες σε τρία χρόνια, αλλά και πριν από το σκάνδαλο με τον İmamoğlu, η αντιπολίτευση ζήτησε πρόωρες εκλογές λόγω οικονομικών προβλημάτων στη χώρα.
Επιπλέον, υπάρχει μια εκδοχή ότι ο ίδιος ο Erdogan θα ήθελε να γίνουν πρόωρες εκλογές για να παρακάμψει τους περιορισμούς του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει σε έναν πρόεδρο να επανεκλεγεί περισσότερες από δύο φορές.
Ο δήμαρχος κατηγορήθηκε για διαφθορά και βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση (συγκεκριμένα, συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ένα κόμμα που απαγορεύεται στην Τουρκία).
Και προχθές ακυρώθηκε το πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων που πήρε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (στην Τουρκία δεν γίνεται πρόεδρος χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση).
Μαζί με τον δήμαρχο, εκατό άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, δικάζονται για υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε σε διαγωνισμούς κατασκευών.
«Απόπειρα πραξικοπήματος κατά του επόμενου προέδρου μας»
Το ηγετικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο εκπροσωπεί ο Imamoglu, χαρακτήρισε τη σύλληψη του δημάρχου «απόπειρα πραξικοπήματος κατά του επόμενου προέδρου μας» και κάλεσε τον κόσμο να ενωθεί και να βγει στους δρόμους.
Ο Erdogan τους κατηγόρησε για «τρομοκρατία του δρόμου» και χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «μια παράσταση της αντιπολίτευσης» που είπε ότι προσπαθεί να παρουσιάσει «τις εσωτερικές της συγκρούσεις ή τα προβλήματα με το νόμο» ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας.
"Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
Όλα τα στοιχεία κατά του Imamoglu υποβλήθηκαν στο δικαστήριο από μέλη του κόμματός του", υπονοώντας τη διάσπαση στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι ο Imamoglu φέρεται να "προδόθηκε" από τους δικούς του ανθρώπους.
Ο ίδιος ο συλληφθείς δήμαρχος δήλωσε ότι δεν θα τα παρατήσει και «θα συνεχίσει τον αγώνα».
Ο ίδιος αποκαλεί κατασκευασμένες τις κατηγορίες σε βάρος του.
Η φωνή του Imamoglu μεταδίδεται στο μετρό της Κωνσταντινούπολης λέγοντας: «Θα κερδίσω αυτόν τον πόλεμο».
Οι προβλέψεις στην κοινότητα των ειδικών σχετικά με τις προοπτικές εξέλιξης της κατάστασης διαφέρουν.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η σύλληψη του πολιτικού δεν μπορεί παρά να προσθέσει στη δημοτικότητά του και να κλονίσει την έδρα του «σουλτάνου» Erdogan, αφού ο κόσμος συχνά τάσσεται στο πλευρό των θυμάτων.
Άλλοι είναι βέβαιοι ότι ο πρόεδρος, ο οποίος ελέγχει τα όργανα ασφαλείας και τη δικαιοσύνη και κατέχει ουσιαστικά απεριόριστη εξουσία, θα σφίξει ακόμη περισσότερο τις βίδες, θα καταστείλει σκληρά τις διαμαρτυρίες και θα εξουδετερώσει έναν επικίνδυνο ανταγωνιστή.

"Ταυτόχρονα, η ίδια η Τουρκία είναι πολύ διχασμένη.
Κάποιοι θέλουν αλλαγές γιατί έχουν κουραστεί από:
- τη χρόνια άνοδο των τιμών,
- την κατάρρευση της λίρας και
- τον καλπάζοντα πληθωρισμό,
- τη υποχώρηση των δικαιωμάτων,
- τη δικτατορία, ενώ άλλοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Erdogan, θεωρώντας τον ισχυρό ηγέτη, "padisah".
Και τώρα η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής εμφύλιας σύγκρουσης», δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Arif Aslan στο Strana, ενώ υπάρχει η άποψη ότι ο Mansur Yavas, δήμαρχος της Άγκυρας, είναι πιο σοβαρός αντίπαλος για τον Erdogan από τον İmamoğlu.
Κάποιοι όμως πιστεύουν ότι μπορεί σύντομα να έρθουν τα κακά μαντάτα και γι' αυτόν.
Ο ίδιος ο Yavas συμμετείχε στις διαδηλώσεις και υποστήριξε τον Imamoglu.
"Η δικαιοσύνη θα επικρατήσει, ο νόμος και η δημοκρατία θα νικήσουν.
Θα το κάνουμε μαζί σας", είπε μπροστά στο Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Η άνοδος του «γιου του ιερέα»: «Όποιος κατέχει την Κωνσταντινούπολη, έχει την Τουρκία»
Το αστέρι του Imamoglu (το επώνυμό του μεταφράζεται ως "γιος ιμάμη"), μέχρι πρόσφατα ελάχιστα γνωστό στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην επικεφαλής μιας από τις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, αναδύθηκε πριν από αρκετά χρόνια, μετά τη νίκη του στις δημαρχιακές εκλογές της Κωνσταντινούπολης 17 εκατομμυρίων, οι οποίες καλούνται επίσης δημοψήφισμα για την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Erdogan.
Κάποτε, ο Erdogan είπε την περίφημη φράση: «Όποιος κατέχει την Κωνσταντινούπολη, έχει την Τουρκία».
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι ουσιαστικά η δεύτερη πιο σημαντική θέση μετά τον πρόεδρο (δεν υπάρχει πρωθυπουργός στην Τουρκία).
Ο ίδιος ο Erdogan (οι Τούρκοι τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα) ξεκίνησε την καριέρα του ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης πριν από περισσότερα από 25 χρόνια.
Και, παρεμπιπτόντως, πέρασε επίσης από σύλληψη και φυλάκιση με αμφίβολες κατηγορίες υποκίνησης θρησκευτικού μίσους, κάτι που τον έκανε πιο δημοφιλή και τον βοήθησε να οδηγήσει την Τουρκία δύο χρόνια αργότερα - και αποδεικνύεται ότι αφήνει τον ανταγωνιστή του να μπει σύμφωνα με το ίδιο σενάριο.
Ταυτόχρονα, μια πιθανή καταδίκη θα μπορούσε να κλείσει την πόρτα στον Imamoglu για εκλογή σε δημόσιο αξίωμα και συμμετοχή σε εκλογές (αν και ο πολιτικός φυσικά θα αμφισβητήσει την απόφαση στην έφεση).
"Η καταστολή μετατρέπει τον Imamoglu και το κόμμα του σε "θύμα του συστήματος", το οποίο αυξάνει την υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων.

Αυτή η αναταραχή ωφελεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπως ακριβώς η απαγόρευση του Erdogan το 2002 το ενίσχυσε", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Mümtazer Türköne.
O Erdogan συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του Imamoglu όταν προκήρυξε νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να βάλει τον προστατευόμενό του σε αυτή την καρέκλα.
«Στη συνέχεια έγιναν εκλογές δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, ρίχνοντας δισεκατομμύρια λίρες μόνο τους βοήθησε να χτίσουν την πολιτική τους ισχύ», εξηγεί ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Erdic Celikan παραθέτοντας έναν από τους λόγους της δημοτικότητας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.
Ακόμη και τότε, μετά τις δημαρχιακές εκλογές, προσπάθησαν να καρφώσουν μια υπόθεση για τον İmamoğlu με την κατηγορία της εξύβρισης των αρχών, αλλά σύντομα κατέπεσαν.
Μετά τη σημερινή σύλληψη του Imamoglu, οι αρχές θα προσπαθήσουν να βάλουν τον άνθρωπο τους επικεφαλής της Κωνσταντινούπολης πριν από τις εκλογές.
"Η Κωνσταντινούπολη είναι κράτος εν κράτει, με προϋπολογισμό περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτός είναι υψηλότερος, για παράδειγμα, του Υπουργείου Υγείας ή Δικαιοσύνης.
Μεγάλοι όγκοι διεθνών επενδύσεων έρχονται επίσης στην πόλη και μεγάλοι επιχειρηματίες ζουν εδώ που μπορούν να προσφέρουν σοβαρή υποστήριξη και να γίνουν η βάση του εκλογικού σώματος των υποψηφίων στις εκλογές", λέει ο Cagyl Kasapoglu, δημοσιογράφος για την Τουρκική Υπηρεσία του BBC.
Ένας από τους λόγους για τη δημοτικότητα του Imamoglu είναι η ζήτηση για νέα πρόσωπα και η κούραση από την παλιά ελίτ.
Μετά τη νίκη στις δημαρχιακές εκλογές του 2019, κάποιοι συνέκριναν τον νεαρό πολιτικό με τον Zelensky.

Ο Imamoglu, όπως και ο Zelensky κάποτε, μίλησε με γενικές φράσεις, με ύφος «με κάθε καλό, ενάντια σε κάθε τι κακό».
Και το απλό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν «Όλα θα πάνε καλά».
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και το κόμμα του, εξηγεί ο ανατολίτης Mikhail Magid, εκπροσωπούν ένα κοσμικό εθνικιστικό κόμμα.
«Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο των ιδεών και της κληρονομιάς του Ataturk και υποστηρίζει μια κοσμική, φιλελεύθερη Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα με μια ισχυρή κρατική εξουσία που θα προστατεύει τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της τουρκικής γλώσσας και κουλτούρας
Τα επιτυχημένα έργα του, η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν για αυτόν Τώρα, στις συνθήκες της κρίσης, όλα αυτά έχουν αρχίσει να αλλάζουν», λέει ο Magid.
Ο παράγοντας Trump
Παράλληλα, ο Imamoglu συνδέεται με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.
Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Aydınlık κατηγόρησε κάποτε τον İmamoğlu ότι εργάζεται για τη Δύση και τον αποκάλεσε «Zelensky της Τουρκίας», αναφέροντας τις διασυνδέσεις του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης με φιλελεύθερους κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Trump πιστεύεται ότι έχει ψύχραιμη στάση απέναντι στον Imamoglu, εν μέρει λόγω των δεσμών του με τους Δημοκρατικούς. Την ίδια ώρα η Ευρώπη καταδίκασε τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.
Αν και όχι πολύ ριζοσπαστικό.
Υπάρχει η άποψη ότι η κράτηση του İmamoğlu κατέστη δυνατή με πολλούς τρόπους μετά την άνοδο του Trump στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ali Yaycioglu, ο Erdogan είναι βέβαιος ότι η διεθνής αντίδραση στη σύλληψη θα είναι συγκρατημένη.
«Αν ο Trump δεν είχε κερδίσει τις εκλογές, η κυβέρνηση δύσκολα θα είχε αποφασίσει για μια τέτοια επιχείρηση», έγραψε στη στήλη του στην εφημερίδα Oksijen.
Όπως και να έχει, ο Trump δεν έσπευσε να υπερασπιστεί τον συλληφθέντα δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και ο Λευκός Οίκος, όπως και το Κρεμλίνο, περιορίστηκε σε ουδέτερες δηλώσεις.
Για τις ΗΠΑ, ο Erdogan είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή, ενώ η ΕΕ, με τη σειρά της, ανησυχεί για το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Γεγονός είναι ότι η Τουρκία έχει τοποθετήσει στους καταυλισμούς της αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται ότι ο Erdogan, σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα, όπως και πριν από 10 χρόνια, μπορεί να τους στείλει στην Ευρώπη. Επομένως, παρά την ψυχραιμία των σχέσεων, οι Ευρωπαίοι δεν μπαίνουν σε ανοιχτή σύγκρουση με την Άγκυρα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των αυξανόμενων αντιθέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, στην Ευρώπη λένε ότι η Τουρκία, με τον ισχυρό στρατό της, θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός στρατιωτικός σύμμαχος των Ευρωπαίων.
Ο Erdogan έχει επίσης παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Βρετανία - O Putin και ο Erdogan έχουν επίσης μακροχρόνιους δεσμούς.
Ο Imamoglu και το κόμμα του, παρεμπιπτόντως, όσον αφορά την πολιτική έναντι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τηρούν μια θέση παρόμοια με τον Erdogan - ουδετερότητα και φιλία και με τις δύο χώρες.
Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις του Trump με τον Erdogan δεν είναι εντελώς ασυννέφιαστες.
Πρώτα απ 'όλα, λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και λόγω των δώρων της Άγκυρας στη Hamas.
Οι Αμερικανοί (και οι Ισραηλινοί) υποστηρίζουν επίσης τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους ο Erdogan βλέπει ως κύριους εχθρούς του.
Αν και αυτές οι αντιφάσεις δεν είναι ακόμη έντονες, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψύξη των σχέσεων μεταξύ Trump και Erdogan.

Σενάρια «επανάστασης» τύπου ουκρανικού «Maidan 2014»
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στις τρέχουσες διαδηλώσεις είναι η διχόνοια της αντιπολίτευσης, η οποία ουσιαστικά κατέρρευσε μετά την ήττα του υποψηφίου της στις τελευταίες προεδρικές εκλογές πριν από δύο χρόνια (ο Erdogan πήρε τότε το 52%, νικώντας τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κιλιτσντάρογλου).
"Εάν η αντιπολίτευση ενώνει και οι διαμαρτυρίες αναπτύσσονται, οι αρχές θα πρέπει να απελευθερώσουν το İmamoğlu, να σκαρφαλώσουν την υπόθεση και να συμφωνήσουν σε πρώιμες εκλογές", πιστεύει ο Arslan.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι για να αποσπάσει την προσοχή από τη σύλληψη του Imamoglu, η Τουρκία μπορεί να εξετάσει διάφορα σενάρια - από τρομοκρατικές επιθέσεις έως νέο ξέσπασμα αντιπαράθεσης με τη γειτονική Ελλάδα, με την οποία η Άγκυρα έχει τεταμένες σχέσεις.
Ή νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ.
Υπάρχει μια άλλη άποψη ότι ο Erdogan μπορεί να προσπαθήσει να κερδίσει πόντους παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ειρηνοποιό, προσπαθώντας να συμμετάσχει στην οργάνωση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και υποστηρίζοντας ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό.
Ο Erdogan μιλούσε για την ανάγκη αυτού εδώ και καιρό.
"Ο Imamoglu μπορεί να ξεκινήσει έναν πραγματικό αγώνα για την εξουσία με πλήρη ισχύ, βασιζόμενος στο δρόμο, μόνο και μόνο για να σωθεί.
Μετά αποδεικνύεται ότι ο Erdogan αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια.
Ένα από τα σενάρια για να αποσπάσουν την προσοχή οι αρχές είναι η εντατικοποίηση της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα (μέχρι έναν πόλεμο, αν και οι δύο χώρες είναι στο ΝΑΤΟ, και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή είναι μια νέα επίθεση των κουρδικών δυνάμεων).
Περιστέρι της ειρήνης" και μεσολαβητής στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οπότε η πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης που ευλογήθηκε από αυτόν μοιάζει με ακραίο μέτρο.
Αντίθετα, ο Erdogan μπορεί να αρχίσει να προβάλλει ακόμη πιο ενεργά τον εαυτό του στην εξωτερική πολιτική, που έχει γίνει το ατού του, ιδίως στο ουκρανικό θέμα, και να συμμετάσχει στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου", δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Hakan Güven.
Οι κάρτες Trump του Erdogan και Ataturk
Συνολικά, οι απόψεις για τον Erdogan και τον İmamoğlu στην Τουρκία διίστανται.
Κάποιοι υποστηρίζουν τον Erdogan, πιστεύοντας ότι φτιάχνει δρόμους, αεροδρόμια και εγγυάται την ειρήνη στη χώρα.
Άλλωστε, υπάρχει η Συρία με τον μακροχρόνιο πόλεμο της κοντά, το Ισραήλ που πολεμά με την Παλαιστίνη, όλα αυτά επικαλύπτονται από τα πετρελαϊκά συμφέροντα των παγκόσμιων δυνάμεων, και υπάρχουν επίσης βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα
Ο λόγος για τον αχαλίνωτο πληθωρισμό είναι η πτώση της λίρας, η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια αφότου η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο (το ποσοστό στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα εκδίδει δάνεια σε εμπορικές τράπεζες.
Όσο για τον İmamoğlu, ορισμένοι, όπως ήδη αναφέρθηκε, τον υποστηρίζουν ως «φρέσκο αίμα» και τον συγκρίνουν ακόμη και με τον Ataturk, ο οποίος το 1923 δημιούργησε την Τουρκική Δημοκρατία μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετέτρεψε την Τουρκία από συντηρητική χώρα σε δημοκρατία.
Άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι ο δήμαρχος αγωνίζεται για την εξουσία και ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά στις κατηγορίες εναντίον του.
"Ο Erdogan έχει μια σειρά από χαρτιά, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, που θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα δύσκολα για την αντιπολίτευση.
Εάν ο Erdogan μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα μερίσματα τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο θα ήταν τεράστια Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτικής, έγραψε προηγουμένως.

Τι θα γίνει μετά;
Ο Erdogan έχει μια σταθερή βάση στήριξης, μια "ραχοκοκαλιά".... ήτοι, τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού που δηλώνει έτοιμο να τον υπερασπιστεί.
Η χώρα είναι διχασμένη όμως, 50-50, και κάθε προσπάθεια πίεσης μπορεί να οδηγήσει όχι σε αλλαγή εξουσίας, αλλά σε σοβαρές συγκρούσεις.
Εάν η αντιπολίτευση αρχίσει να ενεργεί πολύ επιθετικά, τότε ακόμη και οι ουδέτεροι ή αμφισβητίες Τούρκοι μπορεί να ταχθούν στο πλευρό του Erdogan, γιατί θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως «θύμα».
Και στην Τουρκία, ένα θύμα προκαλεί συμπάθεια και υποστήριξη, ακόμα κι αν πριν από αυτό είχε δεχτεί κριτική.
Και προς το παρόν, το θύμα είναι ο Imamoglu.
Αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
Τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι αρχές πρέπει πάντα να τηρούν αυτή τη λεπτή γραμμή για να μην το παρακάνουν εις βάρος τους.
Γι'αυτό είναι σημαντική η 23η Μαρτίου.
Τα σενάρια δύο:
- Εκατομμύρια διαμαρτυρίες για τον Imamoglu να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση - όλα θα ηρεμήσουν, η ένταση φεύγει, η χώρα επιστρέφει στον σχετικά συνήθη κρατικό πολιτικό ρυθμό της.
- Αν δεν τον αφήνουν να βγει - οι διαδηλώσεις διαλύονται βίαια και αρχίζει μια μακρά περίοδος αστάθειας: συγκρούσεις στους δρόμους, βαθύτερη πόλωση της κοινωνίας», έγραψε ο ειδικός Yashar Niyazbayev στο τηλεγράφημα του «Turkey's Agenda».
Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 23/3 έγινε γνωστό ότι τόσο η νομική ομάδα του Imamoglu όσο και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα εφεσιβάλλουν την προφυλάκισή του...
Εξελίξεις αναμένονται...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών