
Ποια είναι η η βιωσιμότητα ενός νομισματικού συστήματος το οποίο υποστηρίζεται από το Bitcoin στο πλαίσιο των σημαντικότερων ιστορικών οικονομικών εξελίξεων, καθώς και η στρατηγική πορεία προς την εφαρμογή του
Πώς θα ήταν, άραγε, ένα νομισματικό σύστημα το οποίο δεν θα ελεγχόταν από κανένα κράτος και θα βασιζόταν στην αποκεντρωμένη προσφορά ψηφιακών assets;
Δεν βρισκόμαστε μακρία απο τη μεγαλύτερη νομισματική επανάσταση, ακόμη και από αυτή που περιέγραψε ο Adam Smith τον 18ο αιώνα
Να δούμε τα χαρακτηριστικά της...
Από την κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods το 1971, το δολάριο λειτουργεί ως το κυρίαρχο νόμισμα fiat (νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες).
Η συμφωνία πετροδολαρίων το 1974 συνέδεσε το δολάριο έμμεσα με το πετρέλαιο, ενισχύοντας την παγκόσμια ζήτηση για νόμισμα των ΗΠΑ
Σήμερα, με τον αυξανόμενο σκεπτικισμό απέναντι στα νομίσματα fiat και το εντεινόμενο ενδιαφέρον για αποκεντρωμένα περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν ένα νέο νομισματικό σύστημα που υποστηρίζεται από το Bitcoin ως ένα ψηφιακό, σπάνιο και αποκεντρωμένο περιουσιακό στοιχείο.
Το Bitcoin προσφέρει αποτελεσματικά μια πιο σύγχρονη, αυτοματοποιημένη και βασισμένη σε τεχνολογικά εξελιγμένο λογισμικό προσέγγιση στις κεντρικές τραπεζικές συναλλαγές.
Διερευνάται η βιωσιμότητα ενός νομισματικού συστήματος που υποστηρίζεται από το Bitcoin στο πλαίσιο βασικών ιστορικών οικονομικών εξελίξεων, καθώς και τη στρατηγική πορεία για την εφαρμογή του.
Περιγράφεται μια εφαρμόσιμη στρατηγική που αφορά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους επενδυτές.
Τα βασικότερα γεγονότα
Ιούλιος 1944 – Η Συμφωνία του Bretton Woods: Η Διάσκεψη του Bretton Woods καθιέρωσε το δολάριο ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, υποστηριζόμενο από χρυσό. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, το δολάριο ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό με σταθερή ισοτιμία 35 δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ άλλα σημαντικά νομίσματα ήταν συνδεδεμένα με το αμερικανικό νόμισμα. Αυτή η συμφωνία δημιούργησε ένα σταθερό παγκόσμιο νομισματικό πλαίσιο που βασιζόταν στη μετατρεψιμότητα του δολαρίου ΗΠΑ σε χρυσό και έθεσε τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αύγουστος 1971 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Richard Nixon τερματίζει τη σύνδεση με το χρυσό («Σοκ Nixon »): Ανέστειλε τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό. Αυτό σηματοδότησε τη μετάβαση του δολαρίου ΗΠΑ από ένα νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό σε ένα νόμισμα fiat του οποίου η αξία καθοριζόταν με κυβερνητικό διάταγμα και όχι με κάποιο σταθερό και ανεξάρτητο περιουσιακό στοιχείο.

Οκτώβριος 1973 – Η πετρελαϊκή κρίση και το σοκ τιμών: Σε απάντηση στην υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης προς το Ισραήλ, ο OPEC (με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία) επέβαλε embargo πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε πολλά δυτικά έθνη. Το embargo οδήγησε σε σοβαρή έλλειψη πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές να τετραπλασιαστούν από περίπου 3 δολάρια ανά βαρέλι σε 12 δολάρια ανά βαρέλι στις αρχές του 1974 (πετρελαϊκή κρίση). Αυτή η ξαφνική αύξηση του κόστους ενέργειας πυροδότησε εκτεταμένο πληθωρισμό, οικονομική αναστάτωση και μια παγκόσμια κρίση που οδήγησε σε στασιμοπληθωρισμό (ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό και υψηλή ανεργία) στις δυτικές οικονομίες.
Ιούνιος 1974 – Η Συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τα Πετροδολάρια: Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν σε μια καθοριστική συμφωνία που έθεσε τα θεμέλια για το σύστημα των πετροδολαρίων, το οποίο αργότερα επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει και άλλα έθνη του OPEC.
Η καθιέρωση του πετροδολαρίου εδραίωσε το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως του κύριου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για δολάρια αυξήθηκε σε συνδυασμό με τις συναλλαγές του πετρελαίου.
Αυτή η συμφωνία υποστήριξε επίσης την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως και μείωσε τη στρατηγική μόχλευση του OPEC, παρέχοντας παράλληλα στις ΗΠΑ μια αξιόπιστη πηγή ξένων επενδύσεων και ζήτησης για κρατικό χρέος των ΗΠΑ.
Το σύστημα του πετροδολαρίου και οι προοπτικές

Οκτώβριος 2008 – Κυκλοφορία της Λευκής Βίβλου για το Bitcoin: Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των μεγάλων τραπεζικών καταρρεύσεων, ένας ανώνυμος εφευρέτης γνωστός ως Satoshi Nakamoto ανακοίνωσε τη δημιουργία του Bitcoin: Ένα Σύστημα Ηλεκτρονικής Ρευστότητας Peer-to-Peer. Περιέγραφε ένα δίκτυο συναλλαγών που δεν απαιτούσε κανέναν τρίτο χρηματοπιστωτικό οργανισμό ή κυβερνητικούς μεσάζοντες.
Μάρτιος 2009 – Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ προωθεί την πολική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE): Σε απάντηση στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εφάρμοσε τον πρώτο γύρο Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), αγοράζοντας ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια για να διοχετεύσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή η άνευ προηγουμένου νομισματική πολιτική επέκτεινε τον ισολογισμό της Fed και σηματοδότησε την έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου υποτίμησης του δολαρίου, τροφοδοτώντας τον διαρκή πληθωρισμό των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Δεκέμβριος 2012 – Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των ΗΠΑ ξεπερνά το 100%: Για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των ΗΠΑ ξεπέρασε το 100%, σηματοδοτώντας μια αρνητική μετατόπιση σε μια δημοσιονομική θέση με υψξλή μόχλευση. Αυτό το ορόσημο υπογράμμισε την αυξανόμενη εξάρτηση από τις κρατικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από χρέος και έθεσε ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Απρίλιος 2020 – Η Fed ξεκινά επιθετική ποσοτική χαλάρωση εν μέσω πανδημίας COVID-19: Για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε έναν νέο γύρο επιθετικής ποσοτικής χαλάρωσης, επεκτείνοντας και πάλι τον ισολογισμό της αγοράζοντας ομόλογα του Δημοσίου και τίτλους που καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.
Αυτή η αύξηση της προσφοράς χρήματος οδήγησε στο να υποτιμηθεί σημαντικά το δολάριο και σε αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανισότητα πλούτου.
Φεβρουάριος 2022 – Οι ΗΠΑ παγώνουν τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας και «οπλίζουν» το δολάριο: Σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, παγώνοντας τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας που διατηρούνται σε δυτικές τράπεζες.
Αυτή η ενέργεια σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια οικονομική διπλωματία, καθώς το δολάριο χρησιμοποιήθηκε ως όπλο και προκαλεί ανησυχίες μεταξύ άλλων εθνών σχετικά με τους κινδύνους της διατήρησης αποθεματικών σε δολάρια.

Μάρτιος 2022 – Μετατόπιση από το δολάριο ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου: Εν μέσω κλιμάκωσης λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, αρκετές χώρες παραγωγής πετρελαίου άρχισαν να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες με τους εμπορικούς τους εταίρους για την διευθέτηση των συναλλαγών πετρελαίου σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό σηματοδότησε μια πιθανή διάβρωση του συστήματος του πετροδολαρίου, καθώς οι χώρες αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ιούνιος 2023 – Αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ: Το Κογκρέσο κατάργησε το ανώτατο όριο χρέους, αφαιρώντας το νόμιμο όριο στον δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτή η απόφαση ουσιαστικά επέτρεψε απεριόριστο δανεισμό, εγείροντας ανησυχίες για ανεξέλεγκτη δημοσιονομική εκτροπή και την πιθανή επιτάχυνση της αύξησης του χρέους των ΗΠΑ, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη σταθερότητα του δολαρίου.
Ιανουάριος 2024 – Εγκρίθηκε το ETF Bitcoin: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ενέκρινε το πρώτο ETF Bitcoin spot, ανοίγοντας το δρόμο για ευρύτερες επενδύσεις σε λιανική και θεσμική αγορά.
Αυτό το ορόσημο νομιμοποίησε το Bitcoin και το ETF ως επενδυτικό όχημα παρείχε ευκολότερη πρόσβαση στους επενδυτές, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση και σημαντικές εισροές κεφαλαίων.

Ιούλιος 2024 – Ο Donald Trump αναφέρεται κατ' ιδίαν στο Bitcoin ως «Το Νέο Πετρέλαιο»: Σε μια ιδιωτική συνομιλία που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης (αλλά δεν καλύφθηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης), ο Πρόεδρος περιέγραψε το Bitcoin ως «το Νέο Πετρέλαιο», σηματοδοτώντας μια πιθανή μετατόπιση στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η δήλωση υποδηλώνει αναγνώριση του αυξανόμενου ρόλου του Bitcoin ως στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

5 Νοεμβρίου 2024 – Ο Donald Trump κερδίζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ: Σε μια αποφασιστική και σαρωτική εκλογική νίκη, ο Trump επανεκλέγεται Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τους Ρεπουμπλικάνους να αναλαμβάνουν τον έλεγχο τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το τέλος της απεριόριστης κανονιστικής εχθρότητας.
Η κυβέρνηση Trump δεσμεύεται για κανονιστική σαφήνεια, ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές, τη δημιουργία ενός Στρατηγικού Αποθεματικού Bitcoin και ένα πλαίσιο που υποστηρίζει την ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από άτομα, ιδρύματα, εταιρείες, συντάξεις και κυβερνήσεις.
:max_bytes(150000):strip_icc()/WhattoExpectFromBitcoinandCryptocurrencyMarketsin2025-12ed9a9f2e8c42a5b2477933ea62fe0d.jpg)
8 Νοεμβρίου 2024 – Πρώτη Συναλλαγή Αργού Πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με Χρήση του Tether Trade Finance: Η μεγαλύτερη εταιρεία stablecoin στον κόσμο, η Tether, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα χρηματοδότησης συναλλαγών για να ολοκληρώσει την πρώτη της χρηματοδότηση συναλλαγής αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, με διακανονισμό σε USDT (δολαριακές νομισματικές μονάδες). Αυτή η πρωτοποριακή συμφωνία φαίνεται να προαναγγέλλει μια σημαντική μετατόπιση στη χρηματοδότηση του παγκόσμιου εμπορίου, αναδεικνύοντας την υιοθέτηση των stablecoins ως εναλλακτικού μηχανισμού διακανονισμού για σημαντικές συναλλαγές εμπορευμάτων εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.
Ενα Νομισματικό Σύστημα των ΗΠΑ με θεμέλιο το Bitcoin
Στο πλαίσιο του συστήματος πετροδολαρίων, οι ΗΠΑ ουσιαστικά επέτρεψαν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου (σε όρους δολαρίου), γεγονός που αύξησε την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και μείωσε τη στρατηγική απειλή που θέτει ο OPEC. Δημιουργώντας μια μεγάλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια (πετρέλαιο), οι ΗΠΑ δημιούργησαν επίσης έναν μηχανισμό για να υποστηρίξουν την κυριαρχία του δολαρίου στο εξωτερικό και να χρηματοδοτήσουν τα αυξανόμενα ελλείμματά του στο εσωτερικό. Τα πλεονάζοντα έσοδα από το πετρέλαιο από τα κράτη του OPEC ανακυκλώθηκαν σε αμερικανικά ομόλογα, ενισχύοντας τη ζήτηση για το δολάριο και δίνοντας στις ΗΠΑ τεράστια οικονομική δύναμη παγκοσμίως.
Σε εγχώριο επίπεδο, αυτό το σύστημα επέτρεψε στους πολιτικούς να προβούν σε εκτεταμένο δανεισμό και πλεονάζουσε δημοσιονομικές δαπάνες, οδηγώντας το χρέος των ΗΠΑ από 36% του ΑΕΠ το 1971 σε περίπου 125% σήμερα, μια πορεία που πλέον αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τις ΗΠΑ ως οικονομική υπερδύναμη, καθώς και για την ενέργεια και την εθνική τους ασφάλεια.
Ακόμα και με αγοραία αξία ~2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και με μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών άνω των ~20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Bitcoin δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλο για να αντικαταστήσει το πετροδολάριο ως τη ραχοκοκαλιά του νομισματικού συστήματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, μια σημαντική αύξηση στην τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να καταλύσει ένα νέο παράδειγμα.

Οι υψηλότερες τιμές του Bitcoin πιθανότατα θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της έκδοσης stablecoins με την υποστήριξη του δολαρίου ΗΠΑ (λόγω της μεγαλύτερης συνολικής αγοραίας αξίας της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και καθώς οι επιπτώσεις δικτύου του Bitcoin και των συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα εδραιωθούν).
Με τη σειρά της, η έκδοση σταθερών κρυπτονομισμάτων θα ενίσχυε άμεσα τη ζήτηση για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, μετατοπίζοντας ουσιαστικά το «backstop» (την εγγύηση) των ελλειμμάτων των ΗΠΑ από το πετρέλαιο (και την αγορά εμπορευμάτων) στο Bitcoin.
Αυτό θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να διατηρήσουν την νομισματική τους κυριαρχία, υπονομεύοντας παράλληλα τη στρατηγική ισχύ των χωρών BRICS, οι οποίες έχουν στραφεί στον χρυσό σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν και να παρακάμψουν το σύστημα του δολαρίου.
Υπάρχουν αρκετές πρόσφατες εξελίξεις που υποδηλώνουν ότι οι βάσεις για αυτή τη μετάβαση μπορεί να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η Ενσωμάτωση του Bitcoin στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα των ΗΠΑ σε 21 Βήματα:
Υπολογισμός της Απαιτούμενης Ιδιοκτησίας του Bitcoin στις ΗΠΑ:
Κατά την εξέταση της μετάβασης σε ένα νομισματικό σύστημα υποστηριζόμενο από Bitcoin, η προσφορά χρήματος M2 παρέχει το πιο ολοκληρωμένο μέτρο της ρευστότητας του δολαρίου ΗΠΑ στην οικονομία. Το M2 περιλαμβάνει όχι μόνο μετρητά και καταθέσεις όψεως (συλλογικά οριζόμενες ως M1), αλλά και λογαριασμούς ταμιευτηρίου, αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία που είναι ρευστοποιήσιμα.
Αυτός ο ευρύτερος δείκτης καταγράφει την πλήρη έκταση των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια που κυκλοφορούν και αποθηκεύουν αξία εντός της οικονομίας των ΗΠΑ.
Βασικές Υποθέσεις:
Τρέχουσα Προσφορά Χρήματος M2 στις ΗΠΑ: 22 τρισεκατομμύρια δολάρια

Προβλεπόμενη Προσφορά Χρήματος M2 στις ΗΠΑ το 2045: 79 τρισεκατομμύρια δολάρια (εφαρμόζοντας τον δείκτη CAGR 6,7% από το 2000-2024)
Προβλεπόμενη Τιμή-στόχος Bitcoin το 2045: 13 εκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το Μοντέλο Bitcoin24 του Michael Saylor).

Νομισματοποίηση του χρυσού και Επενδύσεις Κεφαλαίου Σήμερα: Χρηματοδοτείται μέσω μερικής νομισματοποίησης των επίσημων υφιστάμενων αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ (8.133 τόνοι με τρέχουσα αγοραία αξία 764 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Για απλοποίηση, υποθέτει σταθερή τιμή χρυσού
Πλήρως Αποκεντρωμένη Προσφορά Bitcoin: 21 εκατομμύρια Bitcoin

Θεωρητική έναντι Πραγματικής Προσφοράς: Εκτιμάται ότι 3 έως 4 εκατομμύρια Bitcoin ενδέχεται να χαθούν ή να μην ανακτηθούν, καθιστώντας την αποτελεσματική προσφορά πιο κοντά στα 17 έως 18 εκατομμύρια Bitcoin.
Ωστόσο, για λόγους απλότητας και σε μια συντηρητική εκτίμηση, χρησιμοποιείται η μέγιστη προσφορά των 21 εκατομμυρίων Bitcoin
Πίνακας που δείχνει την απαιτούμενη ιδιοκτησία Bitcoin από τις ΗΠΑ για διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης έως το 2045:
Ανάλυση σεναρίων υποστήριξης Bitcoin σε ένα νέο νομισματικό σύστημα
1) Υποστήριξη 25%
Αυτό το επίπεδο υποστήριξης από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντιστάθμιση ή μερικό αποθεματικό, παρόμοιο με τον ρόλο που έπαιζε ο χρυσός στις αρχές του 20ού αιώνα.
2) Υποστήριξη 50%
Ένα επίπεδο υποστήριξης 50% υποδηλώνει μια πολύ πιο ουσιαστική εξάρτηση από το Bitcoin εντός του νομισματικού συστήματος των ΗΠΑ. Η αύξηση της κατανομής του Bitcoin όχι μόνο επιταχύνει την παγκόσμια υιοθέτησή του και ενισχύει την αξιοπιστία του ως αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου, αλλά παρέχει επίσης μια ουσιαστική αντιστάθμιση έναντι της κλιμάκωσης του χρέους των ΗΠΑ. Με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι το εθνικό χρέος θα μπορούσε να διογκωθεί σε περίπου 115 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2045 (βάσει παρέκτασης), μια υποστήριξη 50% θα μπορούσε ενδεχομένως να αντισταθμίσει έως και το 34% αυτού του βάρους.
3) Υποστήριξη 100% - Η πλήρης υποστήριξη θα αντιπροσώπευε ένα πρότυπο Bitcoin, όπου ολόκληρη η προσφορά χρήματος M2 των ΗΠΑ υποστηρίζεται από το Bitcoin.
Μια πλήρης υποστήριξη Bitcoin χρησιμεύει ως πλήρης αντιστάθμιση έναντι της υποτίμησης του fiat νομίσματος και των σφαλμάτων πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, εδραιώνει το δολάριο ως ένα καθαρά σκληρό χρηματικό περιουσιακό στοιχείο και μειώνει το Καθαρό Χρέος προς το ΑΕΠ σε κάτω από 100% απαλείφοντας σχεδόν το 70% του χρέους.
Ένα σύστημα που υποστηρίζεται από Bitcoin θα αξιοποιούσε τα ανώτερα χαρακτηριστικά του Bitcoin ως ένα πιο σκληρό και σπάνιο περιουσιακό στοιχείο σε σχέση με τον χρυσό, τοποθετώντας τις ΗΠΑ ως πρωτοπόρους στην υιοθέτηση ενός υπερεθνικού, ανεξάρτητου και ψηφιακού αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου.
Η ιδέα της μετάβασης σε ένα νέο αμερικανικό νομισματικό σύστημα που υποστηρίζεται από το Bitcoin ως εγγύηση είναι ταυτόχρονα φιλόδοξη και μετασχηματιστική για τη συνολική οικονομική πραγματικότητα.
Αντιπροσωπεύει μια βαθιά μετατόπιση από το τρέχον μοντέλο που βασίζεται σε fiat και χρηματοδοτείται από χρέος προς ένα ψηφιακό, αποκεντρωμένο και σπάνιο θεμελιώδες περιουσιακό στοιχείο.
www.bankingnews.gr
Δεν βρισκόμαστε μακρία απο τη μεγαλύτερη νομισματική επανάσταση, ακόμη και από αυτή που περιέγραψε ο Adam Smith τον 18ο αιώνα
Να δούμε τα χαρακτηριστικά της...
Από την κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods το 1971, το δολάριο λειτουργεί ως το κυρίαρχο νόμισμα fiat (νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες).
Η συμφωνία πετροδολαρίων το 1974 συνέδεσε το δολάριο έμμεσα με το πετρέλαιο, ενισχύοντας την παγκόσμια ζήτηση για νόμισμα των ΗΠΑ
Σήμερα, με τον αυξανόμενο σκεπτικισμό απέναντι στα νομίσματα fiat και το εντεινόμενο ενδιαφέρον για αποκεντρωμένα περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν ένα νέο νομισματικό σύστημα που υποστηρίζεται από το Bitcoin ως ένα ψηφιακό, σπάνιο και αποκεντρωμένο περιουσιακό στοιχείο.
Το Bitcoin προσφέρει αποτελεσματικά μια πιο σύγχρονη, αυτοματοποιημένη και βασισμένη σε τεχνολογικά εξελιγμένο λογισμικό προσέγγιση στις κεντρικές τραπεζικές συναλλαγές.
Διερευνάται η βιωσιμότητα ενός νομισματικού συστήματος που υποστηρίζεται από το Bitcoin στο πλαίσιο βασικών ιστορικών οικονομικών εξελίξεων, καθώς και τη στρατηγική πορεία για την εφαρμογή του.
Περιγράφεται μια εφαρμόσιμη στρατηγική που αφορά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους επενδυτές.
Τα βασικότερα γεγονότα
Ιούλιος 1944 – Η Συμφωνία του Bretton Woods: Η Διάσκεψη του Bretton Woods καθιέρωσε το δολάριο ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, υποστηριζόμενο από χρυσό. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, το δολάριο ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό με σταθερή ισοτιμία 35 δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ άλλα σημαντικά νομίσματα ήταν συνδεδεμένα με το αμερικανικό νόμισμα. Αυτή η συμφωνία δημιούργησε ένα σταθερό παγκόσμιο νομισματικό πλαίσιο που βασιζόταν στη μετατρεψιμότητα του δολαρίου ΗΠΑ σε χρυσό και έθεσε τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αύγουστος 1971 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Richard Nixon τερματίζει τη σύνδεση με το χρυσό («Σοκ Nixon »): Ανέστειλε τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό. Αυτό σηματοδότησε τη μετάβαση του δολαρίου ΗΠΑ από ένα νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό σε ένα νόμισμα fiat του οποίου η αξία καθοριζόταν με κυβερνητικό διάταγμα και όχι με κάποιο σταθερό και ανεξάρτητο περιουσιακό στοιχείο.
Οκτώβριος 1973 – Η πετρελαϊκή κρίση και το σοκ τιμών: Σε απάντηση στην υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης προς το Ισραήλ, ο OPEC (με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία) επέβαλε embargo πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε πολλά δυτικά έθνη. Το embargo οδήγησε σε σοβαρή έλλειψη πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές να τετραπλασιαστούν από περίπου 3 δολάρια ανά βαρέλι σε 12 δολάρια ανά βαρέλι στις αρχές του 1974 (πετρελαϊκή κρίση). Αυτή η ξαφνική αύξηση του κόστους ενέργειας πυροδότησε εκτεταμένο πληθωρισμό, οικονομική αναστάτωση και μια παγκόσμια κρίση που οδήγησε σε στασιμοπληθωρισμό (ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό και υψηλή ανεργία) στις δυτικές οικονομίες.
Ιούνιος 1974 – Η Συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τα Πετροδολάρια: Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν σε μια καθοριστική συμφωνία που έθεσε τα θεμέλια για το σύστημα των πετροδολαρίων, το οποίο αργότερα επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει και άλλα έθνη του OPEC.
Η καθιέρωση του πετροδολαρίου εδραίωσε το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως του κύριου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για δολάρια αυξήθηκε σε συνδυασμό με τις συναλλαγές του πετρελαίου.
Αυτή η συμφωνία υποστήριξε επίσης την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως και μείωσε τη στρατηγική μόχλευση του OPEC, παρέχοντας παράλληλα στις ΗΠΑ μια αξιόπιστη πηγή ξένων επενδύσεων και ζήτησης για κρατικό χρέος των ΗΠΑ.
Το σύστημα του πετροδολαρίου και οι προοπτικές

Οκτώβριος 2008 – Κυκλοφορία της Λευκής Βίβλου για το Bitcoin: Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των μεγάλων τραπεζικών καταρρεύσεων, ένας ανώνυμος εφευρέτης γνωστός ως Satoshi Nakamoto ανακοίνωσε τη δημιουργία του Bitcoin: Ένα Σύστημα Ηλεκτρονικής Ρευστότητας Peer-to-Peer. Περιέγραφε ένα δίκτυο συναλλαγών που δεν απαιτούσε κανέναν τρίτο χρηματοπιστωτικό οργανισμό ή κυβερνητικούς μεσάζοντες.
Μάρτιος 2009 – Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ προωθεί την πολική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE): Σε απάντηση στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εφάρμοσε τον πρώτο γύρο Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), αγοράζοντας ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια για να διοχετεύσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή η άνευ προηγουμένου νομισματική πολιτική επέκτεινε τον ισολογισμό της Fed και σηματοδότησε την έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου υποτίμησης του δολαρίου, τροφοδοτώντας τον διαρκή πληθωρισμό των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Δεκέμβριος 2012 – Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των ΗΠΑ ξεπερνά το 100%: Για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των ΗΠΑ ξεπέρασε το 100%, σηματοδοτώντας μια αρνητική μετατόπιση σε μια δημοσιονομική θέση με υψξλή μόχλευση. Αυτό το ορόσημο υπογράμμισε την αυξανόμενη εξάρτηση από τις κρατικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από χρέος και έθεσε ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Απρίλιος 2020 – Η Fed ξεκινά επιθετική ποσοτική χαλάρωση εν μέσω πανδημίας COVID-19: Για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε έναν νέο γύρο επιθετικής ποσοτικής χαλάρωσης, επεκτείνοντας και πάλι τον ισολογισμό της αγοράζοντας ομόλογα του Δημοσίου και τίτλους που καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.
Αυτή η αύξηση της προσφοράς χρήματος οδήγησε στο να υποτιμηθεί σημαντικά το δολάριο και σε αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανισότητα πλούτου.
Φεβρουάριος 2022 – Οι ΗΠΑ παγώνουν τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας και «οπλίζουν» το δολάριο: Σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, παγώνοντας τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας που διατηρούνται σε δυτικές τράπεζες.
Αυτή η ενέργεια σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια οικονομική διπλωματία, καθώς το δολάριο χρησιμοποιήθηκε ως όπλο και προκαλεί ανησυχίες μεταξύ άλλων εθνών σχετικά με τους κινδύνους της διατήρησης αποθεματικών σε δολάρια.

Μάρτιος 2022 – Μετατόπιση από το δολάριο ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου: Εν μέσω κλιμάκωσης λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, αρκετές χώρες παραγωγής πετρελαίου άρχισαν να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες με τους εμπορικούς τους εταίρους για την διευθέτηση των συναλλαγών πετρελαίου σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό σηματοδότησε μια πιθανή διάβρωση του συστήματος του πετροδολαρίου, καθώς οι χώρες αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ιούνιος 2023 – Αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ: Το Κογκρέσο κατάργησε το ανώτατο όριο χρέους, αφαιρώντας το νόμιμο όριο στον δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτή η απόφαση ουσιαστικά επέτρεψε απεριόριστο δανεισμό, εγείροντας ανησυχίες για ανεξέλεγκτη δημοσιονομική εκτροπή και την πιθανή επιτάχυνση της αύξησης του χρέους των ΗΠΑ, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη σταθερότητα του δολαρίου.
Ιανουάριος 2024 – Εγκρίθηκε το ETF Bitcoin: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ενέκρινε το πρώτο ETF Bitcoin spot, ανοίγοντας το δρόμο για ευρύτερες επενδύσεις σε λιανική και θεσμική αγορά.
Αυτό το ορόσημο νομιμοποίησε το Bitcoin και το ETF ως επενδυτικό όχημα παρείχε ευκολότερη πρόσβαση στους επενδυτές, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση και σημαντικές εισροές κεφαλαίων.

Ιούλιος 2024 – Ο Donald Trump αναφέρεται κατ' ιδίαν στο Bitcoin ως «Το Νέο Πετρέλαιο»: Σε μια ιδιωτική συνομιλία που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης (αλλά δεν καλύφθηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης), ο Πρόεδρος περιέγραψε το Bitcoin ως «το Νέο Πετρέλαιο», σηματοδοτώντας μια πιθανή μετατόπιση στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η δήλωση υποδηλώνει αναγνώριση του αυξανόμενου ρόλου του Bitcoin ως στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

5 Νοεμβρίου 2024 – Ο Donald Trump κερδίζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ: Σε μια αποφασιστική και σαρωτική εκλογική νίκη, ο Trump επανεκλέγεται Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τους Ρεπουμπλικάνους να αναλαμβάνουν τον έλεγχο τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το τέλος της απεριόριστης κανονιστικής εχθρότητας.
Η κυβέρνηση Trump δεσμεύεται για κανονιστική σαφήνεια, ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές, τη δημιουργία ενός Στρατηγικού Αποθεματικού Bitcoin και ένα πλαίσιο που υποστηρίζει την ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από άτομα, ιδρύματα, εταιρείες, συντάξεις και κυβερνήσεις.
:max_bytes(150000):strip_icc()/WhattoExpectFromBitcoinandCryptocurrencyMarketsin2025-12ed9a9f2e8c42a5b2477933ea62fe0d.jpg)
8 Νοεμβρίου 2024 – Πρώτη Συναλλαγή Αργού Πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με Χρήση του Tether Trade Finance: Η μεγαλύτερη εταιρεία stablecoin στον κόσμο, η Tether, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα χρηματοδότησης συναλλαγών για να ολοκληρώσει την πρώτη της χρηματοδότηση συναλλαγής αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, με διακανονισμό σε USDT (δολαριακές νομισματικές μονάδες). Αυτή η πρωτοποριακή συμφωνία φαίνεται να προαναγγέλλει μια σημαντική μετατόπιση στη χρηματοδότηση του παγκόσμιου εμπορίου, αναδεικνύοντας την υιοθέτηση των stablecoins ως εναλλακτικού μηχανισμού διακανονισμού για σημαντικές συναλλαγές εμπορευμάτων εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.
Ενα Νομισματικό Σύστημα των ΗΠΑ με θεμέλιο το Bitcoin
Στο πλαίσιο του συστήματος πετροδολαρίων, οι ΗΠΑ ουσιαστικά επέτρεψαν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου (σε όρους δολαρίου), γεγονός που αύξησε την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και μείωσε τη στρατηγική απειλή που θέτει ο OPEC. Δημιουργώντας μια μεγάλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια (πετρέλαιο), οι ΗΠΑ δημιούργησαν επίσης έναν μηχανισμό για να υποστηρίξουν την κυριαρχία του δολαρίου στο εξωτερικό και να χρηματοδοτήσουν τα αυξανόμενα ελλείμματά του στο εσωτερικό. Τα πλεονάζοντα έσοδα από το πετρέλαιο από τα κράτη του OPEC ανακυκλώθηκαν σε αμερικανικά ομόλογα, ενισχύοντας τη ζήτηση για το δολάριο και δίνοντας στις ΗΠΑ τεράστια οικονομική δύναμη παγκοσμίως.
Σε εγχώριο επίπεδο, αυτό το σύστημα επέτρεψε στους πολιτικούς να προβούν σε εκτεταμένο δανεισμό και πλεονάζουσε δημοσιονομικές δαπάνες, οδηγώντας το χρέος των ΗΠΑ από 36% του ΑΕΠ το 1971 σε περίπου 125% σήμερα, μια πορεία που πλέον αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τις ΗΠΑ ως οικονομική υπερδύναμη, καθώς και για την ενέργεια και την εθνική τους ασφάλεια.
Ακόμα και με αγοραία αξία ~2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και με μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών άνω των ~20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Bitcoin δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλο για να αντικαταστήσει το πετροδολάριο ως τη ραχοκοκαλιά του νομισματικού συστήματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, μια σημαντική αύξηση στην τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να καταλύσει ένα νέο παράδειγμα.

Οι υψηλότερες τιμές του Bitcoin πιθανότατα θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της έκδοσης stablecoins με την υποστήριξη του δολαρίου ΗΠΑ (λόγω της μεγαλύτερης συνολικής αγοραίας αξίας της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και καθώς οι επιπτώσεις δικτύου του Bitcoin και των συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα εδραιωθούν).
Με τη σειρά της, η έκδοση σταθερών κρυπτονομισμάτων θα ενίσχυε άμεσα τη ζήτηση για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, μετατοπίζοντας ουσιαστικά το «backstop» (την εγγύηση) των ελλειμμάτων των ΗΠΑ από το πετρέλαιο (και την αγορά εμπορευμάτων) στο Bitcoin.
Αυτό θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να διατηρήσουν την νομισματική τους κυριαρχία, υπονομεύοντας παράλληλα τη στρατηγική ισχύ των χωρών BRICS, οι οποίες έχουν στραφεί στον χρυσό σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν και να παρακάμψουν το σύστημα του δολαρίου.
Υπάρχουν αρκετές πρόσφατες εξελίξεις που υποδηλώνουν ότι οι βάσεις για αυτή τη μετάβαση μπορεί να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η Ενσωμάτωση του Bitcoin στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα των ΗΠΑ σε 21 Βήματα:
Υπολογισμός της Απαιτούμενης Ιδιοκτησίας του Bitcoin στις ΗΠΑ:
Κατά την εξέταση της μετάβασης σε ένα νομισματικό σύστημα υποστηριζόμενο από Bitcoin, η προσφορά χρήματος M2 παρέχει το πιο ολοκληρωμένο μέτρο της ρευστότητας του δολαρίου ΗΠΑ στην οικονομία. Το M2 περιλαμβάνει όχι μόνο μετρητά και καταθέσεις όψεως (συλλογικά οριζόμενες ως M1), αλλά και λογαριασμούς ταμιευτηρίου, αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία που είναι ρευστοποιήσιμα.
Αυτός ο ευρύτερος δείκτης καταγράφει την πλήρη έκταση των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια που κυκλοφορούν και αποθηκεύουν αξία εντός της οικονομίας των ΗΠΑ.
Βασικές Υποθέσεις:
Τρέχουσα Προσφορά Χρήματος M2 στις ΗΠΑ: 22 τρισεκατομμύρια δολάρια

Προβλεπόμενη Προσφορά Χρήματος M2 στις ΗΠΑ το 2045: 79 τρισεκατομμύρια δολάρια (εφαρμόζοντας τον δείκτη CAGR 6,7% από το 2000-2024)
Προβλεπόμενη Τιμή-στόχος Bitcoin το 2045: 13 εκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το Μοντέλο Bitcoin24 του Michael Saylor).
Νομισματοποίηση του χρυσού και Επενδύσεις Κεφαλαίου Σήμερα: Χρηματοδοτείται μέσω μερικής νομισματοποίησης των επίσημων υφιστάμενων αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ (8.133 τόνοι με τρέχουσα αγοραία αξία 764 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Για απλοποίηση, υποθέτει σταθερή τιμή χρυσού
Πλήρως Αποκεντρωμένη Προσφορά Bitcoin: 21 εκατομμύρια Bitcoin

Θεωρητική έναντι Πραγματικής Προσφοράς: Εκτιμάται ότι 3 έως 4 εκατομμύρια Bitcoin ενδέχεται να χαθούν ή να μην ανακτηθούν, καθιστώντας την αποτελεσματική προσφορά πιο κοντά στα 17 έως 18 εκατομμύρια Bitcoin.
Ωστόσο, για λόγους απλότητας και σε μια συντηρητική εκτίμηση, χρησιμοποιείται η μέγιστη προσφορά των 21 εκατομμυρίων Bitcoin
Πίνακας που δείχνει την απαιτούμενη ιδιοκτησία Bitcoin από τις ΗΠΑ για διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης έως το 2045:
Ανάλυση σεναρίων υποστήριξης Bitcoin σε ένα νέο νομισματικό σύστημα
1) Υποστήριξη 25%
Αυτό το επίπεδο υποστήριξης από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντιστάθμιση ή μερικό αποθεματικό, παρόμοιο με τον ρόλο που έπαιζε ο χρυσός στις αρχές του 20ού αιώνα.
2) Υποστήριξη 50%
Ένα επίπεδο υποστήριξης 50% υποδηλώνει μια πολύ πιο ουσιαστική εξάρτηση από το Bitcoin εντός του νομισματικού συστήματος των ΗΠΑ. Η αύξηση της κατανομής του Bitcoin όχι μόνο επιταχύνει την παγκόσμια υιοθέτησή του και ενισχύει την αξιοπιστία του ως αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου, αλλά παρέχει επίσης μια ουσιαστική αντιστάθμιση έναντι της κλιμάκωσης του χρέους των ΗΠΑ. Με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι το εθνικό χρέος θα μπορούσε να διογκωθεί σε περίπου 115 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2045 (βάσει παρέκτασης), μια υποστήριξη 50% θα μπορούσε ενδεχομένως να αντισταθμίσει έως και το 34% αυτού του βάρους.
3) Υποστήριξη 100% - Η πλήρης υποστήριξη θα αντιπροσώπευε ένα πρότυπο Bitcoin, όπου ολόκληρη η προσφορά χρήματος M2 των ΗΠΑ υποστηρίζεται από το Bitcoin.
Μια πλήρης υποστήριξη Bitcoin χρησιμεύει ως πλήρης αντιστάθμιση έναντι της υποτίμησης του fiat νομίσματος και των σφαλμάτων πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, εδραιώνει το δολάριο ως ένα καθαρά σκληρό χρηματικό περιουσιακό στοιχείο και μειώνει το Καθαρό Χρέος προς το ΑΕΠ σε κάτω από 100% απαλείφοντας σχεδόν το 70% του χρέους.
Ένα σύστημα που υποστηρίζεται από Bitcoin θα αξιοποιούσε τα ανώτερα χαρακτηριστικά του Bitcoin ως ένα πιο σκληρό και σπάνιο περιουσιακό στοιχείο σε σχέση με τον χρυσό, τοποθετώντας τις ΗΠΑ ως πρωτοπόρους στην υιοθέτηση ενός υπερεθνικού, ανεξάρτητου και ψηφιακού αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου.
Η ιδέα της μετάβασης σε ένα νέο αμερικανικό νομισματικό σύστημα που υποστηρίζεται από το Bitcoin ως εγγύηση είναι ταυτόχρονα φιλόδοξη και μετασχηματιστική για τη συνολική οικονομική πραγματικότητα.
Αντιπροσωπεύει μια βαθιά μετατόπιση από το τρέχον μοντέλο που βασίζεται σε fiat και χρηματοδοτείται από χρέος προς ένα ψηφιακό, αποκεντρωμένο και σπάνιο θεμελιώδες περιουσιακό στοιχείο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών