Βέβαιη θεωρείται η νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά τη σημερινή (10/9/2026) συνεδρίαση, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν επισκιάζει τις προοπτικές για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της σε βάθος χρόνου.
Οι αγορές δίνουν σε 100% την πιθανότητα η ΕΚΤ να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται στην αξιολόγηση κάθε συνεδρίασης ξεχωριστά, χωρίς να προδεσμεύονται για την επόμενη κίνησή τους.
Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 3,3% τον Αύγουστο, ενώ ο πληθωρισμός στον ενεργειακό τομέα εκτινάχθηκε στο 14,3%.
Η Ευρωζώνη, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, έχει πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ από τότε που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή απείλησε τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Στενού του Hormuz, προκαλώντας άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και διατηρώντας τις σε υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας.
Το κόστος κρατικού δανεισμού έχει επίσης αυξηθεί δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες, με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων να φτάνουν σε υψηλά πολλών δεκαετιών, καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδήγησε τους επενδυτές να προεξοφλήσουν υψηλότερο πληθωρισμό και αυξήσεις επιτοκίων.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από το 2023, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% και καθιστώντας την την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων ως απάντηση στον πόλεμο. Ωστόσο, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, με το Διοικητικό Συμβούλιο να δηλώνει ότι «παρακολουθεί στενά την ένταση και τη διάρκεια του ενεργειακού σοκ, καθώς και τις έμμεσες και δευτερογενείς επιπτώσεις του».
Γιατί οι αναλυτές θεωρούν «βέβαιη» την αύξηση της ΕΚΤ
Ο Felix Feather από την Aberdeen, ανέφερε σε ενημερωτικό του σημείωμα ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι «σχεδόν βέβαιη», προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο ερώτημα είναι εάν ο τόνος της κεντρικής τράπεζας θα υποδηλώνει στις αγορές ότι πρόκειται για το επόμενο βήμα ενός παρατεταμένου κύκλου νομισματικής σύσφιξης. «Ο τόνος είναι πιθανό να είναι επιθετικός», δήλωσε ο Feather. «Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ, ενώ οι υψηλές τιμές ενέργειας, οι ισχυρότεροι δείκτες για τις μελλοντικές μισθολογικές αυξήσεις και οι κάπως αυξημένες προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό θα διατηρήσουν την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στους ανοδικούς κινδύνους».
Παρότι σημείωσε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου ήταν πιο περιορισμένες από ό,τι είχε προβλεφθεί, ο Feather ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «περιθώριο για μια παρατεταμένη διατήρηση των επιτοκίων στο 2,5%» μετά τη σημερινή συνεδρίαση.
«Οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού συνεχίζουν να υποχωρούν, οι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν σχετικά συγκρατημένες και υπάρχουν ακόμη περιορισμένες ενδείξεις ότι το ενεργειακό σοκ προκαλεί ευρείας κλίμακας δευτερογενείς επιπτώσεις», ανέφερε. «Ωστόσο, αυτό πιθανότατα θα απαιτούσε οι ΗΠΑ και το Ιράν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ώστε να ηρεμήσουν οι ενεργειακές αγορές, κάτι που δεν φαίνεται να είναι άμεσα στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή».
Γιατί οι αναφορές στα ομόλογα θα έχουν σημασία
Ο Jonathan Pryor από τη Marex FX, προειδοποίησε σε ενημερωτικό του σημείωμα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε «να βρεθεί εκτεθειμένη» μετά την απόφαση της Πέμπτης.
«Εάν η ΕΚΤ υπολογίσει λανθασμένα μια αύξηση επιτοκίων που θα είναι "μία και τέλος" και μείνει πίσω από άλλες κεντρικές τράπεζες της G10 με υψηλότερα επιτόκια, αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη φήμη τόσο της Lagare όσο και της ΕΚΤ», ανέφερε. «Η πρόσθετη πολυπλοκότητα για την ΕΚΤ θα είναι η λιγότερο συζητημένη πρόκληση της διαχείρισης των μεταβαλλόμενων spreads μεταξύ των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, παράλληλα με τον συντονισμό της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.
«Οποιαδήποτε αναφορά στην αγορά ομολόγων θα είναι σημαντική, καθώς πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η ΕΚΤ συνήθως δεν θέλει να εισέρχεται, αλλά αποτελεί αναπόφευκτο μέρος των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες».
Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει διχάσει τους επενδυτές. Ειδικότερα, έρευνα της Deutsche Bank μεταξύ των πελατών της κατά την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το πού θα τοποθετηθεί η απόφαση της Πέμπτης στον κύκλο αυξήσεων της κεντρικής τράπεζας.
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank ανέφεραν σε ενημερωτικό τους σημείωμα ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων συμφωνεί με την εκτίμησή τους ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,75%, ενώ ένας στους τέσσερις βλέπει μόλις μία ακόμη αύξηση στον ορίζοντα. Πρόσθεσαν ότι ακόμη ένα τέταρτο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ένα τελικό επιτόκιο στο 3%, γεγονός που θα σήμαινε τρεις ακόμη αυξήσεις πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών