Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εκβιάζουν για συμφωνία οι long στο Χ.Α. με ράλι ανοδικής διόρθωσης έως και 52% στις τράπεζες

Εκβιάζουν για συμφωνία οι long στο Χ.Α. με ράλι ανοδικής διόρθωσης έως και 52% στις τράπεζες
Αντίδραση μερικής αποκατάστασης των πρότερων στρεβλώσεων έλαβε χώρα το 3ήμερο στο Χ.Α. - Ενισχυμένος κατά 32% ο τζίρος την περασμένη εβδομάδα
Όπως πάντα οι αγορές δεν προειδοποιούν για τις αντιδράσεις τους, με την ελληνική αγορά να αντιδρά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έντονα ανοδικά, αιφνιδιάζοντας θετικά τους εμπλεκόμενους.
Παράλληλα, για ακόμη μια φορά πιστοποιήθηκε ότι όταν το… αίμα τρέχει στις αγορές, τότε είναι που αρκετοί βγάζουν τις μεγάλες υπεραξίες, αναλόγως με το βαθμό που έχουν ρισκάρει.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λοιπόν αφού ακούμπησε στις 691,43 μονάδες ενδοσυνεδριακά την περασμένη Τετάρτη 21 Απριλίου, που ήταν χαμηλά 31 μηνών (από 10 Σεπτεμβρίου του 2012) έβγαλε σημαντική αντίδραση – εκτόνωση.
Πρόκειται – τουλάχιστον έως τώρα – για μια αντίδραση μερικής αποκατάστασης και μερικής διόρθωσης στην πρότερη ισοπεδωτική απαξίωση.
Το φίλτρο των τριών ημερών – άρα οι πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας – θα πιστοποιήσουν την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της ανοδικής κίνησης, πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της ειδησεογραφίας,
Η αντίδραση της αγοράς «πάτησε» στην προεξόφληση ότι θα κλειδώσει – αργά η γρήγορα – η ενδιάμεση συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και θα απελευθερωθεί μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Όμως, για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι συμφωνία δεν υπάρχει, ενώ είναι εκκωφαντικά χαώδης η διαφορετική προσέγγιση και ανάγνωση των εξελίξεων από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τους εταίρους.
Οι μάχες της Παρασκευής στο Eurogroup και ο… εξάψαλμος προς τον έλληνα υπουργό οικονομικών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, ασχέτως η ελληνική πλευρά προσπαθεί – με αισιόδοξες δηλώσεις – να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά επιζητά και εν μέρει προεξοφλεί ότι – είτε έτσι, είτε αλλιώς – θα έρθει κάποιου είδους συμφωνία. Αν λοιπόν έρθει κάποια στιγμή κανονική συμφωνία, τότε ίσως η αγορά να είδε τα χαμηλά της στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.
Αν υπάρξει - όπως προεξοφλείται συμφωνία (μιλάμε για κανονική συμφωνία) δεν αποκλείεται τα χαμηλά της αγοράς να ήταν οι 691,43 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις σε ποσοστό 8,06%, ο FTSE 15 κέρδισε 9,57% ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι +24,44%!
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γ.Δ. εν μέσω έντονων εναλλαγών και παλινδρομήσεων έκλεισε στις 761,56 μονάδες με άνοδο +3,39%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 769,86 μghονάδες (+4,52%) και χαμηλό στις 739,99 μονάδες (+0,46%).
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107,57 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος εκτοξεύτηκε στα 288,8 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 274 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τρεις συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα ο τζίρος υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ, με το μέσο εβδομαδιαίο να διαμορφώνεται στα 92,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 32% έναντι της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης.
Σημαντικά τα κέρδη και σε επιμέρους μετοχές και κυρίως στις τράπεζες, με την Πειραιώς να ενισχύεται το τελευταίο τριήμερο σε ποσοστό 52,38%, τη Eurobank στο +33%, Alpha Bank +23,39%, Εθνική +19,74%.
Ηπιότερη ασφαλώς η αντίδραση στα blue chips με τη MIG στο +21,62%, ΔΕΗ +15,58%, ΟΤΕ +10,35%, Jumbo +17,56% (2ήμερο) κ.ο.κ.

Βελτιωμένη και η τεχνική εικόνα – Η χρονοσειρά του κινητού μέσου 30 ημερών και οι 800 μονάδες

Βελτιωμένη είναι ασφαλώς η τεχνική εικόνα της αγοράς, καθώς ταχύτατα ο Γενικός Δείκτης «έφυγε» από τις 691 μονάδες ξεπερνώντας διαδοχικά τις 700, 720 και 750 μονάδες, τακτοποιώντας μερικώς την απότομη στρέβλωση.
Πλέον, επόμενη αντίσταση σύμφωνα με τους αναλυτές της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ είναι οι 766 μονάδες, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη ελάχιστα χαμηλότερα, στις 762 μονάδες.
Αναλυτικότερα, ο αναλυτής της Beta AXE τονίζει ότι «τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης μετά την διάσπαση των 720 μονάδων ανέπτυξε ταχύτητα διαφυγής διασπώντας και τις 700 μονάδες καταγράφοντας νέο χαμηλό έτους. Από εκεί ωστόσο ξεκίνησε μια έντονα ανοδική κίνηση με συνεχόμενα κλεισίματα στο υψηλό ημέρας ή κοντά σε αυτό αφήνοντας εκτεθειμένους τους πωλητές.
Η ένταση της ανόδου και η ταχύτητα της ενεργοποίησε εκ νέου αγοραστικό σήμα από τον MACD ενώ το ανοδικό κενό του ανοίγματος της Παρασκευής είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που σταδιακά ενισχύεται με περισσότερη συνεισφορά τίτλων δείγμα της διάχυσης της ανοδικής διάθεσης σε μεγαλύτερο κύκλο δεικτοβαρών μετοχών».
Ο Μ. Χατζηδάκης τονίζει ότι «μέχρι στιγμής ότι έχει κάνει ο Γενικός ∆είκτης είναι προϊόν της συμπίεσης τιμών που έχει προηγηθεί.
Μία μονάδα μόλις υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής η τάση αλλάζει σε ανοδική καθώς εκεί βρίσκεται η χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο συμπαγή για τους αγοραστές σε υπέρβαση των 800 μονάδων διπλώνοντας τα δύο βασικά σήματα αγορών από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.
Το ανοδικό σενάριο αν και μπήκε σε περιπέτεια άντεξε και αυτή την στιγμή έχει τις πιθανότητες με το μέρος του παρά την έλλειψη του νέου που θα δικαιολογούσε έστω και μια περιορισμένη αισιοδοξία.
Η προεξόφληση με τόσο εμφατικό τρόπο κάποιας θετικής εξέλιξης ενδεχομένως να συνδέεται με γεγονότα τα οποία βρίσκονται προ των πυλών. Ωστόσο λόγω των σημαντικών κερδών που έχουν ήδη βραχυπρόθεσμα καταγραφεί το ενδεχόμενο τοπικών φυσιολογικών κινήσεων κατοχύρωσης κερδών θα αυξήσει την προσφορά και ως εκ τούτου η συνέχιση του «από εδώ και πέρα» θα απαιτήσει υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης