Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και την Ευρώπη αμετάκλητα – Οι εχθροί είναι εντός των τειχών – Εθνική συμφωνία

Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και την Ευρώπη αμετάκλητα – Οι εχθροί είναι εντός των τειχών – Εθνική συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο ισχυρή ένωση κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας - Δεν είναι μια… λέσχη που ασελγεί ξεδιάντροπα πάνω στους λαούς του Νότου
Πέρα κεφάλαια και επιδοτήσεις, πέρα από τις φαινομενικά «νεκρές» λέξεις που μας έχουν… κουράσει τελευταία, όπως Eurogroup, Κομισιόν, Euro Working Group, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κ.λπ. πέρα από κόμματα, ιδεοληψίες και εμπάθειες, η ξεκάθαρη αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη είναι η πιο πολιτισμένη, ασφαλής και δημοκρατική περιοχή του πλανήτη.
Η Ελλάδα ήταν το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν μπήκε το 1980 και στην Ευρώπη είναι η θέση της. Γεωγραφικά, οικονομικά, γεωστρατηγικά, πολιτικά, πολιτισμικά, αξιοκρατικά, η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει στέρεο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η Ε.Ε. είναι μια ένωση ασφαλώς ατελής, όντως με κάποιες, ίσως πολλές, αδικίες ή ανορθογραφίες, όμως η Ευρώπη - ως σύνολο - είναι μακράν η περιοχή με τα καλύτερα πολιτεύματα, την περισσότερη κατά το δυνατόν δημοκρατία, τα καλύτερα νοσοκομεία, τη μεγαλύτερη αποδοχή της διαφορετικότητας κ.ο.κ.
Η Ευρώπη ακόμη και στην περίοδο της κρίσης εξακολουθεί να διαθέτει πάνω από το 60% των παγκόσμιων δαπανών για κοινωνικό κράτος!
Η Ευρώπη είναι η πιο ισχυρή ένωση κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας και ο πιο ελκυστικός προορισμός για εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο, όχι πρωτίστως για οικονομικούς λόγους!
Η Ευρώπη είναι το δεύτερο σημείο στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ με τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης δηλαδή μικρότερου ποσοστού φτώχειας, υψηλότερου προσδοκιμου ζωής, υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών υγείας, οικονομικής ελευθερίας και με τις μικρότερες διαφορές εισοδηματικής ισότητας.
Παράλληλα, παρ’ όλες τις ατέλειες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σημείο εκείνο του πλανήτη με το χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που, παρ’ ότι αυξήθηκε την περίοδο της κρίσης, εντούτοις παραμένει το χαμηλότερο σε όλον τον πλανήτη!

Ο πακτωλός κεφαλαίων και η κακοδιαχείρισή τους

Η Ελλάδα έχει λάβει πακτωλό κεφαλαίων από το… σύστημα της Ευρώπης τα τελευταία 40 χρόνια και αυτό αποδεικνύεται με αριθμούς και με στοιχεία. Αριθμούς που… σκανδαλίζουν στο μέγεθός τους, καθώς πρόκειται για τεράστια κεφάλαια, πολλά εκ των οποίων «κάηκαν» κατά τη διάρκεια της απορρόφησής τους, ή κατασπαταλήθηκαν σε τυφλές (γιατί κάποιοι τα έφαγαν… μαζί) επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή κ. Αθ. Παπανδρόπουλου, από το 1981 έως σήμερα, το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαχειριστεί 660 δισ. ευρώ δάνεια, 290 δισ. ευρώ καθαρές επιδοτήσεις και 26 δισ. ευρώ άτοκες επενδυτικές επιχορηγήσεις!!
Παράλληλα, έχουν «κουρευτεί» χρέη περίπου 120 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 34 χρόνια το ελληνικό κράτος είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 100.000 ευρώ ανά Νεοέλληνα ή σε 335.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Μολαταύτα, η Ελλάδα πτώχευσε, καθώς δεν εκσυγχρόνισε την οικονομία της, δεν έκανε χρηστή απορρόφηση των κονδυλίων, δεν ώθησε σε δημιουργική – παραγωγική και αναπτυξιακή βάση τα τεράστια κεφάλαια.
Όπως σημειώνει ο κ. Παπανδρόπουλος, «η παραγωγική μηχανή της χώρας είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη, ενώ η διοικητική της μηχανή απέχει αισθητά από τον κοινοτικό μέσον όρο.
Αντιθέτως, η Ελλάδα πρωτεύει σε διαφθορά και παραοικονομία, γεγονός που αποτρέπει παραγωγικές επενδύσεις και νοθεύει την δημοσιονομική πολιτική της».
Σε ότι αφορά τα αίτια της πτώχευσης, αυτά οφείλονται αποκλειστικά στον κρατισμό, δεδομένου ότι στην χώρα μας το κράτος αντιπροσωπεύει το 65% της επίσημης οικονομίας, ποσοστό παραπλήσιο με πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες εξ αυτού του λόγου κατέρρευσαν!

Τι «πήρε» η Ελλάδα την 5ετία των μνημονίων

Χθες, ο πρωθυπουργός είπε – εντελώς εσφαλμένα – ότι  «κανένα από τα κεφάλαια των πακέτων στήριξης δεν πήγε στον ελληνικό λαό, αλλά πήγαν για τη στήριξη των ελληνικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Είναι λυπηρό ένας πρωθυπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας να εκστομίζει τέτοιες ανακρίβειες στο Ευρωκοινοβούλιο, πολύ λυπηρό.
Αν είναι άγνοια είναι αδικαιολόγητη για κυβερνήτη χώρας, αν είναι λαϊκίστικη υπεραπλούστευση είναι ανεπίτρεπτη, αν είναι κάτι άλλο, ακόμη χειρότερα…
Που πήγαν λοιπόν τα χρήματα των μνημονίων και των υπολοίπων διευκολύνσεων που έλαβαν χώρα από το 2010 έως σήμερα για τη χώρα μας;

Σύμφωνα με την ανάλυση του δικηγόρου και αντιπρόεδρου της Δράσης Τάσου Αρβαντίνη λοιπόν, έχουμε και λέμε:
1)    Τα 89 δισ. ευρώ του ELA πήγαν κατευθείαν στον ελληνικό λαό που τα διατηρεί αποθησαυρισμένα κάπου μακριά από τις τράπεζες.
2)    Τα 25 δισ. ευρώ αθροιστικού πρωτογενούς ελλείμματος 2010-2012 πληρώθηκε από τα χρήματα που δόθηκαν από τους εταίρους μας.
3)    Τα 39 δισ. ευρώ πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τις διατήρησε στη ζωή ώστε να υπάρχουν επιχειρήσεις, να μην αυξηθεί δραματικά η ανεργία και να μην εξαφανιστούν οι καταθέσεις των Ελλήνων (κοντά στα 7 δισ. ήταν μόνο τα χαρισμένα στους αγρότες χρέη προς την Αγροτική Τράπεζα).
4)    Υπήρξαν επίσης 20 δισ. καθαρές εισπράξεις κοινοτικών επιδοτήσεων για τα έτη 2010-2014, Ήτοι σύνολο 193 δισ. ευρώ!
5)    Ακόμη η αναδιάρθρωση του δανεισμού της χώρας με τα Μνημόνια μείωσε το μέσο σταθμικό επιτόκιο από 4,5% περίπου το 2012 στο 1,8% το 2015, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα ποσά για τόκους που πληρώνει η χώρα και συνεπώς υπήρξε σημαντική ελάφρυνση του προϋπολογισμού ήτοι του λαού κι από την αιτία αυτή.
Επίσης ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους μας επιμηκύνθηκε σημαντικά (από 6 περίπου χρόνια σε 30 και πλέον) με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να πληρώνει μικρότερες χρεολυτικές δόσεις. Επίσης για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας δόθηκε δεκαετής περίοδος χάριτος μέχρι και το 2022!
6)    Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2022 πληρώνουμε τοκοχρεολυτικές δόσεις επί δανείων συνολικού ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ!
7)    Οι εταίροι μας δεσμεύθηκαν μάλιστα το Νοέμβριο του 2012 ότι εφόσον η χώρα δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα θα εξετάσουν περαιτέρω μείωση του χρέους μας.
Η παραμονή στο ευρώ εξαιτίας των συμφωνιών μας με τους εταίρους μας διατήρησε το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού σε αξιοπρεπή - παρά τις περικοπές μισθών και συντάξεων - επίπεδα και περιόρισε τη μείωση του ΑΕΠ στο 25% αντί του 55% με 65% που θα συνέβαινε εάν πηγαίναμε σε ρήξη - όπερ μάλλον θα συμβεί τώρα με τους άθλιους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα.
8)    Ο ελληνικός λαός απολάμβανε πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο (ελευθερία κινήσεων εργαζομένων, κεφαλαίων, υπηρεσιών) και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές κατακτήσεις. Πρόκειται για αλήθειες και νούμερα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και καλό θα είναι να ληφθούν υπόψη απ’ όλους. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να διαστρεβλώνει την αλήθεια, ειδικά όταν ηγείται μιας χώρας.

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο

Στο παραγωγικό της μοντέλο, στον υπέρμετρο κρατισμό, στη διαφθορά και στις άλλες παθογένειες θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της χρεοκοπίας της Ελλάδος και όχι στις πολιτικές της Ε.Ε., ασχέτως με τα λάθη ή τις αρρυθμίες που αυτές έχουν. Ασφαλώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά λάθη που ενίσχυσαν το αίσθημα της ανισότητας, κυρίως από τις χώρες του Νότου και την Ελλάδα οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Όμως, η Ελλάδα, όταν κατηγορεί την Ε.Ε. θα πρέπει να «αναμετράται» με το τι ήταν πριν το 1980, πριν μπει δηλαδή στη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), πριν «παρελάσει» ο πακτωλός των χρημάτων από τις επιδοτήσεις, τα πακέτα Ντελόρ, ευρωπαϊκά προγράμματα, τα ΕΣΠΑ και όλα τα υπόλοιπα.
Η μόνη «ρήξη» λοιπόν που πρέπει να γίνει στη χώρα μας, είναι η ρήξη με το άδικο και διεφθαρμένο καθεστώς και το πελατειακό κράτος.
Χρέος της χώρας μας είναι να διατηρεί ως κόρη οφθαλμού τη σχέση της με την Ευρώπη και κατά το δυνατόν να την ενισχύει διαρκώς.
Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα του οίκου της.
Οι εχθροί είναι εντός των τειχών... Οτιδήποτε άλλο, θα είναι αυτοκτονία. Δε θα σταματήσουμε να το υποστηρίζουμε αυτό, με όποιο κόστος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης