Απόψεις - Άρθρα

Οι αποφάσεις και τα ρίσκα Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ – Ποντάρει και αυτός στον χρόνο…

Οι αποφάσεις και τα ρίσκα Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ – Ποντάρει και αυτός στον χρόνο…
Για το μέλλον παραπέμπει την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ
Με την έλευση του κρίσιμου σε πολλά επίπεδα Σεπτέμβρη, η ΝΔ επιστρέφει στους υψηλούς αντιπολιτευτικούς της τόνους ενώ παράλληλα προετοιμάζεται πυρετωδώς για την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ομιλία βαρύνουσας σημασίας για την επόμενη ημέρα τόσο του προέδρου όσο και του κόμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του δεν θα παρουσιάσει αναλυτικά, δεν θα εξειδικεύσει το πρόγραμμα της ΝΔ.
Καθώς στη ΝΔ επικράτησε η άποψη πως ούτε η ΔΕΘ είναι ο κατάλληλος τόπος ούτε και χρονικά είναι η καλύτερη στιγμή για να συμβεί αυτό.
Πρόκειται για μια απόφαση που αναμφίβολα εμπεριέχει ρίσκο.
Μια και όλοι περίμεναν πως στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του και το πολιτικό του αφήγημα.
Από το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό για το εάν πραγματικά η ΝΔ έχει να διατυπώσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για το εάν κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη πολιτική λύση.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για σκληρή κριτική από την πλευρά της κυβέρνησης για το ότι η ΝΔ υπαναχωρεί, για το ότι δεν διαθέτει επί της ουσίας λύσεις, για το ότι αρνείται να αποκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις στην κοινωνία.
Παρά το ρίσκο όμως η εν λόγω απόφαση έχει λογική.
Η οποία κυρίως συνίσταται στο ότι την ώρα που τα πράγματα στην οικονομία (και όχι μόνο) είναι τόσο ρευστά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες (π.χ. δεύτερη αξιολόγηση, ελάφρυνση χρέους, πρωτογενή πλεονάσματα) τις επόμενες εβδομάδες, θα ήταν εν μέρει άτοπο να παρουσιαστεί από τώρα και άρα να «καεί» μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων που έπονται.
Ένα ακόμα επιχείρημα που συνηγορεί υπέρ της μη εξειδικευμένης παρουσίασης του προγράμματος της ΝΔ είναι ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό που προέχει είναι ένα αφήγημα που να δίνει προοπτική και όχι ένα πολύπλοκο πρόγραμμα με αριθμούς και στοιχεία.
Αλλά και αυτή η τακτική εμπεριέχει υψηλού βαθμού ρίσκο.
Καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για τον Κ.Μητσοτάκη να καταλήξει σε μια γενικόλογη και «οραματική» παρουσίαση των προτάσεων, η οποία δεν πρόκειται να πείσει και κανέναν.
Μια «οραματική υποσχεσιολογία» ή μια παρουσίαση ευρηματικών συνθημάτων για το πώς η ΝΔ θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών δεν πρόκειται να βρει απήχηση.
Εξέλιξη που μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της ΝΔ και να αποδυναμώσει το momentum του Κ.Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ καλείται τις επόμενες ημέρες να βρει την «χρυσή τομή» έτσι ώστε αφενός να μην «κάψει» το πρόγραμμα του και αφετέρου να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη πολιτική λύση.
Προς το παρόν και απέναντι στο δίλημμα αυτό, ποντάρει και αυτός στον χρόνο…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης