Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ψωμιάδη (APSON CSR): Επανεκκίνηση της οικονομίας - Ανάγκη οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Ψωμιάδη (APSON CSR): Επανεκκίνηση της οικονομίας - Ανάγκη οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Άρθρο της Δρ.Αναστασίας Ψωμιάδη, Ιδρύτρια & Πρόεδρος APSON CSR στο bankingnews
Η επόμενη ημέρα της πανδημίας που χτύπησε την παγκόσμια κοινότητα αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια νοσούντες και φόβους για απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ από το πολυήμερο lock down της αγοράς, βρίσκει τους επιχειρηματίες να αναζητούν τη σωστή στρατηγική για τον περιορισμό των ζημιών και τη διεκδίκηση ευκαιριών που μπορεί να επιφυλάσσει η επιστροφή στην κανονικότητα.
Κάθε χώρα, κάθε επιχείρηση, κάθε πολίτης πρέπει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, να προετοιμαστεί, να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα και να ανακάμψει.
Τα Ηνωμένα Έθνη με βάση την εμπειρία στην αντιμετώπιση της κρίσεων προηγούμενων ετών (Έμπολα, HIV, SARS, φυματίωση και ελονοσία) προάγουν ως πιο αποτελεσματική λύση για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, στρατηγικές εφαρμογής των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με έμφαση στον SDG17 και τις συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Με αυτόν τον τρόπο οι χώρες που έχουν πληγει θα ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση εξάπλωσης του COVID-19 ως μέρος του αποστολή τους για την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε υγειονομικές κρίσεις.
Στο επίκεντρο όλων, παραμένει η έκκληση του ΟΗΕ για κοινή δράση του συνόλου χωρών και φορέων για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Πώς θα συμβεί αυτό; Με έναν πιο ευρύ τρόπο σκέψης και δράσης.
Ο SDG1 (No poverty) για παράδειγμα δεν σημαίνει πλέον “όχι φτώχεια” αλλά: Αντιμετώπιση της πείνας, καλή υγεία και ευεξία, ποιοτική ευεξία, ισότητα των φύλων, καθαρό νερό και αποχέτευση, μειωμένη ανισότητα, κλιματική δράση, ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί.
Όλα αυτά πρέπει να συμβαδίζουν για να φτάσουμε σε μια κατάσταση βιώσιμης υγείας.
Στόχος δεν είναι απλώς ο «αφανισμός» της ασθένειας αλλά μια στρατηγική μέσω των SDGs που θα εγγυηθεί μια “επόμενη ημέρα” ευημερίας. Για χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του Covid-19 και προχωρούν στα σχέδια της επιστροφής στη -νέα- κανονικότητα, ως μεγαλύτερη πρόκληση φέρεται ο SDG 17 σχετικά με την «εταιρική σχέση», η οποία στην τελική ανάλυση είναι ζωτικής σημασίας για να αντισταθμιστεί η τρομερή έλλειψη ιατρικών προμηθειών σε σχεδόν όλα τα επίπεδα αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας σε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα.  
Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά στην πανδημία του Covid-19 ως “ευκαιρία” των κοινοτήτων να δράσουν με αλληλεγγύη και να μετατρέψουν την κρίση σε μοχλό ώθησης του επιχειρηματικού κόσμου προς την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θα υποστηρίξουν όλες τις κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια οικονομία και οι άνθρωποι που την υπηρετούμε θα αναδυθούν ισχυρότεροι από αυτήν την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας αποφασιστικότητα να αποτρέψει τον εκτροχιασμό των προσπαθειών αειφόρου ανάπτυξης και να θέσει ξεκάθαρα ένα όραμα για τους πληγέντες: Να ξαναχτίσουν καλύτερα όσα γύρω τους έχουν γκρεμιστεί!
Βασική αξία στην δημιουργία αυτού του οράματος και για την ελληνική κοινότητα αποτελεί η συνέργεια δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης κυβερνητικών φορέων και δυναμικές πρωτοβουλίες των ΟΤΑ. Τα προγράμματα ΕΚΕ των επιχειρήσεων,  κυρίως όταν βασίζονται στη σύμπραξη, κατ’ άλλους αγαστή συνεργασία, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αποτελούν άλλωστε αρχή που ταιριάζει στο σύγχρονο ελληνικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Βαδίζοντας με το «η ισχύς εν τη ενώσει», σε κάθε δράση ΕΚΕ θα πρέπει να εμπλέκονται διάφορα μέρη, π.χ. η επιχείρηση, ο δήμος ή φορέας στον οποίο δραστηριοποιείται, οι κοινωνικές ομάδες που ενεργούν μέσα σ’ αυτόν. Κάθε εμπλεκόμενο μέρος επιζητά κάλυψη αναγκών, η οποία επέρχεται με διαφορετικό τρόπο.
Ο Στόχος 17 επιδιώκει περαιτέρω να ενθαρρύνει και να προωθήσει αποτελεσματικές συμπράξεις δημόσιου φορέα, ιδιωτικών επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις στρατηγικές πόρων των εταιρικών σχέσεων.
Είναι προς όφελος όλων να προκαλούμε και να υπερασπίζουμε περισσότερες συνέργειες του επιχειρηματικού κόσμου με φορείς τοπικούς και υπερτοπικούς, ειδικά τώρα που επιχειρείται επανεκκίνηση της οικονομίας.   

Δρ.Αναστασία Ψωμιάδη
Ιδρυτρια & Προεδρος APSON CSR
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης