Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Οι «λευκοί κύκνοι» αλλάζουν το σκηνικό στο ΧΑ

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Οι «λευκοί κύκνοι» αλλάζουν το σκηνικό στο ΧΑ
Η στάση απέναντι στο μετοχικό κίνδυνο είναι πιθανό να βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, στο βαθμό που οι αβεβαιότητες αρχίζουν να λιγοστεύουν
Από το Μάϊο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου πραγματοποιούσε την άχαρη διαδικασία της συσσώρευσης, καθώς  κινήθηκε σε ένα μικρό εύρος (από 550 μέχρι 650 μονάδες)  με τη συναλλακτική υποτονικότητα να κυριαρχεί, εξαιτίας των  δυσμενών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία που  διαμόρφωσαν  αρνητική στάση προς το μετοχικό κίνδυνο.
Το σκηνικό αυτό άλλαξε μετά την αναγγελία της Pfizer για παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, μεταφέροντας αισιοδοξία σε όλες τις αγορές του πλανήτη.
Με το Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να σαρώνει όλα τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν προηγουμένως την υπέρβαση των 650 μονάδων, επιβεβαιώνοντας ότι στις αγορές η ασύμμετρη συμπεριφορά των επενδυτών εξηγεί συχνά όλες τις κινήσεις, καθώς υπό συνθήκες δυσπραγίας τα λιγοστά κεφάλαια δεν είναι επαρκή για να κινήσουν πολλούς τίτλους.
Αντιθέτως, σε συνθήκες ευφορίας «τα λεφτά είναι πολλά και τα χαρτιά λίγα» οδηγώντας σε γενικευμένη άνοδο των τιμών όλων των τίτλων!
Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το short squeeze διαμόρφωσε ακραίες τιμές σε τίτλους όπου υπήρχαν θέσεις short μέχρι και την Παρασκευή.

Εκλογές στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η νίκη του Joe Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές  σε όλες τις αγορές εκτιμώντας ότι το μίγμα των μέτρων της πολιτικής του θα είναι θετικό για τις αγορές:  στο σκέλος των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη παγκοσμιοποίηση αναμένονται αλλαγές, ενώ αγκάθι θα είναι η διαχείριση των δημοσιονομικών ζητημάτων καθώς το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ήδη φτάσει στα $ 3 τρις.
Την ίδια ώρα, τα lockdown σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυρίως, διαμορφώνουν δυσμενέστερα  σενάρια για τις πληττόμενες οικονομίες μεταθέτοντας την ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2021, καθώς θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου το εμβόλιο και άλλα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στους πληθυσμούς των δυτικών χωρών του πλανήτη.
Στους δύο «λευκούς κύκνους» που ήρθαν για το ελληνικό χρηματιστήριο, νίκη Biden και εμβόλιο, προστέθηκε και ένας ακόμη με την απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, οδηγώντας σε ράλι τα ομόλογα και ιστορικά χαμηλές αποδόσεις (μέχρι 0,72% στα 10ετή).
Όμως, τα δεδομένα της οικονομίας παραμένουν δύσκολα ενόψει του καθολικού lockdown μέχρι το τέλος του μήνα.
Με την προώθηση δράσεων ύψους €4 δις. για επιδόματα πληττομένων εργαζομένων και ανέργων, καταβολές αναδρομικών σε συνταξιούχους και ποσών για τις δόσεις δανείων από τους δανειολήπτες σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η κατά 2-3% περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, ενώ προωθείται και 40μελής ομάδα στο Υπουργείο Οικονομίας (task force) για να απορροφηθούν τα €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021.
Με τα παραπάνω δεδομένα, η στάση απέναντι στο μετοχικό κίνδυνο είναι πιθανό να βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, στο βαθμό που οι αβεβαιότητες αρχίζουν να λιγοστεύουν.
Τόσο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας όσο και σε σχέση με άλλους εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Α. Μεσόγειο.
Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να εδραιωθεί το κεκτημένο των 650 μονάδων, διαδικασία που θα απαιτήσει διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα €50 εκ. ημερησίως.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης