Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί στην covid εποχή οι πολυεθνικές εταιρείες εμπιστεύονται περισσότερο τις θέσεις των CEO σε άνδρες!

Γιατί στην covid εποχή οι πολυεθνικές εταιρείες εμπιστεύονται περισσότερο τις θέσεις των CEO σε άνδρες!
Εν μέσω πανδημίας μόνο το 3% των διευθυντικών στελεχών που επελέγησαν από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ήταν γυναίκες
Διάβασα πρόσφατα σε ένα άρθρο του Bloomberg ότι, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοΐού οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν να δώσουν τα ηνία και την ηγεσία των εταιρειών τους σε άνδρες αντί για γυναίκες.
Από τις 11 Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το Covid-19 ως πανδημία, μόνο το 3% των διευθυντικών στελεχών που επελέγησαν από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ήταν γυναίκες, σύμφωνα με ανάλυση των Heidrick & Struggles.
Αντίθετα, τους έξι προηγούμενους μήνες, οι γυναίκες κέρδισαν τέσσερις φορές περισσότερες ηγετικές θέσεις στις 965 μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες χωρίς να εξετάζεται η φυλή ή η εθνικότητα τους.
Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην καριέρα των γυναικών, οι οποίες είδαν σε μεγαλύτερο ποσοστό (σε σχέση με τους άνδρες) τις καριέρες τους να γκρεμίζονται ή να «παγώνουν» το διάστημα της πανδημίας.
Ο βασικότερος λόγος που αποδίδεται σε αυτό το κενό που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη, είναι ότι όταν ήρθε η ώρα να επιλεγούν οι νέοι CEO προτιμήθηκαν οι μέχρι τότε Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών, θέσεις στις οποίες κατά βάση επικρατούν άνδρες.
Οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 6% των θέσεων CEO σε εταιρείες S&P 500.
Την ίδια στιγμή, μειώθηκαν σημαντικά οι θέσεις των νέων διευθύνονταν συμβούλων που διορίστηκαν από την έναρξη της πανδημίας. Από το Μάρτιο ως και τον Ιούνιο του 2020, μόλις 30 πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 20 αγορές προσέλαβαν διευθύνοντες συμβούλους, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 45.
Όμως, σύμφωνα με την ανάλυση των Heidrick & Struggles, ο βασικός λόγος για την επιλογή ανδρών, είναι η ανασφάλεια των πολυεθνικών απέναντι στις κρίσεις. Μια ανασφάλεια που φαίνεται να φώλιασε για τα καλά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Κι ενώ οι πολυεθνικές εταιρείες συνεχίζουν να «ποντάρουν» στους άνδρες για να βγουν αλώβητοι από την κρίση του κορωνοΐού, οι γυναίκες ηγέτες κρατών έχουν λάβει τα εύσημα για τον τρόπο που έχουν χειριστεί την πανδημία, με τη δημοτικότητά τους να εκτοξεύεται.
Μια από αυτές, η καγκελάριος Merkel, συμφώνησε εν μέσω πανδημίας με τα στελέχη των Γερμανικών κολοσσών, να εισαγάγουν μια ποσόστωση γυναικών στις υψηλότερες βαθμίδες της διοίκησης τους, γεγονός που φυσικά αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τις γυναίκες!
Η Franziska Giffey, υπουργός Οικογένειας και Ισότητας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική! λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα οι γυναίκες να καταλάβουν τις σουίτες».
Όμως οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη συμφωνία καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια πολιτική απόφαση αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των εταιρειών τους, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες γυναίκες υποψήφιες για ανώτερες διευθυντικές θέσεις.
Οι γυναίκες κατέχουν σήμερα μόνο το 12,8%  των θέσεων στα Δ.Σ των γερμανικών εταιρειών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Σουηδογερμανικού Ιδρύματος AllBright όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 28,6%, στη Σουηδία 24,9%  και στο 24,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι απορίας άξιο λοιπόν, γατί ο επιχειρηματικός κόσμος είναι τόσο επιφυλακτικός απέναντι σε γυναίκες ηγέτιδες, όταν σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες ηγούνται ή πέρασαν, από την ΕΚΤ και τη Fed, προπύργια των ανδρών μέχρι πρόσφατα, αλλά και από τις ηγεσίες κρατών και πολιτικών κομμάτων.
Άλλωστε, περιπτώσεις όπως οι Mara Barra (General Motors), Ginni Rometty (IBM), Maggie Timoney (Heineken Usa), Marillyn Hewson (Lockheed Martin), Lisa Su (AMD) και Susan Wojcicki (YouTube) δείχνουν ότι οι ηγέτες, μπορούν να φοράνε και τακούνια!

Γιούλα Ζαχιώτη
pazachioti@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης