Απόψεις - Άρθρα

Δημήτρης Ζακοντίνος (Μέλος και τέως Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ): Η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την ΕΕ

Δημήτρης Ζακοντίνος (Μέλος και τέως Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ): Η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την ΕΕ
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ευθυγράμμισε την εξωτερική του πολιτική με την πολιτική της ΕΕ

Στον απόηχο των συνόδων του G7 και ΝΑΤΟ και παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις μετά τον τερματισμό τους, θα πρέπει και ο τελευταίος Ευρωπαίος ηγέτης να έχει καταλάβει ότι ο Joe Biden δεν είναι ο πρόεδρος που η ΕΕ νόμιζε ότι ήταν.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ευθυγράμμισε την εξωτερική του πολιτική με την πολιτική της ΕΕ.
Στην πραγματικότητα, ο κος Biden μάλλον συνεχίζει πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως στο θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν & της κλιματικής αλλαγής, να υλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές του κου Trump.
Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Biden προκατέλαβε το αποτέλεσμα της συνάντησης των, εξαίροντας την πολιτική & την προσωπικότητα του κουTrump.
Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι η πολιτική του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ άρχισε να αναμετράται με τον προστατευτισμό και τον υποβόσκοντα ιμπεριαλισμό της Κίνας, πράγμα που το πέρασε έστω και «ρητορικά» στους Ευρωπαίους εταίρους παρά τις επιφυλάξεις τους και τα τρέχοντα οικονομικά συμφέροντα που έχουν με την Κίνα.
Στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η «άνοιξη» στις σχέσεις Ισραήλ και κρατών του Περσικού Κόλπου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι παρά τη ρητορική η διοίκηση Μπάιντεν θα συνεχίσει την πολιτική Τραμπ.
Η χθεσινή συνάντηση στη Γενεύη των Προέδρων ΗΠΑ & Ρωσίας κατέδειξε την επιθυμία των για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ η θρυαλλίδα της Ουκρανικής ένταξης στο ΝΑΤΟ που είχε τοποθετηθεί από κάποιες ευρωπαικές χώρες περιμένοντας να αποσπάσουν την Αμερικανική εγγύηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που θα στόχευε τη Ρωσία, μάλλον αφοπλίστηκε όταν ο πρόεδρος Biden τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας του Μινσκ.
Ας μη μας διαφεύγει ότι πίσω από τους δύο Προέδρους οι Στρατηγικές δυνάμεις των χωρών τους διαθέτουν 1500+ πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται σε θέση άμεσης εκτόξευσης, πράγμα που αν ο μη γένοιτο ενεργοποιηθούν θα μπορούσαν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τις ΗΠΑ & μεγάλο μέρος της Ρωσίας.
Κατά συνέπεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον θα πρέπει θα συνειδητοποιήσουν και σύντομα μάλιστα ότι οι χώρες δεν έχουν αιώνιους συμμάχους αλλά αιώνια συμφέροντα.
Τελικά, οι αλλαγές σε μεγάλα ζητήματα θα είναι πιθανότατα μικρές.
Η πολιτική των ΗΠΑ που θα αφορά άμεσα την ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε
περαιτέρω διχασμό της Ευρώπης, η οποία είναι ήδη διαιρεμένη:
α)Ως προς τις επιδιώξεις των πρωτοκλασάτων μελών της και τη συνεργασία
τους με κράτη που χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα, διαφθορά και αυταρχισμό.
β)Ως προς την ασκούμενη Οικονομική Πολιτική που επιβάλλεται από κράτη
όπως η Γερμανία η οποία θέλει να ελέγχει την ΕΕ μοιραίως θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
γ)Ως προς το κράτος Δικαίου, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της αυξανόμενης διαφθοράς.
Ήδη δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία στην ΕΕ σχετικά με το αν τα χρήματα που προέρχονται από αυτήν χρησιμοποιούνται σωστά από διάφορες χώρες της Ένωσης.

Δημήτρης Ζακοντίνος
Οικονομολόγος
MSc stragetic & defense analyst
Mέλος & π. Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης