Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Όταν βήχει η Wall Street κρυολογούν οι άλλοι…

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Όταν βήχει η Wall Street κρυολογούν οι άλλοι…
Στην παρούσα φάση μπορεί να επισημανθεί σειρά λόγων που διατηρεί χαμηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχικούς τίτλους
Σχετικά Άρθρα

Τις προηγούμενες ημέρες η Ε.Ε. ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του οποίου θα δρομολογηθούν 330 έργα συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ που πρέπει να εκτελεστούν μέχρι το 2026 από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ενόψει των παραπάνω δεδομένων αλλά και των λοιπών ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα εισρεύσουν (προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α. ), το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπει ότι στο τέλος του 2025 το ΑΕΠ θα φτάσει τα 217 δισ. ευρώ , καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση 6,2% για την περίοδο 2021-25.
Με τα δεδομένα αυτά τείνουν να συμφωνούν και οι διεθνείς οίκοι (Scope Rating, DBRS, Bank of America τελευταία) που ανακοινώνουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ η υπογραφή της μεταβίβασης της «Ελληνικόν Α.Ε.» στη Lamda Development δρομολογεί την έναρξη του εμβληματικού έργου με επενδύσεις 8 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση.
Όμως, στο ελληνικό χρηματιστήριο το σκηνικό συναλλακτικής καχεξίας παραμένει κυρίαρχο με το Γ.Δ. να αδυνατεί στην παρούσα φάση να κινηθεί προς τις 950 μονάδες, συσσωρεύοντας δυνάμεις στην περιοχή των 900 μονάδων.
Δεν είναι ωστόσο σπάνια η ασύμμετρη συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς που συχνά κινείται ανοδικά ετεροχρονισμένα, ζητώντας χειροπιαστά δεδομένα σε σχέση με τις προσδοκώμενες αναπτυξιακές επιδόσεις.
Έτσι, στην παρούσα φάση μπορεί να επισημανθεί σειρά λόγων που διατηρεί χαμηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχικούς τίτλους παρά το γεγονός ότι σε 32 εισηγμένες εταιρείες οι φετινές μερισματικές αποδόσεις συνολικού ύψους χρηματικών διανομών 1,5 δισ. ευρώ ξεπέρασαν το 2%: Η τουριστική περίοδος καθυστερεί να ξεκινήσει δημιουργώντας σκεπτικισμό για τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις που παραμένουν μέχρι τώρα αναιμικές.
Το εγχείρημα της ΑΜΚ της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να φέρει νέα κεφάλαια θα προκαλέσει όμως και αφαίμαξη κεφαλαίων για τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, ενώ επίκειται και η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ.
Πιο σημαντικός ωστόσο λόγος είναι πιθανότατα το σκηνικό των διεθνών αγορών.
Οι ανακοινώσεις της Federal της προηγούμενης εβδομάδας θεωρήθηκαν από μέρος της επενδυτικής κοινότητας ως προπομπός αλλαγής της νομισματικής πολιτικής ενόψει της ανόδου του πληθωρισμού στο 5% το Μάιο, ενδεχομένως για το 2022.
Συζήτηση η οποία θα παραμείνει ανοικτή με τις αρχές να παρακολουθούν άγρυπνα τις μεταβολές των τιμών μέχρις ότου εδραιωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία σε συνέχεια της υγειονομικής κρίσης, προσδοκώντας ότι θα έχουν εκλείψει οι λόγοι που προκάλεσαν την παρούσα έκρηξη τιμών.
Όμως, το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, διαμορφώνει αυξημένο βαθμό καχυποψίας σε σχέση με την προσωρινότητα της τρέχουσας πληθωριστικής έκρηξης.
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε νευρικότητα τους δείκτες των διεθνών αγορών και ιδιαίτερα εκείνους της Wall Street, επιβεβαιώνοντας την παλιά ρήση πως «όταν βήχει η Wall Street κρυολογούν οι άλλες αγορές».
Θα χρειαστεί επομένως εύλογος χρόνος για να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τα επιτοκιακά δεδομένα ώστε να μειωθούν οι αναταράξεις στις αγορές.
Ως τότε, το ετερόφωτο ελληνικό χρηματιστήριο που προσβλέπει στις αυξημένες τοποθετήσεις ενόψει του ελκυστικού του αφηγήματος, θα συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές αδυνατώντας να αυτονομηθεί.
Αποφεύγοντας τουλάχιστον, την πλαγιοκαθοδική κίνηση στο βαθμό που η περιοχή των 900 μονάδων παραμένει ισχυρό οχυρό στήριξης.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης