Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έργα και Ημέρες της διοίκησης Καπάκου στον ΕΔΟΕΑΠ - Οι κρίσιμες εκλογές στις 19 με 24 Νοεμβρίου 2021

Έργα και Ημέρες της διοίκησης Καπάκου στον ΕΔΟΕΑΠ - Οι κρίσιμες εκλογές στις 19 με 24 Νοεμβρίου 2021

Για να έχουμε και αύριο ΕΔΟΕΑΠ ψηφίζουμε υπεύθυνα στις εκλογές 19 – 24/11

Το 2017, κάποιοι από εμάς κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς έσοδα, κρατήσαμε διά πυρός και σιδήρου όρθιο τον Οργανισμό και πετύχαμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για έναν μεγάλο ΕΔΟΕΑΠ που θα χωράει όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς.
Μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου και παρά τη λυσσαλέα υπονόμευση από συνδικαλιστικές παρέες που δεν έβαλαν το χέρι τους στη φωτιά όταν ο ΕΔΟΕΑΠ κινδύνευε, αλλά τον «ανακάλυψαν» αργότερα μαζί με το χρήμα που θα έρεε από την ψήφιση του νόμου διάσωσης του Οργανισμού, υλοποιήσαμε:

  1. Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων μισθοδοσίας και εισφορών 2% από τους εργοδότες.
  2. Τον Κανονισμό Είσπραξης Εσόδων που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για την είσπραξη εσόδων.
  3. Το νέο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ.
  4. Την ένταξη χιλιάδων ασφαλισμένων στον Οργανισμό, παρά την απαγόρευση από τον υφυπουργό Πετρόπουλο στους εργοδότες να υποβάλλουν δηλώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ σε συμπαιγνία με Καπάκο - Αντωνιάδου.
  5. Την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
  6. Την εκπόνηση μελέτης για τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΔΟΕΑΠ και τη σύνταξη προδιαγραφών για τη διενέργεια διαγωνισμού υλοποίησης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στον ΕΔΟΕΑΠ.
  7. Την υποβολή αιτήματος στο υπουργείο Υγείας, ώστε ο ΕΔΟΕΑΠ να μπορεί να αγοράζει, εφ΄ όσον αυτό κρινόταν συμφέρον, υπηρεσίες κυρίως Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά, φάρμακα υψηλού κόστους) από τον ΕΟΠΥΥ.
  8. Τη θέσπιση της σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και τον έλεγχό τους από ορκωτό ελεγκτή.
  9. Τη θέσπιση υποχρεωτικά διενέργειας ετήσιας αναλογιστικής μελέτης.
  10. Την πρόσληψη ειδικού συμβούλου για τη σύνταξη νέου οργανογράμματος στον ΕΔΟΕΑΠ.


Τον Μάιο του 2018, αντιδράσαμε έντονα στην προώθηση της καταστροφικής νομοθετικής ρύθμισης Πετρόπουλου, η οποία απαγόρευσε τη χρήση της εισφοράς του 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ στους κλάδους Επικούρησης και Εφάπαξ. Τότε, η σημερινή απερχόμενη πλειοψηφία του ΕΔΟΕΑΠ, μας καλούσε να στείλουμε αίτημα (!) στον Πετρόπουλο, μέσω του οποίου θα φαινόταν ότι την καταστροφική ρύθμιση για την κατάληξη του 2% μόνο στην Υγεία, θα τη ζητούμε εμείς! Η ίδια ομάδα μας εγκαλούσε ως καταστροφολόγους όταν επισημαίναμε ότι θα πληγούν άμεσα οι κλάδοι Εφάπαξ και Επικούρησης. Τρία χρόνια μετά, το εφάπαξ έχει μειωθεί κατά 14% (7% + 7%), ενώ τα εφάπαξ που έχουν απονεμηθεί πληρώνονται σε δόσεις προκειμένου η πλειοψηφία Καπάκου να αποκρύψει την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Σήμερα, έπειτα από τρισήμιση χρόνια ελέω κορωνοϊού και διοίκησης Καπάκου, ο ΕΔΟΕΑΠ αντί να προχωρήσει μπροστά έμεινε στάσιμος. Την ώρα που το δημόσιο εκσυγχρονίζεται και πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών παρέχονται στους Πολίτες μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το μεγαλύτερο κομμάτι του Οργανισμού λειτουργεί με ψηφιακό αραμπά. Και το χειρότερο είναι ότι οι φωστήρες της διοίκησης Καπάκου πλήρωσαν νέα μελέτη για τα πληροφοριακά συστήματα με υπερδιπλάσιο κόστος από αυτή του 2018 για να κάνουν πληροφοριακό σύστημα στο … μέλλον, προϋπολογισμού άνω των 500.000 ευρώ.
Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, όσοι από εμάς συμμετείχαν στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, ζήσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση που έβλαψε τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση Καπάκου:

  1. Προχώρησε σε 60 προσλήψεις κυρίως ημετέρων με διάτρητες διαδικασίες, αυξάνοντας κατακόρυφα το μισθολογικό κόστος. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ο ΕΔΟΕΑΠ να κατέχει πανελλήνιο ρεκόρ λειτουργικού κόστους σε σχέση με τα έσοδά του.
  2. Κατακρεούργησε το οργανόγραμμα που εκπόνησε εταιρία υψηλού κύρους δημιουργώντας αχρείαστες θέσεις εργασίας και θέσεις ευθύνης που συνεπάγονται μεγαλύτερο μισθολογικό κόστος.
  3. Δημιούργησε μια πρόσθετη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι προσλήψεις. Η παροχή υπηρεσιών επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα οι ασφαλισμένοι να χρειάζονται άπειρες ώρες προσπαθειών προκειμένου να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες του Οργανισμού ή να κλείσουν κάποιο ραντεβού.
  4. Εκτίναξε το κόστος του κλάδου Υγείας (πέρυσι μόνο είχαμε υπέρβαση εξόδων ύψους 6 εκατ. ευρώ) χωρίς ανάλογη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και αυτό συνέβη γιατί ενώ συνάφθηκαν νέες συμβάσεις με νοσηλευτήρια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος.
  5. Πραξικοπηματικά οι εγκρίσεις πληρωμών δεν είναι γνωστές σε όλα τα μέλη του Δ.Σ και γίνονται χωρίς εγκρίσεις των τιμολογίων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο καταστατικό.
  6. Χορήγησε παράνομες συντάξεις των οποίων ο αριθμός δεν είναι γνωστός. Ζητήσαμε κατ΄ επανάληψη να γίνει έλεγχος των συντάξεων από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, αλλά ουδέποτε η πλειοψηφία το έκανε αποδεκτό. Μάλιστα, ενώ στις αρχές του 2021 αποφασίστηκε ομόφωνα και μετά από πίεσή μας να γίνει έλεγχος στον Τομέα Ασφάλισης από την εσωτερική ελέγκτρια, ο κύριος Καπάκος χωρίς να γνωρίζει το Δ.Σ της απαγόρευσε να κάνει έλεγχο, πράγμα που πληροφορηθήκαμε πρόσφατα όταν αναζητήσαμε τα αποτελέσματα του ελέγχου.
  7. Με το πρόσχημα τον κορωνοϊό, έκλεισε τις πόρτες και το πάρκινγκ του Ταμείου στους ασφαλισμένους, ενώ προέβη σε συνεχείς και αλόγιστες δαπάνες αναδιαρρυθμίσεων των γραφείων και των ιατρείων, με αποτέλεσμα να «χάνει η μάνα το παιδί»… Έτσι, σήμερα στον ΕΔΟΕΑΠ έχει καταργηθεί ο ισόγειος χώρος που εξυπηρετούνταν οι ασφαλισμένοι και ειδικά οι ηλικιωμένοι, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις όποιες λίγες ηλεκτρονικές υπηρεσίες υπάρχουν, ενώ έχει ουσιαστικά κλείσει και το κυλικείο που μεταφέρθηκε στον πρώτο όροφο! Την ίδια στιγμή, απαγορεύτηκε και η χρήση του χώρου στάθμευσης από τους ασφαλισμένους, λες και ο ιός μεταδίδεται αν παρκάρεις στο υπόγειο του Οργανισμού και όχι όταν παρκάρεις στο δρόμο και μπεις στη συνέχεια στο κτίριο.
  8. Δεν κατόρθωσε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια να δημιουργήσει αξιόπιστο μητρώο ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα σήμερα τα στοιχεία (τηλέφωνα, emails, κ.λ.π) για πάνω από 3.000 ασφαλισμένους να είναι άγνωστα!
  9. Δεν συνέταξε το νέο Κανονισμό Υγείας που είναι αναγκαίος για την επίλυση πληθώρας προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι. Για την ακρίβεια, έφερε για συζήτηση Κανονισμό Υγείας μετά την παρέλευση της τριετίας και με το ΔΣ να λειτουργεί με παράταση από το κράτος, λόγω του κορωνοϊού. Μέσω του νέου Κανονισμού επιχειρήθηκε να καταστρατηγηθούν οι διατάξεις του καταστατικού και ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, ανοίγοντας την πόρτα για την ασφάλιση στον Οργανισμό προσωπικού από τις εταιρίες παραγωγής (όχι μόνο των καναλιών, αλλά και τις ανεξάρτητες!), χωρίς ωστόσο οι εταιρείες αυτές να πληρώνουν την εισφορά του 2%. Ευτυχώς, αυτό απετράπη με τις αποχωρήσεις μας από τις συνεδριάσεις του ΔΣ.
  10. Επιχείρησε να περάσει διάταξη ώστε όσοι έχουν μόνο 3 χρόνια ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ να παραμένουν εφ΄ όσον συνταξιοδοτηθούν δια βίου στον κλάδο υγείας, ανοίγοντας κερκόπορτες εικονικής ασφάλισης με το πρόσχημα δήθεν της επίλυσης του προβλήματος των συναδέλφων της ΕΡΤ που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στον ΕΔΟΕΑΠ στο τέλος του 2017. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αντιπρόταση, για να καλυφθούν οι συνάδελφοι όχι μόνο της ΕΡΤ αλλά και άλλων ΜΜΕ με μεταβατική διάταξη ώστε να μην επιβαρύνονται αιωνίως ο ΕΔΟΕΑΠ και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, η πλειοψηφία επέμενε στην πρότασή της. Και αυτό το αποτρέψαμε.
  11. Δεν προχώρησε στη σύναψη νέων συμβάσεων με ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, μένοντας με αυτά που είχε ο Οργανισμός από το παρελθόν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στην Περιφέρεια οι ασφαλισμένοι έμειναν κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού, με ελάχιστες συμβάσεις πρωτοβάθμιας και σχεδόν καμία σύμβαση Δευεροβάθμιας Περίθαλψης. Λίγο πριν τις εκλογές θυμήθηκαν ότι υπάρχει η Κρήτη όπου έγιναν συμβάσεις με τρία νοσηλευτήρια, ενώ η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι περίπου στο μηδέν.
  12. Δημιούργησε θέσεις στελεχών όπου τοποθέτησαν ημετέρους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα αξιολογηθούν σε έξι μήνες. Δεν αξιολογήθηκαν ποτέ.
  13. Συνέχισε να έχει τεράστια χρέη σε δημόσια νοσοκομεία, εμφανίζοντας φουσκωμένα τα ταμειακά διαθέσιμα.
  14. Ανακοίνωσε πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τους γιατρούς, καθώς δεν υπάρχει εξατομίκευση για τους ασφαλισμένους.
  15. Τα αποθεματικά του Οργανισμού λιμνάζουν στις τράπεζες με μηδενικά επιτόκια και δεν έχει επενδυθεί ούτε ένα ευρώ, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, γεγονός που εγείρει και ζητήματα απιστίας.
  16. Δεν προχώρησαν στη σύνταξη νέου κανονισμού προμηθειών, τον οποίο υπόσχονται ότι θα κάνουν αν επανεκλεγούν (!), ενώ έκαναν συνεχείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς, με αποκορύφωμα το διαγωνισμό για την πρόσληψη εταιρείας που θα διενεργούσε νέα αναλογιστική μελέτη. Τον απέσυραν άρον άρον και τον ξαναέφεραν τροποποιημένο, όταν αποκαλύψαμε την εξαπάτηση που επιχείρησαν να κάνουν ενώπιον του ΔΣ.
  17. Εκδίδουν επί τρία χρόνια συνταξιοδοτικές αποφάσεις και εφάπαξ, χωρίς αυτές να περιλαμβάνουν την περίοδο μετά τον Ιούνιο του 2018, καθώς δεν γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν το έκτρωμα Πετρόπουλου που οι ίδιοι υποστήριξαν και παρότι πληρώθηκαν χρήματα στην Prudential να υλοποιήσει το έργο. Δηλαδή, ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ο μόνος Οργανισμός στην Ελλάδα που βγάζει οριστική σύνταξη, η οποία όμως δεν είναι οριστική και πάντως υπολείπεται του ποσού που πρέπει να λαμβάνει ο συνταξιοδοτούμενος.
  18. Επί τρία χρόνια δεν διεκδίκησαν ποσό της τάξεως των 6 εκ ευρώ από τους εργοδότες, ισχυριζόμενοι ότι θα τα πάρουν από τον ΕΦΚΑ και αναγράφοντας ψευδή σημείωση στις οικονομικές καταστάσεις. Σήμερα, έχουν εισπραχθεί κάποια από τα χρήματα αυτά, ενώ άλλα έχουν μπει σε 72 δόσεις καθώς ανακάλυψαν ότι μας χρωστούν οι εργοδότες! Και όλα αυτά για να δικαιολογήσουν την αθλιότητα Πετρόπουλου που απαγόρευσε στους εργοδότες να υποβάλλουν καταστάσεις ασφαλισμένων και εισφορών 2% μέχρι το Μάιο του 2018, χωρίς καμία νομοθετική πρόβλεψη.
  19. Υπέγραψαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μια σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ η οποία και έχει απροσδιόριστο κόστος και απαιτεί υψηλό επίπεδο μηχανοργάνωσης το οποίο δεν υπάρχει για υλοποιηθεί εντός τριμήνου όπως δεσμεύεται ο ΕΔΟΕΑΠ.
  20. Εφαρμόζουν συστηματικά την κατάτμηση προμηθειών χωρίς διαγωνισμούς


Δυστυχώς, αυτά δεν είναι τα μόνα κατορθώματα του απερχόμενου Προεδρείου Καπάκου και χρειάζονται αναρίθμητες σελίδες για να μπορέσει κάποιος να τα απαριθμήσει. Το βέβαιο είναι ότι ο ΕΔΟΕΑΠ βίωσε τη χειρότερη διοίκηση στην ιστορία του και αντί να κάνει άλμα προς τα εμπρός μετά την ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, διολίσθησε στην ανομία, την αναξιοκρατία, το νεποτισμό, την έλλειψη σεβασμού στους ασφαλισμένους του, και τα ατελείωτα ρουσφέτια σε ημέτερους. Μικρή, αλλά ενδεικτική απόδειξη του λαϊκισμού που ακολούθησε η απερχόμενη διοίκηση κατά την άσκηση των καθηκόντων της, είναι και η τακτική του ιδίου του Προέδρου, Σταύρου Καπάκου: Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΔΟΕΑΠ δήλωσε ότι παραιτείται από την αποζημίωση που δικαιούται από τον Οργανισμό ως Πρόεδρος του ΔΣ, όμως την εισέπραξε εξ ολοκλήρου έξι μήνες αργότερα! Επίσης, το 2020 δεν προχώρησε σε δεύτερη μείωση του εφάπαξ, καθώς τη χρονιά αυτή επρόκειτο να εκδοθεί το δικό του εφάπαξ! Η δεύτερη μείωση του εφάπαξ κατά 7% (συνολικά 14%), ψηφίστηκε ενώ ήδη είχε εκδοθεί η απόφαση για το δικό του εφάπαξ!
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΕΔΟΕΑΠ είναι τραγική και υπονομεύει το μέλλον του Οργανισμού. Και η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη. Εμείς, όμως, έχουμε μάθει στα δύσκολα και το αποδείξαμε το 2017 επί Προεδρίας Νίκου Καρούτζου και με τη συνεισφορά και συμμετοχή τότε στο ΔΣ της Άντζυς Σταθάτου, του Κωνσταντίνου Δαυλού, του Κώστα Ντελέζου και της Μαριάννας Βασιλάκου. Σήμερα, η ομάδα εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα, που όλοι μαζί ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα, έχουμε έναν κοινό στόχο:. Να διοικήσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ με διαφάνεια, ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων, δημοκρατία και κυρίως με αποτελεσματικότητα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε στα δύσκολα. Και άμεσα θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα. Και αυτή θα είναι η δέσμευσή μας προς όλους τους ασφαλισμένους. Όχι δεσμεύσεις του αέρα…

Για να έχουμε και αύριο ΕΔΟΕΑΠ
Ψηφίζουμε υπεύθυνα
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 19-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
πρώην Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Αθήνα 9,84 fm – www.bankingnews.gr

ΆΝΤΖΥ ΣΤΑΘΑΤΟΥ
πρώην Πρόεδρος ΤΥΠ και Γενική Γραμματέας ΕΔΟΕΑΠ- μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Σύμβουλος Τύπου- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ
μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Μέλος Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ «Τα ΝΕΑ»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΥΛΟΣ
Πρώην Πρόεδρος ΤΥΠ-Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
ΣΚΑΪ τηλεόραση

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Πρώην Αναπληρώτρια Ταμίας ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Εκπρόσωπος εργαζομένων ALPHA TV

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΤΣΚΑΡΗΣ
Μέλος των ΔΣ ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ
STAR CHANNEL

ΤAΣΟΣ ΡΕΤΖΙΟΣ
Μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
Γενικός Γραμματέας Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜ-Θ

ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΤΣΕΡΩΝΗΣ
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΤΙΤΒΕ-Μέλος ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ
STAR CHANNEL

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΕΛΛΗΣ
Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ του Αθήνα 9.84-Πρώην μέλος πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου ΕΣΗΕΑ
Αθήνα 9,84 fm

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΧΑΝΑΣ

Αρχισυντάκτης Ειδήσεων ΕΡΤ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΑΚΗΣ
Μέλος ΔΣ ΠΣΑΤ
Όμιλος Metromedia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΑΚΗ
STAR CHANEL

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΟΥΚΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΣΗΕΑ
Μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ

ΑΛΚΗΣ ΦΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΣΗΕΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και www/political.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης