Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πολιτικό πείραμα του ΚΙΝΑΛ με ρόλο αντ' αυτού

Το πολιτικό πείραμα του ΚΙΝΑΛ με ρόλο αντ' αυτού
Η εμφάνιση του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή για την παρθενική του ομιλία ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, είχε μία καινοτομία,

Η εμφάνιση του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή για την παρθενική του ομιλία ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, είχε μία καινοτομία, όπως προσδιορίστηκε από έμπειρους πολιτικούς συντάκτες που έχουν λιώσει παπούτσια, καθώς μίλησε περίπου 6 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, αφήνοντας πίσω του τις ομιλίες τύπου Φιντέλ Κάστρο .
Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος γνωστοποίησε τις πολιτικές του επιθυμίες για την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή , διότι ο ίδιος δεν μπορεί να δίνει το παρόν στην αίθουσα καθώς δεν είναι βουλευτής και διαθέτει την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή.
Η καινοτομία του ΚΙΝΑΛ και του νέου προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη θα ήταν το «ΚΌΜΜΑ» που φιλοδοξεί να ηγηθεί στην πλειοψηφία της κοινωνίας, φέρνει λόγω εκτάκτων συνθηκών στο πολιτικό προσκήνιο , το ρόλο του αντ΄ αυτού του προέδρου.
Ήταν αναγκαίος ο ρόλος , διότι ο απών πρόεδρος από τα έδρανα της ελληνικής Βουλής , έπρεπε να εκπροσωπηθεί σε επίπεδο αρχηγού για να αξιοποιηθούν τα οφέλη που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής στους επικεφαλής των κομμάτων.
Για την κρίσιμη θέση του εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας σε επίπεδο αρχηγού προτάθηκε ο βουλευτής Ηλείας κ Μιχάλης Κατρίνης.
Η επιλογή συμβολίζει την ανανέωση όπως και ήταν και η πρόταση των ψηφοφόρων που εκφράστηκε μέσα από τις κάλπες.
Η αναγκαιότητα να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό του εκλεγμένου προέδρου φέρνει στο προσκήνιο την ιδέα υλοποίησης αρχικά για μοίρασμα της κομματικής εξουσίας.
Οι δυο καρέκλες σε ένα κόμμα οι οποίες η μία να μην ακυρώνει την άλλη αλλά να λειτουργούν σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο πιο εποικοδομητικά που θα καθρεφτίζεται στην κοινωνία.
Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα και μάλιστα συνταγματικό, με τη δομή των πολιτικών κομμάτων που «βλέπει» τον πρόεδρο ενός κόμματος ως το νόμιμο εκφραστής της λαϊκής βούλησης.
Όταν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δώσει την πρώτη θέση στο κόμμα, ο πρόεδρος του κόμματος καταλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού.
Δηλαδή όλες οι νόμιμες εξουσίες μεταβιβάζονται σε ένα πρόσωπο.
Πρόκειται για θεσμική «ανωμαλία» η οποία ενισχύθηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1985 επι εποχής Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι επικριτές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ της πρώτης της δεύτερης και της τρίτης θητείας στην εξουσία, δεν έβαλαν ποτέ στην ατζέντα της κριτικής τους, το γεγονός ότι το Σύνταγμα του 1985 …γέρνει προς τη μία πλευρά ενώ δεν υπάρχει αντίπαλο δέος στην εξουσία του πρωθυπουργού καθώς αφαιρέθηκαν προνόμια που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το προηγούμενο Σύνταγμα.
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ελληνική Δημοκρατία έχει διακοσμητικό ρόλο καθώς οι όποιες εξουσίες είχε με το σύνταγμα του 1975 αφαιρέθηκαν από τον «καταστροφέα» της χώρας των Ανδρέα Παπανδρέου.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν άνοιξαν το θέμα για το μοίρασμα των εξουσιών, για τον απλό απλούστατο λόγο, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέδωσε τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας στον επόμενο πρωθυπουργό.
Οι πρωθυπουργοί που ακολούθησαν βολεύτηκαν με τις συνταγματικές αλλαγές αφού μεταμορφώθηκαν «μικροί» αυτοκράτορες έχοντας απόλυτη εξουσία καθορίζοντας τον μέλλον της χώρας.
Ευτυχώς που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Ιούλιο του 2015 δεν πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή.
Θα μπορούσε να το είχε κάνει χωρίς να τον εμποδίσει κανένας διότι ο θεσμός του πρωθυπουργού είναι στην κορυφή της πυραμίδας και δεν υπάρχει θεσμός αντίβαρο στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού.
Είναι ευκαιρία για το ΚΙΝΑΛ και το Νίκο Ανδρουλάκη λόγω συνθηκών να διαμορφώσει ένα θεσμικό ρόλο στο κόμμα πέρα από αυτό του πρόεδρου με αυτονομία .
Η ηγετική ομάδα , η ομάδα του προέδρου είναι …φτερό στον άνεμο.
Και ο Σάββας Τσιτουρίδης συμμετείχε κάποτε στην κυβερνητική ομάδα αποφάσεων αλλά δεν έγινε θεσμός.
Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης θα δείξει στην πράξη πόσο έχει δουλέψει για τη θέση που κέρδισε στις εκλογές με πολιτικές προτάσεις, που θα φέρουν πιο κοντά στην πολιτική τους πολίτες που κάποιες φορές νοιώθουν υποτελείς, όταν οι προεκλογικές εξαγγελίες γίνονται φτερό στον άνεμο…

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης