Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ελλάδα – Τουρκία: Μία σχέση αμοιβαίας εξάρτησης

Ελλάδα – Τουρκία: Μία σχέση αμοιβαίας εξάρτησης
Η Τουρκία για την Ελλάδα είναι το διαβατήριο της για το μέλλον

Είμαστε διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η καλύτερη ευκαιρία για να συμβούν όλα !!! Η Ελλάδα πρέπει να δείξει στους γείτονες μας ότι είμαστε απέναντι γεωγραφικά αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Φράσεις κλισέ αλλά χρήσιμες για να ακολουθήσει η επιχειρηματολογία μας χωρίς να είμαστε ειδικοί στα διεθνή και στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Από την στιγμή που αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το κείμενο, να πούμε ότι δεν μας ευχαριστεί ,δεν μας κάνει χαρούμενους, τα όσα προβάλει τηλεοπτικός σταθμός για όσα βιώνουν οι Τούρκοι από την κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, τη φτώχια  που τους στοιχειώνει, σε βαθμό που αφήνει παιδιά να πεινούν και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πίνουν νερό για να ξεχνούν.

Να τολμήσω να έρθω σε αντιπαράθεση με τον τηλεοπτικό σταθμό που προβάλλει καθημερινά αντίστοιχες ιστορίες που πραγματικά σε κάνουν να νιώθεις ενοχές για όσα δεν μπορείς να προσφέρεις.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να αναλάβει δράση με χαρακτηριστικά  ανθρωπιστικής βοήθειας διότι δεν έχει νόημα να προβάλλονται ανθρώπινες ιστορίες που  χρειάζονται βοήθεια και εσύ δεν κάνεις τίποτα.

Η Ελλάδα ως γείτονα χώρα με την Τουρκία  πρέπει να διαμορφώνει μια δική της πολιτική.

 Και τώρα είναι η στιγμή της αντιπαράθεσης με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Τα ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν να πληρώσουν το ρεύμα;  

Θα ξεπαγιάσουν το Χειμώνα;  

θα έχουμε νεκρούς από το κρύο;

Μήπως προτείνετε να αναζητήσω ένα αντίστοιχο κανάλι της Τουρκίας μήπως μάθω τι βιώνουν οι Έλληνες από τις αποφάσεις της ΕΕ,  οι οποίες μας οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια με δική τους ευθύνη.

Να σημειώσω ότι η πρώτη χρεοκοπία του 2010 ήταν παντελής  απουσίας μιας υπεύθυνης πολιτικής για δεκαετίες.

Σήμερα οι ρήτρες για τους ρύπους και η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη χωρίς ουσιαστική και άμεση οικονομική βοήθεια προς τους ευρωπαίους πολίτες για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των υπηρεσιών της ενέργειας, είναι προθάλαμος  πολλαπλών εξελίξεων.   

Για τους ρεαλιστές που προσφέρουν την όποια βοήθεια με καλά ανταλλάγματα θα  προτείνουμε να αυξήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από την Τουρκία  προχωρώντας άμεσα  σε αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης σε βαθμό που η Ελλάδα να γίνει εξαγωγική  χώρα σε ενέργειας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπη χάρη στην Τουρκία.

Το πεδίο δράσης είναι μεγάλο και επωφελές για τις δύο χώρες.

Οι ειδικοί να βάλουν και άλλα δεδομένα αλλά ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα.

Θα κλείσω με ένα δίλημμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ποια χώρα θα κάνει πιο γρήγορα εθνικές εκλογές η Ελλάδα ή η Τουρκία;

Πόσο θα αντέξουν οι Τούρκοι τη φτώχεια και την πείνα;  

Πόσο θα αντέξουν τα ελληνικά νοικοκυριά λογαριασμούς ρεύματος που δεν θα είναι σε θέση να πληρώνουν;

Πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες καταναλωτές να βλέπουν στα ράφια των σουπερ  μάρκετ  προϊόντα που δεν μπορούν να αγοράσουν;

Η Τουρκία για την Ελλάδα είναι το διαβατήριο της για το μέλλον.

Ας αξιοποιήσει τα ανατολικά της  σύνορα  μέσα από την Ε.Ε.

Δεν πρέπει να ξεχάσω την κατεχόμενη Κύπρο αφού αποδέχθηκα  να εισέλθω στο  …προθάλαμο των διεθνών σχέσεων με ανθρωπιστικό πρόσωπο

 Η Τουρκία  και η Ελλάδα του σήμερα μπορούν να ζωντανέψουν στιγμές από την Ιστορία  που είχε ως  πρωταγωνιστές τον  Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται φέρνει στο γραπτό λόγο μας , τη φράση(ἀνάγκᾳ δ᾿ οὐδὲ θεοὶ μάχονται,) και μεταφράζεται ως εξής: "Στην ανάγκη ακόμα και οι θεοί υποχωρούν".

Η φράση αυτή χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, για να δηλώσει πως, όταν σε μια δύσκολη κατάσταση, υπάρχει μία μόνο διέξοδος, και οι πιο ανυποχώρητοι αναγκάζονται να την ακολουθήσουν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης