Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί οι Γερμανοί δεν βοηθούν να πέσουν οι Τιμές Ρεύματος;

tags :
Γιατί οι Γερμανοί δεν βοηθούν να πέσουν οι Τιμές Ρεύματος;

Δογματική η Εμμονή των Βρυξελλών;

Με ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 395 εκατ. ευρώ προσπαθεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει τις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια για τον Ιανουάριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για αυτόν τον μήνα θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας και τον Φεβρουάριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση. Στα νοικοκυριά η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και στις επιχειρήσεις οριζόντια.
Οι επιδοτήσεις αφορούν πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 157 εκατ. ευρώ.
Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, για πρώτη φορά τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα οι μη οικιακοί, αγροτικοί, επαγγελματικοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως δικτύου (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση) με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση ή με 65 ευρώ/MWh. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι πόροι των νέων μέτρων στήριξης προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Κυβέρνηση και Βρυξέλλες εμμένουν να μην λαμβάνουν σταθερά μέτρα αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης με αποτέλεσμα η Ελληνική Κυβέρνηση να αρέσκεται σε μέτρα πρόσκαιρης βοήθειας και μάλιστα μέρους των νοικοκυριών. Η ενεργειακή κρίση συμπαρασύρει σε αύξηση και άλλα προϊόντα με αποτέλεσμα, ο μέσος καταναλωτής να βλέπει το πορτοφόλι του να αδειάζει.

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί ένα ανεξέλεγκτο πληθωριστικό ντόμινο που απειλεί οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί ουσιαστικά άπραγη τις εξελίξεις, με την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει αυτόματη αποκλιμάκωση και εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας.
Την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες αρνούνται να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την κρίση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη έρχονται ενώπιον των υπέρμετρα υψηλών λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Καθώς, μάλιστα, το ενεργειακό κόστος αποτελεί δομικό στοιχείο του πληθωρισμού, η κρίση πυροδοτεί κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., απορρίφθηκε η πρόταση 6 χωρών (Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ρουμανίας, Μάλτας) για 9 παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που θα βοηθούσαν στην εκτόνωση της κρίσης. Η κυριότερη πρόταση αφορούσε την αλλαγή του άρθρου 5 της Οδηγίας για τον Ηλεκτρισμό, ούτως ώστε να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές πληρώνουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που αντανακλούν τα κόστη του παραγωγικού μείγματος.
Με απλά λόγια η πρόταση των 6 θα οδηγούσε σε άμεση μείωση του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος κατά 30%-40%, όφελος που οι εταιρείες προμήθειας θα μπορούσαν να μετακυλίσουν στους καταναλωτές.

Η ενεργειακή κρίση δείχνει ότι οι Βρυξέλλες άφησαν ανοχύρωτες τις ευρωπαϊκές οικονομίες απέναντι σε κερδοσκοπικά παιχνίδια αλλά και σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Η γρήγορη και χωρίς επαρκή προετοιμασία εγκατάλειψη του άνθρακα και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, σε μια χρονική συγκυρία που οι ενδογενείς πηγές εξαντλούνται και αυξάνονται οι εισαγωγές από τρίτες χώρες και κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία.

Ότι δεν έγινε σε τόσες δεκαετίες δεν μπορεί να γίνει με βίαιο τρόπο χωρίς ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Η βιασύνη να περάσουμε στην απανθρακοποίηση δημιουργεί τεράστια ζητήματα τα οποία επωμίζονται τα νοικοκυριά. Το αποτέλεσμα είναι τα χρήματα που προέρχονται από το ταμείο ανάκαμψής αντί να αξιοποιούνται με παραγωγικό τρόπο, να έρχονται να κλείσουν τρύπες και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Χρειάζεται ισορροπία με την κατανάλωση, για να αποφευχθούν οι εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που θα την καταστήσουν ακριβότερη.

Ευρωπαϊκές χώρες με φθηνότερο εισαγόμενο ρεύμα αργούν την απολιγνιτοποίησή τους, ειδικότερα η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Βουλγαρία θα προχωρήσουν στην πλήρη απολιγνιτοποίηση εώς και το 2038 και μιλάμε για χώρες που ήδη έχουν μικρότερο κόστος αγοράς ενέργειας, και φυσικά μεγάλη βιομηχανία.
Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης δείχνουν πως θα είμαστε ευάλωτοι για χρόνια και ενεργειακά εξαρτώμενοι. Όλοι θέλουμε την πράσινη μετάβαση αλλά να γίνει με δίκαιους όρους.

Γιώργος Σ. Ντούρος
Οικονομολόγος - Διεθνολόγος
Α ’Αναπληρωματικός Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών
Γραμματέας Νομαρχιακής Βορείου Τομέα Αθηνών ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης