Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαβάζει BN (!)

tags :
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαβάζει BN (!)
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επιβάλλει ανώτατη χρέωση στο κόστος της Kwh στην κρατική εταιρεία ενέργειας

Ξεπερνάμε το τίτλο και τα ελληνικά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και θα εισέλθουμε στην ουσία του θέματος. Σε πρόσφατο άρθρο με τίτλο "κύριε Υπουργέ γνωρίζετε ποια είναι η τιμή Kwh χρέωσης των προμηθευτών;" είχε προστεθεί μια παράγραφος που είναι η …απόδειξη που δικαιολογεί το τίτλο του άρθρου.

Για να μη χαθούν οι εθνικές εκλογές

Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ανώτατη τιμή στο κόστος της Kwh για τα νοικοκυριά και η διαφορά που θα προκύπτει για τους προμηθευτές ενέργειας να καλύπτεται από κρατικά κονδύλια. Θεωρούμε βέβαιο ότι το 1 δισ ευρώ που έχει διαθέσει για την ενέργεια από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 θα δημιουργήσει κλίμα δυσφορίας τους καταναλωτές διότι καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος της ενεργειακής αύξησης.»
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επιβάλλει ανώτατη χρέωση στο κόστος της Kwh στην κρατική εταιρεία ενέργειας Electricite de France (EDF). Η σχετική ανακοίνωση έγινε την περασμένη Παρασκευή με συνέπεια η τιμή της μετοχής της γαλλικής εταιρείας να κατρακυλήσει 25% σε λίγα λεπτά της ώρας. Το κόστος για την EDF αποτιμάται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Το κίνητρο του πρόεδρου είναι ένα και μοναδικό να ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς ρεύματος ενόψει των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία τον ερχόμενο Απρίλιο.
Έτσι οι Γάλλοι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες πιο νηφάλιοι και ήρεμοι. Αν θα πιάσει το «κόλπο» θα φανεί από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά οι αρμόδιοι ανέλαβαν το ρίσκο να βουλιάξουν τη γαλλική εταιρεία για να μη χαθούν οι εκλογές.

Στην Ελλάδα του 2022

Όλοι αναζητούν το χρόνο προκήρυξης εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρότι σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι θα γίνουν το 2023.
Ποια κυβέρνηση θα προκαλέσει την τύχη της όταν η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν ηλεκτροσόκ ;
Ποιος θα αποφασίσει εθνικές εκλογές όταν η kwh χρεώνεται 0,30 ευρώ όταν πέρυσι κόστισε μόλις 0,085 ευρώ. Όταν τα μακαρόνια έχουν πετάξει η ελληνική φέτα θα πωλείται πολύ σύντομα προς 14 και 15 ευρώ το κιλό και όλα τα γαλακτοκομικά θα πιάσουν τιμές διαστημικές, θα είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να προκαλέσει την τύχη της.

Ανώτατη Τιμή στο κόστος χρέωσης της Kwh.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έρευνα στις εταιρείες προμήθειας ενέργειας για να διαπιστώσει πρακτικές εναρμονισμένης πολιτικής τιμολόγησης της ενέργειας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Ιωάννης Λιανός, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να μας εξηγήσει αν μπορεί να επιβληθεί ανώτατη τιμή πώλησης στην ενέργεια διότι οι παραγωγοί είναι συγκεκριμένοι και αυτοί διαμορφώνουν τιμές και όχι οι προμηθευτές. Επιπλέον η εφαρμογή του Target Model είναι ελλιπής και λείπουν σημαντικά εργαλεία για να θεωρεί ότι η αγορά της ενέργειας δουλεύει με τους κανόνες που επιβάλλει μία ελεύθερη αγοράς. Οι πολίτες δεν μπορούν να αποδεχτούν το διεθνές περιβάλλον για να εξηγήσουν το τετραπλάσιο κόστος της ενέργειας. Ωστόσο σχεδόν όλοι συμφωνούν για το σχέδιο της πρασινης μετάβασης αλλά οι κυβερνήσεις να αναλάβουν το κόστος. Οι καταναλωτές να πληρώνουν προς 0,14 και 0,15 ευρώ την Kwh και το υπόλοιπο κόστος να το αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν τα θεωρείται δύσκολα όσα αναφέρουμε να θυμίσουμε ότι η κάλπη τιμωρεί ακόμη και όταν ο ψηφοφόρος έχει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να σώσει ούτε την εφημερίδα Αυγή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης