Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η διάταξη του Άδωνι βραχυκυκλώνει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Η διάταξη του Άδωνι βραχυκυκλώνει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια
Να φρενάρει την ακατάσχετη άνοδο των τιμών των καυσίμων και στην ενέργεια επιχειρεί η κυβέρνηση επιβάλλοντας πλαφόν όχι μόνο στα μικτά περιθώρια κέρδους στα σιτηρά αλλά και στα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο.
Σχετικά Άρθρα

Να φρενάρει την ακατάσχετη άνοδο των τιμών των καυσίμων και στην ενέργεια επιχειρεί η κυβέρνηση επιβάλλοντας πλαφόν όχι μόνο στα μικτά περιθώρια κέρδους στα σιτηρά αλλά και στα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο.
Τo υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ετοιμάζει διάταξη με κατεπείγοντα χαρακτήρα που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή με την προοπτική να περιορίσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνις Γεωργιάδης εφάρμοσε τη διάταξη με επιτυχία στην αρχή της πανδημίας όταν οι λιανικές τιμές των μασκών προσώπου και των αντισηπτικών είχαν υπερδιπλασιαστεί για να υποχωρήσουν στην συνέχεια με την εφαρμογή της διάταξης που απαγορεύει τη μεταβολή του μικτού περιθωρίου κέρδους πριν την εμφάνιση της Πανδημίας.

Μία ανάσα από τα 2 ευρώ η βενζίνη στην Αττική

Η άνοδος της τιμής της βενζίνης κοντά στα 2 ευρώ στην Αττική προέρχεται κυρίως από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου που κινούνται σταθερά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.
Στον τομέα της ενέργειας η τιμή φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 170 ευρώ ανα Mwh οδηγώντας την τελική τιμή της Mwh στα 281,75 ευρώ ανά Mwh σημειώνοντας άνοδο 10,52% σε μία ημέρα. .
Με την ψήφιση της νέας διάταξης διατήρησης του μικτού περιθωρίου κέρδους στα καύσιμα είναι πολύ πιθανόν να περιορίσει τη τελική τιμή της Mwh στην ενέργεια με την προϋπόθεση όμως να πιάσουν άμεσα δουλειά οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πώς διαμορφώνεται η χονδρεμπορική τιμή της Mwh

Οι παραγωγοί ενέργειας δίνουν τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και δηλώνουν σε ποια τιμή προσφέρουν ενέργεια στο εγχώριο σύστημα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τελική τιμή διαμορφώνεται με βάση την ακριβότερη τιμή που δίνει ένας παραγωγός και υπάρχει αγοραστής.
Παράδειγμα η ΔΕΗ δώσει μηδενική τιμή για τα υδροηλεκτρικά , τις λιγνιτικές μονάδες και ακολουθήσουν οι ΑΠΕ με μηδενική τιμή.
Η τελική τιμή θα διαμορφωθεί από την τιμή που θα δώσει μία μονάδα που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και την συγκεκριμένη στιγμή τιμολογεί προς 250 ευρώ ανά Mwh. Με την τελευταία τιμή των 250 ευρώ θα πληρωθούν οι μονάδες του λιγνίτη των υδροηλεκτρικών μονάδων και των ΑΠΕ.
Στην περίπτωση που οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρήσουν σε έλεγχο στη ΔΕΗ που έχει στην ιδιοκτησία της όπως είναι οι υδροηλεκτρικές μονάδες και οι λιγνιτικές η έρευνα θα αποδείξει το μικτό περιθώριο κέρδους παρουσιάζει σημαντική ημερήσια μεταβολή όπως και οι επιχειρήσεις ΑΠΕ που θα πρέπει να τις αιτιολογήσουν.
Στέλεχος της αγοράς θεωρεί ότι πρέπει πρώτα να δούμε τη διατύπωση της διάταξης για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις που θα έχει στους παραγωγούς ενέργειας. Πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί εμφανίζουν χαμηλά μικτά περιθώρια κέρδους και η τιμή διαμορφώνεται από το κόστος αγοράς φυσικού αερίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης