Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δημήτρης Ζακοντίνος: Οι φήμες ως μέσον διπλωματικών πιέσεων

Δημήτρης Ζακοντίνος: Οι φήμες ως μέσον διπλωματικών πιέσεων
Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα και πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη του Αμερικανού προεδρικού συμβούλου Jake Sullivan με τον κινέζο Yang Jiechi η κυβέρνηση Biden αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει στραφεί στην Κίνα ζητώντας στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να περιλαμβάνει, drones, πυραύλους εδάφους-αέρος, τεθωρακισμένα οχήματα και ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με εξοπλισμό για λήψη πληροφοριών

Διαβάζοντας δημοσιεύματα που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές της μέχρι πρότινος θεωρούμενης πλανητάρχουσας χώρας δημιουργείται προβληματισμός μήπως αυτά αποτελούν μέρος μιας διπλωματικής γλώσσας που υποκρύπτει σκοπιμότητες & άλλα νοήματα ή πρόκειται για τοποθετήσεις ατόμων που αγνοούν τα διαδραματισθέντα στην πρόσφατη ιστορία καθώς και τις δυνατότητες της κάθε χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα και πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη του Αμερικανού προεδρικού συμβούλου Jake Sullivan με τον κινέζο Yang Jiechi η κυβέρνηση Biden αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει στραφεί στην Κίνα ζητώντας στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να περιλαμβάνει, drones, πυραύλους εδάφους-αέρος, τεθωρακισμένα οχήματα και ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με εξοπλισμό για λήψη πληροφοριών.

Το υποτιθέμενο αίτημα υποβλήθηκε για να υποστηριχθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο ανατρέχοντας σε ιστορικά στοιχεία γνωρίζουμε ότι για πολλά χρόνια και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων, με κάποιο διάλυμα τη δεκαετία του 2000.

Ωστόσο οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Κίνα ξανάρχισαν το 2014.

Θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι:

α: αυτό να αποτελούσε επιλογή του Ρώσου Προέδρου κου Πούτιν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας αντιλαμβανόμενος την εχθρική πλέον διάθεση της Δύσης που ενδεχομένως να προσπαθούσε να ασκήσει επιρροή σε χώρες που ήταν στο πελατολόγιο της Ρωσίας να μη συνεχίσουν τη συνεργασία μαζί της.

β: ίσως από τη σκέψη ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη αγορά πριν η κινεζική βιομηχανία κάνει προόδους που θα περιόριζαν την εξάρτηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων από το εξωτερικό.

Με βάση αυτό το σκεπτικό τεκμαίρεται ότι δεν ήταν δυνατόν να έχει διελάθει της προσοχής του Κρεμλίνου η πρόοδος της Κινεζικής Βιομηχανίας στο στρατιωτικό πεδίο.

Ίσως το Ρωσικό ενδιαφέρον να βρίσκεται στην απόκτηση εξοπλισμού σε τομείς που η Κίνα να είναι μπροστά από τη Ρωσία όπως πχ: στα επιθετικά drones, ιδιαίτερα το Pterodactyl που παράγεται από θυγατρική της AVIC (aviation industry corporation of China) τα οποία να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τώρα ως προς την Αμερικάνικη διάδοση θα πρέπει να γίνει η παρατήρηση ότι ακόμη και αν η συμφωνία υπογραφεί σήμερα, αυτό το υλικό θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να παραδοθεί.

Επιπρόσθετα θα απαιτούσε και τον απαραίτητο χρόνο εκπαίδευσης του Ρωσικού προσωπικού προκειμένου να τον ενσωματώσει για να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες πολέμου.

Κατά συνέπεια θα μπορούμε να υποθέσουμε ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση που αποκάλυψε αυτή τη φήμη που διαψεύσθηκε και από την Κίνα και από τη Ρωσία δεν στοχεύει σε κάτι άλλο, όπως πχ: την υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, τότε οι αμερικάνικες υπηρεσίες θα την έχουν προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακροχρόνιος κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαληθευτεί. .

Δημήτρης Ζακοντίνος

Οικονομολόγος

MSc stragetic & defence analyst

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης