Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τέσσερις καταβολές και αναδρομικά σε συντάξεις μέσα σε Απρίλιο -Μάϊο

Τέσσερις καταβολές και αναδρομικά σε συντάξεις μέσα σε Απρίλιο -Μάϊο
Εκκαθάριση της ενσωμάτωσης των παλιών συνταξιούχων στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, της παράλληλης απασχόλησης και ενσωμάτωση των συντάξεων
Σχετικά Άρθρα

Τέσσερις πληρωμές σε συνταξιούχους καθώς και αναδρομικά ποσά σε 160.000 αναμένονται μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα από την εκκαθάριση -που επιτελούς ξεκίνησε – της ενσωμάτωσης των παλιών συνταξιούχων στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, της εκκαθάρισης της παράλληλης απασχόλησης και της ενσωμάτωσης των συντάξεων αυτών σε μία.
Η εκκαθάριση της παράλληλης απασχόλησης θα γίνεται σταδιακά και κατ αυτόν τον τρόπο θα πιστώνονται τα ποσά στους δικαιούχους, ενώ όσοι θα καταθέσουν από το ερχόμενο Μάιο αίτηση για σύνταξη και έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης –θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης

1 .Τα αναδρομικά ποσά αφορούν τους παλιούς συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία.

Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:
Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
και στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.
Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

2. Νωρίτερα από το Πάσχα σχεδιάζεται να καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους.

Συμφώνα με τους σχεδιασμούς από τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις θα καταβληθέν από τις 15 Απριλίου και ο κύκλος των καταβολών να ολοκληρωθεί την Μεγάλη Τρίτη.

3. Το έκτακτο δώρο Πάσχα να δοθεί τη Μεγάλη Τρίτη σε 1.744.962 χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με τη σχετική πίστωση να γίνεται απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν αυτή τη φορά 200 ευρώ και όχι 250 ευρώ που είχαν λάβει τα Χριστούγεννα, με τα ίδια όμως εισοδηματικά κριτήρια. Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι οικογένειες με δύο ανήλικα παιδιά που είναι δικαιουχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς θα λάβουν μιάμιση επιπλέον δόση τον Απρίλιο.

4. Τα αναδρομικά ποσά από την ενσωμάτωση 90.000 παλιών συντάξεων στα νέα κλιμάκια-για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης- του νόμου Βρούτση θα ξεκινήσουν εντός Απριλίου.
Στην κατηγορία αυτή περίπου το 23%, θα δικαιούνται τη λήψη αναδρομικών με την επιστροφή ποσών κατά μέσο όρο κοντά στα 200 ευρώ, για έως και 27 μήνες.
Για την πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία με τον ασφαλιστικό βίο τους και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ανατρέξουν σε χειρόγραφα αρχεία και ένσημα για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισής τους.
Στους δικαιούχους αναδρομικών συμπεριλαμβάνονται και κληρονόμοι συντάξεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξεως του 2%-3%, που αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε 10 με 12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε 5 ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης