Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σκηνικό τέλειας καταιγίδας στον επενδυτικό ορίζοντα!

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σκηνικό τέλειας καταιγίδας στον επενδυτικό ορίζοντα!

Η αναμέτρηση των πωλητών με την περιοχή στήριξης των 850 μονάδων του Γ.Δ. είναι σε πλήρη εξέλιξη και η παρούσα συγκυρία υψηλού βαθμού αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο δύσκολα θα αποτρέψει τη διάσπασή τους

Η ολιγόλεπτη ομιλία Πούτιν κατά το εορτασμό στην Κόκκινη Πλατεία συντήρησε τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για τις προσεχείς εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με την Ε.Ε. να επεξεργάζεται σχέδιο αντιμετώπισης του ενεργειακού σοκ με την εφαρμογή σειράς περιοριστικών μέτρων και με αναδίπλωση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αφού, μεταξύ άλλων, θα έπληττε σοβαρά και την ευρωπαϊκή ναυτιλία.
Την ίδια ώρα, η Federal προχωρεί αποφασιστικά στην αύξηση των επιτοκίων της και τη μείωση του ύψους 9 τρισ. δολαρίων ενεργητικού της στους επόμενους μήνες, με τη ΕΚΤ να πιθανολογείται ότι από τον Ιούλιο θα εναρμονιστεί προβαίνοντας και εκείνη με τη σειρά της σε επιτοκιακές αυξήσεις καθώς η ανάγκη για τιθάσευση του πληθωρισμού συνιστά πλέον άμεση προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα, το lockdown της Κίνας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση του φετινού της ΑΕΠ κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες εξαιτίας της συνέχισης των προβλημάτων στη εφοδιαστική αλυσίδα.
Με τα δεδομένα αυτά, αυξάνεται καθημερινά ο φόβος για νέα παγκόσμια ύφεση προκαλώντας τη συνεχή υποχώρηση των δεικτών στις διεθνείς αγορές.
Σκηνικό που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να διαβαστούν οι αναλύσεις παραδοσιακά απαισιόδοξων φωνών, όπως εκείνη του Νουριέλ Ρουμπινί που καταγράφει «δέκα λόγους που οδηγούν σε στασιμοπληθωρισμό διαρκείας».
Σενάριο που ίσως και να συμβεί αν οι μαύροι κύκνοι συνεχίζουν να κυριαρχούν στο διεθνές περιβάλλον, με την Ευρώπη να καλείται να δρομολογήσει με διαδικασίες fast track τις κινήσεις προς την Ομοσπονδιοποίησή της.
Η ελληνική οικονομία αναπόφευκτα επηρεάζεται από τις δυσμενείς εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος.
Με τις καταγραφόμενες εξελίξεις να είναι μικτές: το +10,2% του πληθωρισμού του Απριλίου προκαλεί ανησυχίες με την κυβέρνηση να δαπανά 6,7 δισ. ευρώ για να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτοξεύθηκε στο 1ο τρίμηνο στα 8,5 δισ. ευρώ (+78,7%) προϊδεάζοντας για φετινή επίδοση ρεκόρ.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έφτασαν το 3,6% με την εποχή του φτηνού χρήματος να κλείνει οριστικά τον κύκλο της.
Όμως, το +7,9% της βιομηχανικής παραγωγής δημιουργεί προϋποθέσεις για συντήρηση των υψηλών ρυθμών στις εξαγωγές, ενώ τα μηνύματα του τουρισμού είναι ελπιδοφόρα σε σχέση με τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Έτσι, η EBRD διατηρεί την αισιοδοξία της για τη φετινή επίδοση του ΑΕΠ εκτιμώντας ότι θα προσεγγίσει το +3%.
Ταυτόχρονα, το deal μεταξύ Motor Oil και Ελλάκτωρ αλλά και εκείνο μεταξύ ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cosmos Aluminium μεταφέρει το μήνυμα ότι η επιχειρηματική κοινότητα είναι σε υψηλό βαθμό εγρήγορσης.
Ωστόσο, οι συνθήκες στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιτρέπουν να αποτιμηθούν αναλόγως οι συνέργειες τέτοιων συμφωνιών καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ακολουθούν στρατηγικές μείωσης του μετοχικού κινδύνου στην παρούσα φάση.
Οι τράπεζες που αναμένεται να ευνοηθούν από τις επιτοκιακές αυξήσεις έχουν 10 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Η αναμέτρηση των πωλητών με την περιοχή στήριξης των 850 μονάδων του Γ.Δ. είναι σε πλήρη εξέλιξη και η παρούσα συγκυρία υψηλού βαθμού αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο δύσκολα θα αποτρέψει τη διάσπασή τους!

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->