Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαράντος Λέκκας (Οικονομολόγος): Πληθωρισμός και φοροδιαφυγή

Σαράντος Λέκκας (Οικονομολόγος): Πληθωρισμός και φοροδιαφυγή
Το 44% των αυξημένων εσόδων προήλθε από τον πληθωρισμό

Ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος από τον οποίο αντλείται η χρηματοδότηση κάθε παρέμβασης στην ουσία διαμορφώνεται από τα φορολογικά έσοδα.
Σε περιόδους δε αύξησης των τιμών, δηλαδή του πληθωρισμού, υπάρχει μια εσωτερική δυναμική ενίσχυσης των εσόδων η οποία γίνεται μεγαλύτερη όσο οι τιμές αυξάνονται .
Όσο το υποκείμενο της φορολογίας αποκτά για διάφορους λόγους μεγαλύτερη αξία τόσο τα έσοδα αυξάνονται και τόσο ο δημοσιονομικός χώρος ενισχύεται.
Για παράδειγμα κατά το δίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος 2022 τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν έναντι στόχου που είχε τεθεί στην βάση της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 2022 κατά 496 εκατ. € , τα έσοδα του ΕΦΚ κατά 67 εκατ.€ , όταν τα έσοδα της κατηγορίας φόροι αυξήθηκαν κατά 1.283 εκατ. € .
Άρα το 44% των αυξημένων εσόδων προήλθε από τον πληθωρισμό μιας και η αποκατάσταση της ζήτησης στα προ covid επίπεδα δεν έχει ακόμη επέλθει.
Στην ουσία αυτά τα επιπλέον έσοδα ωθούν και διαμορφώνουν όρους επεμβάσεων προς την κατεύθυνση στήριξης διαφόρων κοινωνικών ομάδων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Η ενδεδειγμένη λύση

Είναι όμως η ενδεδειγμένη λύση ή θα μπορούσε να υπάρξει μείωση των φόρων οπότε και η επέμβαση να ήταν στην πηγή και σε πρώτο χρόνο;
Πάντα η φορολογία έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα αρκεί να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και να διαμορφώνει όρους αλληλεγγύης και συνοχής.
Ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας προς άτομα με ειδικά προβλήματα, προς χαμηλοσυνταξιούχους, προς ανέργους, προς πληγέντες από θεομηνίες επιβάλλεται και πρέπει να είναι άμεσος και λειτουργικός.
Εκεί που υπάρχουν ενστάσεις είναι στο πως διαμορφώνεται η περίμετρος σε αυτό που ονομάζουμε ευάλωτα νοικοκυριά .
Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι πως η Ελληνική Δημοκρατία αποδέχεται μέσω των οργάνων της, που είναι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες οφθαλμοφανή περιστατικά απόκρυψης και διαστρέβλωσης οικονομικών καταστάσεων;
Πως τα εντεταλμένα όργανα, οι εφοριακοί αποδέχονται φορολογικές δηλώσεις που ούτε η λέξη κοροϊδία δεν μπορεί να τις περιγράψει;
Είναι δυνατόν νοικοκυριά με σπίτια , αυτοκίνητα, παιδιά που να σπουδάζουν στην επαρχία να δηλώνουν εισοδήματα των 5-7 χιλ. € ή ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ακόμη λιγότερα;
Η απόκρυψη έχει γίνει επιστήμη , όπως και η αποδοχή χωρίς έλεγχο έχει γίνει μέρος μιας πραγματικότητας που δεν ταιριάζει σε μια ευνομούμενη χώρα.

Συνεπείς φορολογούμενοι

Όλοι θα έχουν ακούσει ότι το εξαγγελθέν πρόγραμμα για τις ενεργειακές αυξήσεις θα καλύψει το 60% περίπου των απωλειών διότι αυτό μπορούν οι δημοσιονομικές αντοχές.
Όμως θα μπορούσε έως και το 100% εάν οι απώλειες φορολογητέας ύλης ήταν μικρότερες.
Και όχι μόνο η στήριξη μέσω επιδομάτων θα μπορούσε να είναι ουσιαστικότερη αλλά και η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να είναι ευκολότερη .
Η ανάγκη για το ύψος των συντελεστών σε αυτά τα επίπεδα ή ακόμη χειρότερα σε υψηλοτέρα εάν για κάποιο λόγο οι συγκυρίες το επιβάλλουν οφείλεται στην αποδοχή της κοροϊδίας, η οποία δημιουργεί κίνητρο και στα υποκείμενα της φορολογίας, τους συνεπείς φορολογούμενους, να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά.
Εν κατακλείδι κοινωνικές και επιδοματικές παρεμβάσεις δεν γίνονται ούτε με δανεισμό, ούτε περιμένοντας τον πληθωρισμό, αλλά όταν έχουμε επιβάλει κράτος δικαίου και συνοχής με αντικειμενικό τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή στα φορολογικά βάρη όλων και ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Σαράντος Λέκκας
Οικονομολόγος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης