Η αναπαραγωγή του καταστροφικού μοντέλου του παρελθόντος
Τη δεκαετία του ’80 με τους κοινοτικούς πόρους – θυμάστε τα ΜΟΠ και όχι μόνον;- αντί να κατευθυνθούν σε έργα υποδομής, στην πράξη μετατράπηκαν σε προσωπικό εισόδημα, «χρηματοδοτήθηκαν» τα μπουζούκια στην επαρχία , οι αγορές ακριβών αυτοκινήτων στον… κάμπο και γέμισε η Ελλάδα με σκελετούς από ημιτελή έργα…
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατηγορίες ανέργων μπήκαν σε επιδοτούμενα προγράμματα για να μάθουν πώς να … κουρεύουν πρόβατα…
Τη δεκαετία του ’90 η εικόνα δεν άλλαξε και πολύ.
Και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν οι αθρόες προσλήψεις σε δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς και ταυτόχρονα τα ημιτελή έργα και οι σκελετοί αυξάνονταν…
Στις αρχές της δεκαετίας μάλιστα με την κατάρρευση των εσόδων του δημοσίου- καθώς η φοροδιαφυγή κυριαρχούσε- απαιτήθηκαν έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα , όπως το… πενηντάρικο (δραχμές) στα καύσιμα που φυσικά έγινε… μόνιμο!..
Ο στόχος της ένταξης στην ΟΝΕ υποχρέωσε σε συμμάζεμα. Αλλά παράλληλα πρακτικές του παρελθόντος συνεχίστηκαν… αλλά … εκσυγχρονίστηκαν:
Γέμισε το δημόσιο με υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, τα περιβόητα Stage. Υπολογίζονταν σε πάνω από 200.000!
Και οι πολιτικάντηδες υπόσχονταν μονιμοποίηση στο δημόσιο, αρκεί να τους ψήφιζαν… ενώ όλοι ήξεραν πολύ καλά ότι τα Stage είναι χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ για… μαθητεία και η μονιμοποίηση απαγορεύεται ρητά… Δυστυχώς το χούι βγαίνει τελευταίο…
Όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική οικονομία προφανώς άλλαξε σε πολλά.
Ωστόσο η… ραχοκοκαλιά της -οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (στην πραγματικότητα οι μικρές επιχειρήσεις) όπως αρέσκονταν να δηλώνουν οι πολιτικοί ένθεν κακείθεν συνέχισε να κυριαρχεί.
Κίνητρα, επιδοτήσεις, δωρεάν επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και πολλά άλλα μέτρα εφαρμόστηκαν για να στηριχθεί η ραχοκοκαλιά… δηλαδή για να εξασφαλίσει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα τα ψηφαλάκια…
Και τώρα θα πει κανείς, μετά τα μνημόνια και την πανδημία τι γίνεται;
Επί… πανδημίας μοιράστηκαν χρήματα… πλουσιοπάροχα οριζοντίως… μεγάλο μέρος των οποίων δεν θα επιστραφούν…
Στηρίχθηκαν «επιχειρήσεις» που έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει πριν την πανδημία και ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της…
Σίγουρα στηρίχθηκε η απασχόληση με τις επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μέρους του μισθού των εργαζομένων, μπορεί να στέναζε η εστίαση, αλλά… σαν μανιτάρια πολλαπλασιάζονταν τα καταστήματα «Καφέ».
Και μεγάλο μέρος τους λειτουργούσε και λειτουργεί μόνο και μόνο γιατί το κράτος επιδοτεί τις δαπάνες μισθοδοσίας και τα ενοίκια…
Και σήμερα όμως το πολιτικό προσωπικό κινείται στις ίδιες ράγες.
Μπορεί να γίνονται πράγματι σοβαρές κινήσεις για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, αλλά δεν ξεχνάμε την εκλογική μας πελατεία… «ή θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν» είπε ένας υπουργός μιλώντας για τα ισχυρά κίνητρα που θεσπίζονται για τους μικρούς και μικρομεσαίους.
Το ερώτημα είναι: Εάν δυο… μικροί… συγχωνευτούν θα.. γίνουν ανταγωνιστικοί;
Προφανώς όχι, στην πλειονότητα τους…
Συντηρούμε ένα αντιπαραγωγικό μη ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, αναπαράγουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος. Υπάρχει κανείς να τολμήσει;
Αν.Π.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών