Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Το Χρηματιστήριο… προσπέρασε τις παρακολουθήσεις!

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Το Χρηματιστήριο… προσπέρασε τις παρακολουθήσεις!
Η ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών επιβεβαίωσε ότι η εξυγίανσή τους έχει σε μεγάλο βαθμό συντελεστεί και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι υψηλή

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ιδιαίτερα εκείνη που αφορούσε αρχηγό πολιτικού κόμματος, προκάλεσαν αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές αναζωπυρώθηκε.
Σύντομα ωστόσο, το Πρωθυπουργικό διάγγελμα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο και ανήγγειλε τις σαρωτικές αλλαγές που θα συντελεστούν, αποδεχόμενος ταυτόχρονα τη σχετική ευθύνη για τα λάθη που έγιναν.
Έτσι, επί του παρόντος τουλάχιστον, ο διαταρακτικός αυτός παράγων διέκοψε την επιβαρυντική του λειτουργία στο συναλλακτικά απαξιωμένο σκηνικό του Αυγούστου, ενώ την ίδια ώρα η δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν απειλεί να προκαλέσει επιδείνωση της γεωπολιτικής αστάθειας στην Α. Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών επιβεβαίωσε ότι η εξυγίανσή τους έχει σε μεγάλο βαθμό συντελεστεί και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι υψηλή.
Θα απαιτηθεί ωστόσο να επιβεβαιωθούν οι θετικές αυτές επιδόσεις και στα μεγέθη του 2ου εξαμήνου ώστε η ψήφος εμπιστοσύνης που ήδη εκδηλώθηκε με τις αυξημένες τοποθετήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων να κλιμακωθεί.
Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο ωστόσο που καταγράφεται αφορά την πιστωτική επέκταση που τον Ιούνιο κυμάνθηκε από 900 εκατ. ευρώ στη Eurobank μέχρι 1,7 δισ. ευρώ στην Alpha Bank επιβεβαιώνοντας ότι « οι συστημικές τράπεζες κάνουν πάλι τη δουλειά τους σαν τράπεζες», επιτρέποντας την καταγραφή αξιοσημείωτων επιδόσεων οργανικής κερδοφορίας καθώς πιστωτικοί τόκοι και προμήθειες είναι πλέον ευμεγέθεις.
Σαν αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε πάλι τις 850 μονάδες με τις 866 και τις 876 μονάδες να αποτελούν τα εγγύτερα όρια αντίστασης στην πορεία δρομολόγησης του αισιόδοξου σεναρίου που θα οδηγήσει στο μηδενισμό των φετινών απωλειών με το Γ.Δ. να προσεγγίζει τις 900 μονάδες.
Με τις αναδιατάξεις των δεικτών του MSCI της 11ης Αυγούστου να μην αφορούν τις ελληνικές μετοχές αλλά να είναι πιθανό να ευεργετήσουν τις εισροές στο rebalancing που θα ακολουθήσει λόγω ενδεχομένως αυξημένου ειδικού βάρους της Ελλάδος στους δείκτες. Την ίδια ώρα, τα deals που ανακοινώνονται είναι αξιοπρόσεκτα (εξαγορά της McArthurGlen από τη Lamda, μεταβίβαση του Sheraton της Ρόδου από τη Λάμψα, συνωστισμός υποψηφιοτήτων για τα 2.000 ακίνητα της Πειραιώς και τα 72 ξενοδοχεία της Intrum και 3 δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας), ενώ αναμένεται και η μεταβίβαση ποσοστού της Τενέργα.
Έτσι, η Wood καταγράφει την αισιόδοξη εκτίμησή της για την επίδοση του φετινού ΑΕΠ που με τη βοήθεια ταξιδιωτικών εισπράξεων 20 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το +6%, ενώ παράλληλα ελπιδοφόρο μήνυμα μετέφερε η μικρή έστω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού του Ιουλίου (στο 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο).
Την ίδια ώρα, η Ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη με την τιμή ωστόσο του πετρελαίου να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια λόγω της εκτίμησης ότι η διεθνής οικονομία δύσκολα θα αποφύγει την είσοδό της σε ύφεση, αν και τα αυξημένα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο (+528 χιλ. από αναμενόμενες +250 χιλ. θέσεις) συνηγορούν για το αντίθετο, όπως και η ψήφιση του πακέτου $1 τρις. από τη Γερουσία για κοινωνικές δράσεις και για το κλίμα.
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ (στο +9,1% τον Ιούνιο) θα σηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της Federal κατά το Σεπτέμβριο, με τις αγορές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη να τηρούν στάση αναμονής χωρίς να επηρεάζονται από την ένταση που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στην Ταιβάν.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης