Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα λάθη της κυβέρνησης στην ενέργεια

Τα λάθη της κυβέρνησης στην ενέργεια
Η κυβέρνηση μοιράζει δημόσιο χρήμα με τα δικά της κριτήρια και όχι με ορθολογικά κριτήρια και με σεβασμό στους δημόσιους πόρους

Τρομάζει η φράση που χρησιμοποιεί κατά καιρούς ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας όταν εμφανίζεται σε ενημερωτικές εκπομπές να λέει περιχαρής ότι «είμαστε θωρακισμένοι έναντι της ενεργειακής κρίσης».
Θυμίζει εποχές διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 2007 – 2009 όταν οικονομία ήταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανέβει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να μοιράσει ένα ακόμη πακέτο κατά της ακρίβειας με πρόσχημα την κρίση ενώ ο μοναδικός σκοπός είναι να τιθασεύσει το εκλογικό σώμα που πολύ σύντομα θα κληθεί να επιλέξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ποια θα ήταν η πολιτική της κυβέρνησης αν η ενεργειακή κρίση ήταν στην αρχή της θητείας της;

Τα λάθη της κυβέρνησης!

Εν τάχει αφού μοίρασε 40 δις ευρώ στην πανδημία η οποία ακόμη μας ταλαιπωρεί προέκυψε το κύμα της ακρίβειας στα τρόφιμα και οι εξωπραγματικές τιμές στην ενέργεια.
Τα λάθη σε επίπεδο κυβερνητικής διαχείρισης στον τομέα της ενέργειας δεν έχουν προηγούμενο τα οποία φέρουν στο επίκεντρο την οικονομία.
Μοίρασε 8,3 δισ ευρώ με εργαλείο της επιστρεπτέα προκαταβολή με μοναδικό κριτήριο το τζίρο ενώ δεν έβαλε ως κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Χιλιάδες επιχειρήσεις παρουσίασαν υψηλότερη κερδοφορία το 2020 σε σχέση με το 2019 παρότι είχαν πτώση του τζίρου.
Η κυβέρνηση μοιράζει δημόσιο χρήμα με τα δικά της κριτήρια και όχι με ορθολογικά κριτήρια και με σεβασμό στους δημόσιους πόρους.

Το στρατηγικό λάθος με τη ΔΕΗ

Το Νοέμβριο του 2021 ενόψει της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση αποφασίζει να μειώσει το ποσοστό στη ΔΕΗ από το 54% στο 34% καταργώντας στην ουσία τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας ενώ θα έπρεπε να τον ενισχύσει, έκανε ακριβώς το αντίθετο.
Παραβλέπουμε το γεγονός της απολιγνιτοποίησης (αναγνωρίζουμε ότι η ΕΥΠ είναι μια παραδοσιακή υπηρεσία παρακολουθήσεων και δεν γνωρίζει τον τομέα της ενέργειας).
Όταν όμως δεν θα έχει ρεύμα θα κατανοήσει ότι η ενέργεια είναι ένας ακόμη κρίσιμος πυλώνας για την ύπαρξη του κράτους εκτός από την Εθνική Άμυνα.

Οι μηνιαίες επιδοτήσεις των δισ ευρώ

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μηνιαία επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος για την ελάφρυνση των νοικοκυριών δίνοντας τον Αύγουστο 1,13δισ ευρώ και τον Σεπτέμβριο 1,9δισ ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός συνεισφέρει πάνω από 600 εκατ. ευρώ το μήνα. Μέχρι τις εθνικές εκλογές θα έχει βάλει 6 δισ. ευρώ.( Η επόμενη κυβέρνηση τι θα κάνει; )

Επιβραβεύει την κατανάλωση ενεργείας!

Οι συντελεστές της κυβερνητικής πολιτικής αντί να προτάξουν την επιβράβευση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έκαναν ακριβώς το αντίθετο.
Τους περίσσεψαν 280 εκατ. ευρώ και το μοίρασαν στην υπερκατανάλωση ενέργειας διότι τα… 600 σε αυτούς πήγαν ενώ δεν σκέφτηκαν ότι αυτός που είχε να δώσει 2000 ευρώ στο εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος ότι τα…φέρνει βόλτα.
Το νοικοκυριό που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ τα βολεύει. Το νοικοκυριό με εισόδημα 12000 ευρώ το χρόνο μείωσε την κατανάλωση διότι δεν είχε χρήματα να το πληρώσει το ρεύμα!
Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει χέρι στο κρατικό προϋπολογισμό διότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η απλόχερη οικονομική βοήθεια προς τα νοικοκυριών.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει τι περιθώρια θα έχει για να συνεχίσει την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος;
Τι θα συμβεί αν η τιμή του φυσικού αερίου ανέβει πάνω από τα 500 και 600ευρώ και700 ευρώ ανά MWh. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης;
Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι με τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος η τιμή της KWh έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα πριν την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης. Είναι άγνωστο και ανεξήγητο προς εμάς όταν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από το πρωί μέχρι το βράδυ προβάλουν ως πρόβλημα την ενέργεια όταν η χρέωση ανά KWh για νοικοκυριά έχει πέσει στα 0,052 λεπτά από 0,30 έως 0,40ευρώ ανά KWh που πλήρωναν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάρη στον κρατικό προϋπολογισμό το έλυσε το θέμα. Η επόμενη κυβέρνηση ας… κόψει το λαιμό της θα λέει με βεβαιότητα η σημερινή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης