Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κινητικότητα και προβληματισμοί για την επανεκκίνηση του χειμερινού τουρισμού, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2022

Κινητικότητα και προβληματισμοί για την επανεκκίνηση του χειμερινού τουρισμού, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2022

Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης σε συνάντηση που οργανώνουν ξενοδόχοι του ορεινού – ημιορεινού όγκου, στα Τρίκαλα Κορινθίας 

Στα τέλη Οκτωβρίου και συγκεκριμένα το τριήμερο της αργίας της 28ης Οκτωβρίου (τετραήμερο για τη Θεσσαλονίκη λόγω του εορτασμού του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου στις 26 του μηνός) ετοιμάζεται να βγει από την «χειμερία νάρκη του... καλοκαιριού», ο χειμερινός τουρισμός ή αλλιώς, ο τουρισμός σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ορεινό και ημιορεινό όγκο υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημία μέσα στην πανδημία από εξάρσεις και μεταλλάξεις του κορωνοϊού, μέχρι και lockdown.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές όλο το χρόνο σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά μετρούν ουσιαστικά αντίστροφα τις μέρες για να παραλάβουν την σκυτάλη από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». Με τη μόνη διαφορά φέτος, το αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού που κανείς δεν μπορεί να προϋπολογίσει με ακρίβεια αλλά και με τον προβληματισμό τους να εντείνεται ακόμα περισσότερο για την πορεία που θα καταγράψουν τα έσοδά τους τον προσεχή χειμώνα, διότι η οικονομική κρίση πιέζει ασφυκτικά την τσέπη του εν δυνάμει πελάτη τους, δηλαδή του Έλληνα.

Καλλίας: «Ο εσωτερικός τουρίστας στην πραγματικότητα, πονάει»

Η μεγάλη επιτυχία της θερινής τουριστικής περιόδου που κατάφερε τουλάχιστον να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 στους περισσότερους προορισμούς και αλλού να τα ξεπεράσει, μοιάζει επί του παρόντος να απέχει από το τουριστικό περιβάλλον του χειμώνα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς.
«Ο εσωτερικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 99% της κίνησης στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της χώρας.
Σήμερα, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις ο εσωτερικός τουρίστας, στην πραγματικότητα «πονάει», το βλέπαμε και τις προηγούμενες χρονιές αυτό μέσα στην οικονομική κρίση.
Οποιαδήποτε επιχείρηση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, πρέπει να στοχεύσει και την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να πετύχουμε ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, για να ξεφύγουμε κι εμείς από το «μοντέλο» των 15ημερών Χριστουγέννων», δηλώνει στο BN o πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.
Αρκετά χαμηλά τα μεγέθη του χειμερινού τουρισμού

Όπως λέει, την ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρηθεί στα Τρίκαλα Κορινθίας η πρώτη εκτίμηση για την πορεία του χειμερινού τουρισμού, σε συνάντηση που θα έχουν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων του ορεινού και ημιορεινού όγκου, ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα και τις προοπτικές της σεζόν 2022 – 2023. Για την ώρα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα για το τριήμερο της αργίας της 28ης Οκτωβρίου 2022 (πέφτει Παρασκευή), ενώ προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας εκτιμούν να... κλέψουν ακόμα μια μέρα από την τετραήμερη αργία της Θεσσαλονίκης.
Τα μεγέθη του χειμερινού τουρισμού ωστόσο, διατηρούνται αρκετά χαμηλά σε σχέση με τα αντίστοιχα της θερινής τουριστικής περιόδου και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουν να κινούνται σε «ρηχά νερά» όπου περίπου 1500 επιχειρήσεις θα προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της τελευταίας τριετίας.
«Χρειαζόμαστε τον Ευρωπαίο τουρίστα και τον χειμώνα.
Πρέπει να προβάλλουμε τον χειμερινό τουρισμό στοχευμένα στις αγορές του εξωτερικού δώδεκα μήνες το χρόνο και από Ιανουάριο να εντείνουμε τους ρυθμούς μας» υποστηρίζει ο κ. Καλλίας, ο οποίος δίνει έμφαση στην τουριστική προβολή των χειμερινών προορισμών. με πλάνο τουλάχιστον πενταετίας.

Πρόταση για να «σπάσει» σε τριήμερα ο κοινωνικός τουρισμός

Μια από τις προτάσεις των ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του χειμερινού τουρισμού είναι να σπάσουν σε τριήμερα τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (αντί να είναι επτά ημερών), ώστε να είναι πιο εύκολο να λείψουν από τις δουλειές τους εργαζόμενοι μέσα στο χειμώνα, αλλά και οικογένειες να μπορούν πιο ευέλικτα να αποδράσουν εκτός πόλεων μαζί με τα παιδιά τους που πηγαίνουν στο σχολείο. «Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για να αυξήσουμε τη ζήτηση μέσα στον χειμώνα, ώστε να έχουμε και εμείς συνεχόμενη παρουσία σε αυτά, εφόσον απευθυνόμαστε κυρίως στον Έλληνα τουρίστα», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας.

Έμφαση σε εναλλακτικές μορφές και σχολικό τουρισμό

Περιοχές, όπως η Πιερία, που διαθέτουν τις προοπτικές για να έχουν τουρισμό όλο το χρόνο και να συνδέουν αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, θεωρούν ότι η επιμήκυνση ή καλύτερα η ενοποίηση των δύο τουριστικών περιόδων θα μπορούσε να επιτευχθεί ομαλά και συνδυαστικά, ενσωματώνοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αμβλύνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή με κάποιας μορφής κρατική στήριξη.
Έχουν προτείνει δε, να αξιοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τους χειμερινούς προορισμούς της «άλλης Ελλάδας» για εκπαιδευτικούς σκοπούς και να έρθουν σε επαφή με τις ειδικές μορφές τουρισμού, τα οινοποιεία, τα μονοπάτια, τις πίστες του σκι και τις γαστρονομικές υποδομές της ηπειρωτικής χώρας.

Νένα Ουζουνίδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης