Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Prigozhin (Wagner): Ήρωας, αγανακτισμένος ή πουλημένος; - Υλοποιεί σχέδιο, ή τα «παίζει όλα για όλα»; - 4 σενάρια

Prigozhin (Wagner): Ήρωας, αγανακτισμένος ή πουλημένος; - Υλοποιεί σχέδιο, ή τα «παίζει όλα για όλα»; - 4 σενάρια
Τέσσερα σενάρια για την κίνηση Prigozhin κατά του Putin
Η είδηση της «ανταρσίας των Wagner» έπεσε σαν αστροπελέκι σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία λίγο πριν συντριβεί εντελώς η ουκρανική αντεπίθεση.
Με βάση μόνο τις τελευταίες εξελίξεις η Ουκρανία καταγράφει την μία ήττα μετά την άλλη, μετρά απώλειες, σε νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες, που ξεπερνούν τους 13.000, το πραξικόπημα δείχνει σαν... αυτογκόλ στη Ρωσία, ή ακόμη χειρότερα σαν να πυροβολεί τα πόδια της.

Γιατί είναι κακή η στιγμή της ανταρσίας

Η αποτυχία της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) αναγνωρίζεται ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πολιτικός, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Fl. Filippo.
Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε.
Ακόμη και ο αμερικανικός Τύπος γράφει πολλά για αυτό!
Τι νόημα έχει να προσποιούνται ότι συνεχίζεται;
Ποιος είναι ο στόχος;
Να μας χρεοκοπήσουν μέχρι το τελευταίο ευρώ και να στείλουν τους Ουκρανούς στη σφαγή ανέφερε εξοργισμένος ο ο Γάλλος πολιτικός, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Fl. Filippo
Κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν επειγόντως οι διαπραγματεύσεις.

Ο Zelensky προσπάθησε να ευχαριστήσει τους «εντολείς» του ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, αλλά η απόφαση για την έναρξη μιας αντεπίθεσης των AFU ελήφθη αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια και εκτιμήσεις, τόνισε ο απόστρατος αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Sc. Ritter και απέτυχε να εφαρμόσει το στρατιωτικό σενάριο που είχαν σχεδιάσει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τώρα, θα πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του και την αποτυχία της αντεπίθεσης, δήλωσε.

Η Bild επικαλείται Ουκρανούς στρατιώτες που εστιάζουν στην αεράμυνα και δεν έχουν αντανακλαστικά επίθεσης ούτε... όπλα, αφού σύμφωνα με προηγούμενες παραδοχές ακόμη και δυτικών (γερμανικών μέσων) τα όπλα των Ουκρανών προήλθαν από σκονισμένες αποθήκες και θέλαν συντήρηση στο 30% τους τουλάχιστον, οι Ουκρανοί χρειάζονταν μεγαλύτερους χρόνους εκπαίδευσης για να χρησιμοποιήσουν τα νεότερα, χρόνος δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα η ρωσική υπεροπλία να φανεί στο πεδίο της μάχης. Και όπως σημειώνει η Bild, η έλλειψη εξοπλισμού δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η ουκρανική αντεπίθεση δεν προχωρά...
Για τις εξελίξεις στο μέτωπο δείτε εδώ:

Γιατί ήρθε τώρα η κίνηση Prigozhin; - Τα 4 σενάρια

1. Ο Prigozhin είναι «ήρωας» και «αγανακτισμένος»

Ο ηγέτης των Wagner πολέμησε μαζί με τους μαχητές του έφερε σημαντικά αποτελέσματα, κατέλαβε το Bakhmut και περιοχές του Donbass γεγονός που του δίνει έναν αέρα «ήρωα» στο εσωτερικό της χώρας. 
Ωστόσο, οι νίκες δεν ήρθαν χωρίς κόστος και αγανάκτηση:
α. για τις ενισχύσεις που ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας και τον Sergei Shoigu, η κόντρα του με τον οποίο είναι παλαιά και ενδυναμώθηκε στην διάρκεια του πολέμου, μη βρίσκοντας ανταπόκριση.
β. από την... «προφύλαξη» των ολιγαρχικών γόνων από την στρατολόγηση και την επιδεικτική συμπεριφορά τους, ενώ τα παιδιά του λαού στρατολογούνται υποχρεωτικά και σκοτώνονται.
Τα αποτελέσματα στο πεδίο του πολέμου,
α. ενδυνάμωσαν τον κύρος και την θέση του Prigozhin,
β. η δύναμή του προκάλεσε φόβο την ηγεσία του υπουργείου και με δεδομένη την άρνησή του να υπαχθεί και στρατολογήσει τις δυνάμεις του υπό τις εντολές του υπουργείου και ενός υπουργού που δεν εκτιμά... δικαιολογείται το χτύπημα στα μετόπισθεν της ομάδας στην Ουκρανία οπότε η κίνησή του είναι άμυνα, θεωρώντας πως η ρωσική ηγεσία θέλει να τον «ξεφορτωθεί» για να υποτάξει ή και διαλύσει τις δυνάμεις της ομάδας τώρα που διαγράφεται η νίκη στο ουκρανικό μέτωπο.

2. Ο Prigozhin «πούλησε το τομάρι» του

Φαίνεται πως το τέλος του πολέμου πλησιάζει, με νίκη της Ρωσίας
, άρα θα πρέπει οι δύο εμπόλεμοι ηγέτες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τους όρους θα τους έθετε ο Vladimir Putin.
Αυτό δεν αρέσει ούτε στην Ουκρανία, ούτε βέβαια και στις ΗΠΑ που θέλουν να δουν την Ρωσία γονυπετή.
Από την στιγμή που δεν μπορούν να νικήσουν τον Ρώσο ηγέτη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, τι πιο «επικερδές» να τον χτυπήσουν «εκ των έσω», και σε αυτή την περίπτωση ο Prigozhin ήταν το «καλύτερο όπλο».
Έχει δικό του στρατό, απολαμβάνει σεβασμού γιατί ο στρατός του κέρδισε στο Donbass, και το κυριότερο... είναι δυσαρεστημένος και «αγανακτισμένος» με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της χώρας του, Sergei Shoigu, μια δυσαρέσκεια που τελευταία φορά την εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Telega και εξέθετει την επιδειξιομανία του Shoigu ενώ ο ίδιος και οι στρατιώτες του σκοτώνονται, ενώ επεκτείνεται και στον ίδιο τον Putin, γιατί δεν τον αλλάζει.
Αποσπά η προσοχή της ρωσικής ηγεσίας από τον πόλεμο, πλήττει τα ανώτερα κλιμάκια του πολέμου λόγω των υπερασπιστών Shoigu - Prigozhin, των σχεδιαστών του πολέμου και των εκτελεστών, διχάζει σε ένα βαθμό το στράτευμα, σε υπερασπιστές και πολέμιους των Wagner και κερδίζει πολύτιμο χρόνο, όσο κρατήσει η αναταραχή στη Ρωσία προς όφελος της Ουκρανίας.
Παράλληλα και ίσως σημαντικότερο, «χτυπά» το προφίλ του Ρώσου προέδρου ως ισχυρού ηγέτη και τον εμφανίζει τον έλεγχο που ασκεί στο εσωτερικό του «τρωτό» στα μάτια του κόσμου, άρα εύκολο να «πέσει».
Από πλευράς του Prigozhin αν ισχύει το σενάριο έχει αναλάβει ένα τρομερό ρίσκο: αν έχει «πουλήσει το τομάρι» του στη Δύση, θα είναι πολύ δύσκολο να... απολαύσει το αντάλλαγμα, όταν όλα θα έχουν τελειώσει και η κίνησή του αποτύχει.
Αν ωστόσο, επιτύχει και ρίξει τον Putin δεν είναι σίγουρο ότι τα ανταλλάγματα για την νίκη του θα έρθουν χωρίς κόστος, προσωπικό και εθνικό.

3. Το πραξικόπημα είχε οικονομικά και άλλα... γραφειοκρατικά κίνητρα και αιτήματα.
Σε αυτή την περίπτωση, ίσως και να έχει επιτύχει, δεδομένου ότι εντοπίστηκαν το Σάββατο 24/6, 4 δισεκ. ρούβλια (47 εκατ. δολάρια) έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στην Αγία Πετρούπολη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (τυχαίο;), παρότι ο Prigozhin έσπευσε να εξηγήσει ότι είναι μια συνήθης κάλυψη της μισθοδοσίας και άλλα έξοδα των μαχητών της εταιρίας των μισθοφόρων...
Το σενάριο αυτό είναι... ασθενές δεδομένου του ρίσκου ενός πραξικοπήματος, εκτός αν θέλει να επιτύχει στόχους που χρονίζουν (εξοπλισμό, ενίσχυση), ή...

4. ...Το πραξικόπημα είναι ενορχηστρωμένο από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Putin και εκτελεσμένο από το «πιστό σκυλί» του τον Prigozhin.
Πρόκειται για σενάριο που ευσταθεί, δεδομένου ότι θα δώσει την ευκαιρία στον Putin:
α. να πατάξει αντιπάλους και αντιδρώντες στην εισβολή, ώστε να πάψουν οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου.
β. να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του, ξεκαθαρίζοντας και το τοπίο στο στράτευμα και, επίσης πολύ σημαντικό,
γ. να ενδυναμώσει την «λαβή» της εξουσίας του επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο και ακραίο έλεγχο, καταπνίγοντας κάθε ψίγμα λαϊκής αντίδρασης κατά του ιδίου και των ολιγαρχών που τον στηρίζουν και λιμαίνονται τον πλούτο της χώρας, με τον Prigozhin να ξεπληρώνει με την τελευταία μάλλον πράξη, το χρέος της ανόδου του από πωλητής hot dog το 1990 σε ηγέτη στρατού το 2023.
Τότε και τα χρήματα θα είχαν κάποιο νόημα και το ρίσκο του Prigozhin.
Το έχουμε δει άλλωστε να συμβαίνει και το 2016 στην Τουρκία το πόσο εύκολα πάταξε ο Recep Tayyip Erdogan τις φωνές των αντιφρονούντων με τις μαζικές συλλήψεις που εξαπέλυσε, εδραιώνοντας την κυριαρχία του.
Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες όχι μόνο για την έκβαση της κατάστασης, γιατί η Ρωσία όσο κι αν αντέχει, δύο μέτωπα δύσκολα αντιμετωπίζονται, αλλά και για να φανεί τι ισχύει...
A.K.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης