Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Schroders: Τέσσερις βασικοί παράγοντες για αποτελεσματικές επενδύσεις

Schroders: Τέσσερις βασικοί παράγοντες για αποτελεσματικές επενδύσεις
Ουσιαστικής σημασίας θεωρείται η αναγνώριση των εταιρειών που έχουν δυνατότητες εξέλιξης
Οι ελκυστικές αποδόσεις στην αγορά ομολόγων αποτελούν προτεραιότητα για τους επενδυτές, που επιθυμούν ένα βιώσιμο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο.
Η Saida Eggerstedt, Επικεφαλής Βιώσιμης Πίστης της Schroders καταγράφει τις τέσσερις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές βιώσιμων επενδύσεων, ώστε να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

1. Σημαντική η ανάλυση πριν την κίνηση

Στις βιώσιμες επενδύσεις, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που αναλύονται τα δεδομένα πριν την οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση. Για παράδειγμα, ενώ στον ξενοδοχειακό κλάδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για νερό και ηλεκτρική ενέργεια, την ίδια στιγμή είναι αναγκαία η υιοθέτηση αξιόπιστων περιβαλλοντικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο πρέπει να σταματήσουν να επενδύουν σε περιβαλλοντικά αγαθά, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν τις σύνθετες προκλήσεις και την ανάγκη για ισορροπημένες λύσεις.

2. Η εξέλιξη είναι το παν

Ουσιαστικής σημασίας θεωρείται η αναγνώριση των εταιρειών που έχουν δυνατότητες εξέλιξης. Η έγκαιρη επένδυση σε μια εταιρεία που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να προσφέρει διαφοροποίηση και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για μεγιστοποίηση του κέρδους. Παράλληλα, οι βελτιώσεις στον τρόπο διοίκησης των εταιρειών αποτελούν βασικό δείκτη οικονομικής υπεραξίας και βιωσιμότητας. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έξυπνα όσον αφορά στην ιεράρχηση των φυσικών πόρων και τη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, τείνουν να έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και λιγότερες «αναταράξεις» στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

3. Ισορροπία μεταξύ κερδών και προστασίας του περιβάλλοντος

Η διαδικασία της ενεργούς δέσμευσης απαιτεί από τους επενδυτές να γνωρίζουν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας και να κατανοούν το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί. Οι οικονομικές και βιώσιμες εκτιμήσεις είναι αλληλένδετες και για αυτό οι επενδυτές οφείλουν να εφαρμόζουν win-win λύσεις, τόσο για την κερδοφορία της επιχείρησής τους όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

4. Οι σύγχρονες επενδύσεις οφείλουν να είναι επιλεκτικές

Συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες στον επενδυτικό κλάδο, οι εταιρείες πλέον λαμβάνουν υπόψη τους όλο και περισσότερες μεταβλητές πέρα από αυτήν της κερδοφορίας, ώστε να σχεδιάσουν την επόμενη επενδυτική τους κίνηση. Για παράδειγμα, τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν ζητήματα καίριας σημασίας για τις εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των βιώσιμων επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών από διεθνείς περιβαλλοντικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, η τάση των επενδυτών είναι να απομακρύνονται από χώρες με υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης